Евтини самолетни билети

Стареенето е физиологически процес, който повечето хора искат да забавят. Сред основните причини за него са натрупано клетъчно увреждане, причинено от реактивни молекули, известни като свободни радикали, и скъсяването на теломерите, които са структурите, разположени в краищата на хромозомите, които играят важна роля в клетъчното делене.

Въпреки че стареенето е неизбежно, увеличаването на продължителността на човешкия живот и забавянето на процеса на стареене са в центъра на научните изследвания от десетилетия. По този начин учените са идентифицирали голям брой вещества, които имат свойства против стареене. А много от тях могат да се приемат като добавки от всички, които търсят естествени начини за забавяне на процеса на стареене и предотвратяване на заболявания, свързани с възрастта.

Нека разгледаме 10-те най-добри добавки против стареене.


1. Куркумин

Доказано е, че куркуминът – основното активно съединение в куркумата, притежава мощни свойства против стареене, които се дължат на неговия мощен антиоксидантен потенциал. Изследванията показват, че куркуминът активира определени протеини, включително сиртуини и AMP-активирана протеин киназа (AMPK). Той спомага за забавянето на клетъчното стареене и насърчава дълголетието. Освен това е доказано, че куркуминът се бори с клетъчните увреждания и значително увеличава продължителността на живота.

2. Колаген

10-те най-добри хранителни добавки против стареене

Колагенът стана популярен като извор на младостта заради потенциала му да намалява стареенето на кожата. Той е неразделна част от кожата, като помага да се поддържа нейната структура. С напредването на възрастта производството на колаген се забавя, което води до загуба му. А това от своя страна ускорява признаците на стареене. Някои изследвания показват, че приемането на колаген като добавка може да намали признаците на стареене, включително бръчки и суха кожа.

3. Коензим-10

Коензим Q10 (CoQ10) е антиоксидант, който тялото ни произвежда. Той играе съществена роля в производството на енергия и предпазва от клетъчно увреждане. Изследванията показват, че нивата на CoQ10 намаляват с напредване на възрастта и е доказано, че приемането му подобрява определени аспекти на здравето при по-възрастните хора. Добавките с CoQ10 помагат за намаляване на оксидативния стрес – състояние, характеризиращо се с натрупване на свободни радикали и други реактивни молекули, което ускорява процеса на стареене и появата на заболявания, свързани с възрастта.


4. Кроцин

10-те най-добри хранителни добавки против стареене

Кроцинът е жълт каротиноиден пигмент в шафрана – популярна, скъпа подправка, която обикновено се използва в индийската и испанската кухня. Проучвания върху хора и животни показват, че кроцинът предлага много ползи за здравето, включително противоракови, противовъзпалителни, антидепресанти и антидиабетни ефекти. Освен изброените по-горе свойства, кроцинът е изследван за неговия потенциал да действа като съединение против стареене. Доказано е също, че кроцинът помага за предотвратяване на стареенето в човешките кожни клетки, като намалява възпалението и предпазва от клетъчни увреждания, предизвикани от UV-светлината. Като се има предвид, че шафранът е най-скъпата подправка в света, по-рентабилният начин да увеличите приема на кроцин е с помощта на концентрирана добавка с шафран.

5. Теанин

Теанинът е аминокиселина, концентрирана в определени чайове, включително зелен чай. Може да помогне за предпазване от умствен упадък и е доказано, че удължава живота.

6. Родиола (златен корен)

10-те най-добри хранителни добавки против стареене

Това лечебно растение има мощни противовъзпалителни и антистареещи свойства. Едно проучване при плодови мухи показа, че лечение с прах от златен корен може да доведе до увеличаване на живота им средно със 17%.

7. Чесън

Чесънът има мощни противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Изследванията показват, че приемането му може да предотврати стареенето на кожата и бръчките, причинени от UV лъчи.


8. Астрагалус (Клинавиче, Орлови нокти, Сграбиче)

10-те най-добри хранителни добавки против стареене

Астрагалус е билка, намаляваща стреса, използвана в традиционната китайска медицина. Може да помогне за борба със стареенето чрез намаляване на оксидативния стрес, насърчаване на имунната функция и предотвратяване на клетъчните увреждания.

9. Физетин

Физетин е флавоноидно съединение, което се счита за сенотерапевтично, което означава, че може да убие стареещи клетки. Физитенът се открива естествено в ягодите.

10. Ресвератрол

10-те най-добри хранителни добавки против стареене

Ресвератролът е полифенол в гроздето, горските плодове, фъстъците и червеното вино, които могат да насърчат дълголетието чрез активиране на определени гени, наречени сиртуини.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.