Учени в областта на диететиката представиха списък на храните, които причиняват депресия. Оказва се има връзка между храненето и интензивността на възпалителния процес, който намалява силите на имунната система, влияе на хормоните и често дори е придружен от депресия.

Специалистите препоръчват въпросните хранителни продукти да се изключат напълно от менюто или поне да се сведат до минимални количества, ако искаме да се чувстваме по-щастливи и да наслаждаваме на спокоен сън. Ето 10-те храни, които вредят най-много на настроението и съня.

1. Кафето
Черната напитка стимулира, но този ефект много бързо изчезва. Той е заменен от умора, сънливост, а дори и депресия. След края на ефекта на кафето човек става раздразнителен.

2. Червено месо
То носи голяма тежест върху стомашно-чревния тракт и много бавно се усвоява. В допълнение експертите казват, че червените меса предизвикват агресия, а освен това могат да причинят рак на стомаха.

3. Шоколад
Краткотрайно той ни подобрява настроението, но води до разваляне на фигурата и води до натрупването на излишни килограми. А те причиняват депресия. В допълнение, шоколадът действа като стимулатор и причинява безсъние.

4. Консервирани храни
Почти всички консервирани храни трупат тялото ни с ненужни токсини, които засягат вътрешните органи. Това в последствие води до влошаващо се здравословно състояние и настроение.


5. Алкохолът
Ако се консумира често, алкохолът причинява дехидрация, сънливост, мускулна слабост и неспособност за концентрация.

6. Бързо хранене (хот-дог, хамбургери, пица и др.)
Това води до клинична депресия. Такава храна натоварва тялото ни с излишни мазнини и сол. Храненето с т.нар „fast food“ може бързо да задоволи глада, но след кратко време нивото на кръвната захар рязко спада и това става причината да изпитваме сънливост.

7. Захар и безалкохолни напитки
Покачването на кръвната захар от консумацията на такива храни завършва с рязък спад на настроението.

8. Хлебни и сладкарски изделия
Тортите и сладкишите са истинска „бомба със закъснител“ за храносмилателния тракт, което води до проблеми с червата. А това е една от най-честите причини за дискомфорт и лошо настроение.

9. Чипс, осолени ядки, соленки
Чипсът е продукт, който съдържа канцерогени и спомага за заболявания на стомашно-чревния тракт. Дребните следобедни закуски, с които често залъгваме глада си. провокират зависимост, подобно на наркотиците и блокират производството на ендорфин (хормона на щастието), който пряко влияе на нашето емоционално състояние.

10. Пушената наденица, шунка
Всички подобни продукти съдържат в състава си по-високи добавки на оцветители, консерванти и нитрати.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *