Наричат я „Първата дама на българското кино“. Изящна, красива, талантлива… Невена Коканова или просто Ечка, както галено се обръщат към нея приятелите ѝ.

Най-популярната ѝ роля е във филма „Крадецът на праскови“. Режисьор е на „Трите смъртни гряха“, а сценарият на „Отклонение“, по мотиви от едноименния роман на Блага Димитрова, е написан специално за нея.

Навръх рождения ден на голямата Невена Коканова ви представяме 10 интересни факта за нея.


1. Невена Коканова е родена на 12 декември 1938 година в Дупница. Майка ѝ – Елеонора, е потомка на австрийската аристократична фамилия Фон Хелденберг и на поборническия Манджуков род. Баща ѝ – Богдан Коканов е царски офицер, който е бил политически затворник в Белене.

2. Пътят на Невена Коканова към изкуството не е никак лек. Когато се явява на кандидатстудентски изпит в НАТФИЗ, тя е скъсана. Ямболските театрали обаче дават шанс на младата Невена. Когато е на едва 17 години, тя постъпва в Ямболския театър.

3. Въпреки факта, че нейните най-значителни роли са в киното, театърът остава нейното поприще. Сред най-популярните ролите, в които се превъплъщава на сцената са: Мария Фоконбридж в „Напразни усилия на любовта“ от Шекспир, лейди Тизъл в „Училище за сплетни“ от Шеридан и героините на Мюсе – „Увлечението“ и Юго – „Лукреция Борджия“.

4. През 1962 г. Невена Коканова прави пробив в екранизацията на Николай Корабов по романа „Тютюн“. Във филма тя играе очарователната Ирина, макар първоначално за ролята да е избрана друга актриса.


5. Във филма „Спомен за близначката“ героинята на Коканова изживява последните си години на село, борейки се с рак на гърдата. Абсолютно същото се случва и в живота на актрисата. През 1964 г. на екран излиза филмът „Крадецът на праскови“ на режисьора Въло Радев. Този път Невена е Лиза, а нейният партньор във филма – Раде Маркович, е Иво. Коканова играе жена на български комендант, а Маркович – сръбски военнопленник от Първата световна война. След снимките на филма любовта между Лиза и Иво продължава.

6. Невена Коканова е женена за режисьора Любомир Шарланджиев. Популярните негови филми са „С дъх на бадеми“, „Най-добрият човек, когото познавам“, „Спомен за близначката“. През 1979 година, Шарланджиев умира, а Невена довършва последния негов филм – „Трите смъртни гряха“, като това е първата и последна проява на Коканова като режисьор.

7. През 1991 г. заедно с актьора Николай Калчев написват пиесата „Последните 13 дни на цар Борис“ по романа „Корона от тръни“ и мемоарите на царица Йоана. Като убедени монархисти двамата изпълняват главните роли в тази пиеса с много хъс и истински идеализъм.

8. На 3 юни 2000 г. на 60 години, след 62 роли в киното и множество награди, Невена Коканова губи битката с рака.


9. В Ямбол ежегодно се провеждат театрални празници в почит на Невена Коканова, а местният театър е именуван на нея. Невена Коканова е и патрон на театъра в родната Дупница, а актьорите от трупата и общинският културен отдел ежегодно отбелязват годишнините от рождението и смъртта на актрисата. Улицата, на която е живяла в Градската градина носи нейното име.

10. В нейна чест Министерството на културата и „Бояна филм“ учредяват награда за филмов дебют на актриса – „Награда на името на Невена Коканова“. В Ямбол също е учредена награда в нейна памет – „Босоногата Жулиета“, която се връчва на дебютиращи актриси.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *