10-те най-люти чушки на света

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

За всички любители на огнената кухня! Днес ви представяме 10-те най-люти чушки на света. Стиска ли ви да пробвате?

10. Халапеньо

10-те най люти чушки на света20 на 100 от годишната реколта на тази мексиканка се превръща в чили сосове. Ако сте се чудили с какво се прави тази опасно лютива подправка, вече знаете. Определено си я бива. Ако не внимавате и отхапете малко повече Халапеньо, ще ви потекат сълзи, а на челото ще избият капчици пот!

9. Серано

10-те най люти чушки на светаЛесно ще я познаете – тя има формата на куршум и е най-лютата чушка, която можете да си купите във всеки неспециализиран магазин по света. На вкус е истинска жега!

8. Кайен

10-те най люти чушки на светаТози сорт е изключително разпространен в индийската кухня, предимно под формата на лют червен пипер. Местните вярват, че подобрява метаболизма. Е, ако отхапете малко повече от този пипер, със сигурност ще имате чувството, че кръвта ви ври!

7. Рокото (още наричана Манзано)

10-те най люти чушки на светаТози вид чушки имат много специфична кръгла форма, наподобяваща ябълка. Друг отличителен белег е, че това е единствената чушка в света с черни семки! Само хапка от нея ще ви подпали.

6. Ахи

10-те най люти чушки на светаВажна съставка в кухнята на латиноамериканските държави. Мнозина я наричат „чушката на бъдещето“, не е ясно обаче защо. Причинява продължителна, направо изпепеляваща горещина!

5. Табаско

10-те най люти чушки на светаОще една от основните съставки на сос Чили. Освен нея, вътре слагат оцет и сол. Представете си, че вулкана на Витоша е изригнал, а ние от любопитство, просто ей така, сме се качили на Драгалевци, за да близнем от това оранжевото нещо. Отказах ли ви да опитате?

4. Тай

10-те най люти чушки на светаИмето на тази известна люта чушчица идва от Тайланд – мънички, между 2.5 и 7.6 см, но същевременно могат да подпалят пожари! Много зли! Хапвате и се мъчите да оцелеете след това.

3. Призрачна чушка

10-те най люти чушки на светаСортът е култивиран в източните Индийски щати (Асам, Нагаланд, Манипур). Това е сортът, който притежава най-много имена. Той е местен за няколко различни щата, а по-късно е пренесен и в Европа. Ето и някои от названията му – Призрачно чили, Призрачна чушка, Ю-морок, Червена Нага, Призрачна Нага и т.н. Едно е сигурно – дори и да не е най-лютата чушка на света, Призрачната чушка си е люта и трябва да се консумира с мярка (прозвуча като реклама за бира 🙂 )

2. Хабанеро

10-те най люти чушки на светаМалък звяр – между 2 и 6 см. Преди известно време водеше класацията „Най-лютата чушка на света“. Отхапете ли от нея, се чудите дали изобщо сте живи!

1. Каролина Рийпър

10-те най люти чушки на светаТова е относително нов сорт люта чушка, кръстосан през 2010 година в Южна Каролина, Америка. Каролина рийпър е кръстоска между Червено Хабанеро и пакистанска Нага и произлиза от щата Каролина в Северна Америка. Изключително люта чушка с прекрасен плодов аромат. Каролина Рийпър е официално въведена в книгата за рекорди на Гинес.


Коментари

Сподели

Коментари