Желязото е важен хранителен минерал, който участва в различни функции. Известно е, че подпомага производството на хемоглобин – протеин, който помага на червените кръвни клетки да доставят кислород в тялото.

Той също така действа като транспортна среда за движение на електрони в клетките и е необходим за нормалното функциониране на много ензими.

Дефицитът на желязо е най-често срещаният хранителен дефицит в света. Ако не се контролира навреме, това може да доведе до желязодефицитна анемия. Нека разгледаме 10-те симптоми за дефицит на желязо.


1. Постоянна умора

Желязото е важно за поддържане на оптимални нива на хемоглобина, пренасящ кислород в кръвния поток. Липсата на кислород в организма причинява постоянна умора и отпадналост. Ако често сте уморени, проверете кръвта си, за да разберете дали имате недостиг на желязо. Правилната диагноза и навременното лечение ще помогнат за бързо намаляване на симптомите.

2. Недостиг на въздух

10 симптома за дефицит на желязо

Поради ниското ниво на желязо, по-малко кислород достига до различните части на тялото, а това води до недостиг на въздух. Този недостиг на въздух се появява дори докато правите неща, с които обикновено бихте се справили добре, като например изкачване на стълби, кратка разходка или дори носене на малки предмети. Задухът може да бъде лек, умерен или тежък и дишането често се нормализира след период на почивка. Ако имате недостиг на въздух, направете си тест за желязо. Недостигът може да идва и от други респираторни заболявания, бронхит, сърдечни болести.

3. Бледа кожа

Друг често срещан признак, който показва недостиг на желязо е бледата кожа. Поради ниското ниво на желязо тялото не може да произвежда достатъчно хемоглобин. А той придава на кръвта червен цвят и розов оттенък на кожата. Тъй като дефицитът на желязо се влошава, кожата ви започва да губи нормалния си цвят и става бледа. Този знак е по-забележим при хора с по-светла кожа. Независимо от тена обаче ниското ниво на желязо прави вътрешността на устните, венците и вътрешността на долните клепачи по-малко зачервени от обикновено. Ако кожата ви започне да изглежда по-бледа от обикновено и не сте болни, консултирайте се с лекар, за да установите причината.


4. Крехки нокти

10 симптома за дефицит на желязо

Ако ноктите ви изглеждат бледи, крехки и чупливи, това може да е възможен признак на недостиг на желязо. Ниското ниво на желязо възпрепятства способността на тялото ви да произвежда достатъчно хемоглобин, което помага за пренасянето на кислород в цялата ви система, включително до ноктите. Тази липса на кислород забранява здравословния растеж на ноктите ви.

5. Косопад

Има много възможни причини за косопад и недостигът на желязо е една от тях. Ниското ниво на желязо изпраща тялото ви в режим на оцеляване, по време на който той насочва кислорода, за да поддържа жизненоважни функции, за разлика от по-малко важните функции като растежа на косата. Адекватният прием на желязо може да допринесе за нормалния растеж на косата.

6. Копнеж за нехранителни вещества

10 симптома за дефицит на желязо

Проучвания показват, че копнежът към нехранителни вещества, може да е знак за дефицит на желязо или други хранителни вещества в организма. Ако човек иска да приема повече вредни храни с нехранителна стойност, е добре да се обърне към лекар.

7. Повишена чувствителност към студ

Ако откриете, че търсите пуловер или одеяло, дори при приятни климатични условия, можете да имате ниско ниво на желязо. Така червените кръвни клетки не могат да си вършат работата по правилния начин. Това води до повишена чувствителност към студ. Освен това този минерал е от решаващо значение за правилното функциониране на щитовидната жлеза, което помага за регулиране на телесната температура. Когато щитовидната жлеза не функционира правилно поради ниско съдържание на желязо, това причинява студена непоносимост.


8. Главоболие

10 симптома за дефицит на желязо

Честото главоболие също може да бъде причинено от недостиг на желязо, тъй като до мозъка ви не достига достатъчно количество кислород. Това води до подуване на артериите на мозъка, което пък причинява главоболие.

9. Депресия

Доброто ниво на желязо в организма е важно и за менталното и емоционално развитие. Един възможен ефект от ниското ниво на желязо и липсата на кислород в мозъка е развитие на психологически проблеми, включително депресия. Дефицитът на желязо може да не е единствената причина за депресията, той може да причини симптоми, подобни на депресията, като лош апетит, раздразнителност, умора и промени в настроението.

10. Синдром на неспокойните крака

10 симптома за дефицит на желязо

Ако не можете да спрете да се въртите, докато се опитвате да заспите, и това влошава качеството на съня ви, тогава вероятно имате синдром на неспокойните крака. Хората, които имат клетъчен дефицит на желязо, са по-склонни да страдат от синдром на неспокойните крака. Рецепторите, които помагат на клетките да абсорбират желязото, са анормално регулирани в клетките, които произвеждат нервно-сигнализиращия химикал допамин. Това влошава симптомите на синдрома на неспокойните крака.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.