10 стречинг упражнения за подобряване на гъвкавостта и мобилността

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
Страница 1 от 7

Разтягане или стречинг (от англ.) може да не е най-вълнуващата част от тренировката, но е също толкова важен аспект, както силовите и кардио упражнения.

Включването на някои упражнения за мобилност във фитнес програма ще ви помогне да подобрите гъвкавостта, да намалите стягането и в крайна сметка да направите тренировките си в пъти по-ефективни и безопасни.

Какво е гъвкавост?

10 стречинг упражнения за подобряване на гъвкавостта и мобилността

Това е способността на тялото да изпълни движение на дадена става в рамките на определен обсег на движение. Без значение дали говорим за гъвкавост, мобилност или подвижност, става дума за движението на крайниците около прилежащите им стави или за движения в торса спрямо гръбначния стълб.

При недостатъчна мобилност мускулите, които ограничават подвижността в ставите, започват да се напрягат дори при най-малките амплитуди на движение. Сковаността може да доведе до различни изменения, дори свързани с появата на шипове и редица други неприятни болежки, най-често болки в кръста.

В случай, че искате да се предпазите от травми, е важно да тренирате редовно ставите си и най-вече да поддържате своята гъвкавост. Най-важното е да се запази еластичността на тялото, за да си осигурите максимален комфорт и в по-напреднали години.

Повечето хора искат да са по-гъвкави, но не правят нищо за това, защото повечето упражнения изглеждат, като странна форма на мъчение.

За щастие подобряването на гъвкавостта и мобилността не е трудно, просто отнема малко време. За правилното и безопасно изпълнение на стречинг упражнения е нужно да спазвате някои доказани техники:

  • Преди да започнете да разтягате мускулите и ставите си е важно да ги разгреете, чрез кардио упражнения като ходене по бягаща пътека, бягане на едно място или въртене на колело за около 5 минути.
  • Дишайте нормално, докато правите упражненията за разтягане. Никога не задържайте дъха си по време на изпълнение.
  • Разтягането на мускулите и ставите до ниво на прекалено силна болка трябва да се избягва, защото това може да увреди тъканите.
  • По време на разтягането трябва да съсредоточите вниманието си върху конкретните мускули и стави, обект на разтягане, за да е по-ефективен стречингът.
  • Изпълнявайте упражненията с внимателни и плавни движения.
СЛЕДВАЩА СТРАНИЦА


Коментари

Страница 1 от 7
Сподели

Коментари