Повечето религии осъзнават храната като връзка между човека и бога. В християнството тя присъства в църковните ритуали и слово. Иисус взе хляба и, като благослови, преломи го и, раздавайки на учениците, каза: вземете, яжте: това е Моето тяло (Мат. 26:26-28).

В исляма през свещения месец Рамадан вярващите се въздържат от храна и вода от изгрев до залез слънце. Сутрешното хранене (сухор) и вечерното (ифтар) са ритуални.

В юдаизма основният закон – кашрут, дава стриктни правила за храненето на вярващите. Определени са забранени храни и начини на готвене, а разрешената храна се нарича кашер.


Много учения придават метафизична стойност на храненето. Но в тези вярвания храната няма самостоятелен смисъл, а е посочена като средство за духовно очистване и съзидание.

Намираме се в началото на Рождественския пост за християните. Това е повод да си припомним или да научим някои факти за постите в Православната църква.

1. Пост ≠ Диета

Само по себе си изключването на блажни храни от менюто ни е растително хранене. Постите са свързани с молитва, въздържание от гняв, пороци и зрелища, прошка. Ако човек е готов на отказ от някои храни, но не и на смирение, не бива да се заблуждава, че пости.

Не онова, което влиза в устата, осквернява човека, а онова, което излиза от устата, осквернява човека. (Мат.15:11)

10 неща, които трябва да знаем за постите

2. Съществуват 6 степени на строгост

  • Забранява се единствено месо (Месни заговезни).
  • Разрешава се риба.
  • Разрешава се гореща храна с олио.
  • Разрешава се гореща храна, но без мазнина.
  • Разрешава се само студена храна, без мазнина и без топли напитки.
  • Напълно се забранява всякаква храна.

3. Рождественският пост е по-малко строг от Великия

От 23 ноември до 20 декември се разрешава риба, в останалите дни се позволява единствено растителна храна с олио.

10 неща, които трябва да знаем за постите

4. В православния календар има до 200 постни дни

Освен четирите периода на многодневни пости в годината, постни дни са и 5 януари срещу Богоявление, 14 септември – Кръстовден, 29 август – деня на отсичане главата на Св. Йоан, както и всяка сряда и петък – за спомняне страданията на Исус.

5. Има седмици, освободени от пости

Две седмици преди и една седмица след Великден, седмицата след Петдесетница, както и 11 дни през Рождественските празници (от 25 декември до 4 януари).


6. Тримерене

Всеки, който е здрав, може да прекара доброволно първите три дни от многодневните пости в пълно въздържание.

7. Миди, охлюви и други безгръбначни са постни храни

8. Заговезни

Това е денят преди постите, когато за последен път се разрешава блажна храна. Християните прощават и се помиряват с другите, защото:

Ако простите на човеците съгрешенията им, и вам ще прости Небесният ви Отец; ако ли не простите на човеците съгрешенията им, и вашият Отец няма да прости съгрешенията ви (Мат. 6:14 – 21)

9. Храната в Стария и Новия завет

В Стария завет храната има разграничаваща роля. Спазването на кашер отличава юдеите от езичниците. В Новия завет храната обединява вярващите в общо лишение с една и съща цел.

10 неща, които трябва да знаем за постите

10. Лишаване на тялото в полза на душата

Въздържание от благата за тялото, без да се жали за него. Ограничаването на плътта е път към смирение и средство за пречистване.

Макар външният ни човек и да тлее, но вътрешният от ден на ден се подновява (2 Кор. 4:16)
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *