За всички любители на огнената кухня и наистина лютивия вкус! Днес ви представяме 10-те най-люти чушки на света. Стиска ли ви да пробвате?

PS: Степента на лютивост се измерва по скалата на Сковил. Американският химик Уилбър Линкълн Сковил разработва този метод за измерване на лютивия потенциал или по-точно на съдържащото се в лютите чушки количество капсацин.

10. Халапеньо

10-те най люти чушки на света

20 на 100 от годишната реколта на тази мексиканка се превръща в чили сосове. Ако сте се чудили с какво се прави тази опасно лютива подправка, вече знаете. Определено си я бива. Ако не внимавате и отхапете малко повече Халапеньо, ще ви потекат сълзи, а на челото ще избият капчици пот!

9. Серано

10-те най люти чушки на света

Лесно ще я познаете – тя има формата на куршум и е най-лютата чушка, която можете да си купите във всеки неспециализиран магазин по света. На вкус е истинска жега!

8. Кайен

10-те най люти чушки на света

Този сорт е изключително разпространен в индийската кухня, предимно под формата на лют червен пипер. Местните вярват, че подобрява метаболизма. Е, ако отхапете малко повече от този пипер, със сигурност ще имате чувството, че кръвта ви ври!


7. Рокото (още наричана Манзано)

10-те най люти чушки на света

Този вид чушки имат много специфична кръгла форма, наподобяваща ябълка. Друг отличителен белег е, че това е единствената чушка в света с черни семки! Само хапка от нея ще ви подпали.

6. Ахи

10-те най люти чушки на света

Важна съставка в кухнята на латиноамериканските държави. Мнозина я наричат „чушката на бъдещето“, не е ясно обаче защо. Причинява продължителна, направо изпепеляваща горещина!

5. Табаско

10-те най люти чушки на света

Още една от основните съставки на сос Чили. Освен нея, вътре слагат оцет и сол. Представете си, че вулкана на Витоша е изригнал, а ние от любопитство, просто ей така, сме се качили на Драгалевци, за да близнем от това оранжевото нещо. Отказах ли ви да опитате?

4. Тай

10-те най люти чушки на света

Името на тази известна люта чушчица идва от Тайланд – мънички, между 2.5 и 7.6 см, но същевременно могат да подпалят пожари! Много зли! Хапвате и се мъчите да оцелеете след това.


3. Призрачна чушка

10-те най люти чушки на света

Сортът е култивиран в източните Индийски щати (Асам, Нагаланд, Манипур). Това е сортът, който притежава най-много имена. Той е местен за няколко различни щата, а по-късно е пренесен и в Европа. Ето и някои от названията му – Призрачно чили, Призрачна чушка, Ю-морок, Червена Нага, Призрачна Нага и т.н. Едно е сигурно – дори и да не е най-лютата чушка на света, Призрачната чушка си е люта и трябва да се консумира с мярка (прозвуча като реклама за бира 🙂 )

2. Хабанеро

10-те най люти чушки на света

Малък звяр – между 2 и 6 см. Преди известно време водеше класацията „Най-лютата чушка на света“. Отхапете ли от нея, се чудите дали изобщо сте живи!

1. Каролина Рийпър

10-те най люти чушки на света

Това е относително нов сорт люта чушка, кръстосан през 2010 година в Южна Каролина, Америка. Каролина рийпър е кръстоска между Червено Хабанеро и пакистанска Нага и произлиза от щата Каролина в Северна Америка. Изключително люта чушка с прекрасен плодов аромат. Каролина Рийпър е официално въведена в книгата за рекорди на Гинес.



Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *