Намирането на работа и изграждането на кариера са едни от най-важните неща в живота на човек.

Разбира се, всеки има различни професионални мечти и желания. Но… обстоятелствата и времето не винаги позволяват да се случат веднага.

Днес ви представяме 10 професии, които често служат за „временен пристан“ и чиито служители обикновено не се задържат много на работното място.


1. Касиерка в супермаркет

Да си служител в супермаркет не е мечтаната работа и много от занимаващите се с това са там временно или защото нямат друга алтернатива. Голямото натоварване – психическо и физическо, както и дългите смени в затворено помещение правят супермаркетите едни от най-нежеланите места за работа, от които служителите напускат при първа възможност.

2. Продавач-консултант

Въпреки че натоварването не е толкова голямо, на продавачите в магазините също не им е лесно. Хората смятат това за временна работа и при първа възможност я напускат, тъй като не дава възможност за духовно и умствено развитие.

3. Оператор в контактен център

Операторите в така наречените кол-центрове са подложени на изключително голямо психическо натоварване. Непосилните таргети, задушните офиси и непрекъснато стоене на слушалки ги правят работата една от най-непривлекателните, която хората с удоволствие напускат.

10 професии, които имат най-голямо текучество на кадри

4. Работници на поточна линия

Операторите в поточните линии са подложени на голямо физическо натоварване и намалена умствена дейност. Освен това извършването на еднотипна и монотонна , депресира и демотивира служителите.

5. Работници на строителен обект

Освен тежкия физически труд, съществува и реален риск за техните живот и здраве. Непоносимите смени и лошите условия на труд правят строителството нежелано работно място, макар и сравнително добре платено.


6. Обслужващ персонал

Тук са включени келнери, продавачи, бармани и всички, свързани със сферата на обслужването. Не е лесно да се търпят капризите на клиентите! Освен това тяхната работа е свързана с натоварващ физически труд и психически усилия, за да са непрекъснато вежливи. Но пък си струва заради бакшишите. Все пак това не са мечтани дългосрочни професии.

7. Шивач(к)и

Шивашките предприятия у нас са останали нарицателно за робски труд и за нечовешки условия. Все пак с проверките на инспекцията по труда и по-широкия обществен отзвук условията бавно започват да се подобряват. Работата обаче е много натоварваща физически и психически, заради която жените при първа възможност напускат.

10 професии, които имат най-голямо текучество на кадри

8. Куриерски услуги, шофьори

Макар и също сравнително добре заплатени, тази професии не са особено атрактивни, защото си рискови, уморителни и свързани с много време, прекарано извън населеното място.

9. Служители в офис

Затворените в офиси от 9 до 5 служители, са друга трудова категория, които се чувстват подтиснати и угнетени. Монотонната работа и затвореното пространство изморяват психически и депресират. А това води до повече напускания.

10. Анкетьори

Да, на пръв поглед работата изглежда лесна, но на практика не е така. Многото откази и неправилно попълнени анкети могат да подействат много демотивиращо и да откажат служителите.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.