10 причини да ядем повече кайсии

Според много интересно научно изследване дълголетието на хунзите, които обитават високопланинските части на Северен Пакистан, се дължи на редовната консумация на кайсии. Хората нямали проблеми със зрението, независимо от възрастта и не са чували за инфаркт, хипертония, рак, висок холестерол, подагра.

Съвременните лекари обаче предупреждават, че при консумацията на този плод диабетиците, хората с чернодробни проблеми и тези с нарушена функция на щитовидната жлеза трябва да бъдат особено внимателни. Иначе първите данни за кайсиите са открити в древния арменски град Шенчовит, близо до Ереван. За пръв път плодът е споменат преди 4 хилядолетия в писмо на китайски гражданин.

Кайсиевото дърво е топлолюбиво, достига до височина над 8 метра и живее 40-60 години. До Европа плодът достига едва през I век, но дълго време расте само в манастирски и княжески градини. У нас кайсията се превръща в овощна култура след Освобождението, а най-популярни са сортовете Силистренска (компотна), Кишиневска ранна, Унгарска, Роксана и други. Ето 10 причини да консумираме повече кайсии.

1. Кайсиите са богати на съдържание на калий, което ги прави много полезни за хората, които страдат от сърдечно-съдови заболявания, особено при сърдечна недостатъчност и аритмия.

2. Кайсиите помагат и при анемия заради съдържащото се в тях желязо.

3. Пресните кайсии се препоръчват за хора с хипертония. Те съдържат магнезий, който спомага за регулиране на кръвното налягане.

4. Поради високото си съдържание на калций, кайсиите са препоръчителни при профилактиката на остеопороза. Според научните изследвания за борбата с тази болест оказва и химическият елемент бор, който също се съдържа в тези плодове.

5. Кайсиите имат високо съдържание на бета каротин, който в организма се трансформира във витамин А. Той от своя страна спомага за запазване на доброто зрение и е полезен за косата, кожата, венците и жлезите.

6. Кайсиевият сок действа благоприятно при колити, съпътствани от метеоризъм и дисбактериоза, а за хора страдащи от хроничен запек, се препоръчва приемане на смес от сушени кайсии, сушени сини и мед.

7. Кайсиите имат благотворно действие при хора, подложени на активно умствено натоварване, както и депресия и безсъние, поради богатото си съдържание на фосфор и магнезий.

8. Ежедневната употреба на 100-150 г сушени кайсии спомага за подсилване на имунитета при децата и възрастните хора.

9. Тъй като кайсиите съдържат и витамин С, те се препоръчват и за по-бързо възстановяване след боледуване.

10. Кайсиевите ядки имат високо съдържание на витамин В17, който в алтернативната медицина се използва при терапия на рак. Американското дружество за борба с рака изтъква, че заради високото си съдържание на каротин, кайсиите намаляват опасността от рак на ларингса, хранопровода и белите дробове. Имайте предвид, че ядките трябва да се консумират печени.

Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *