Днес ще използваме машината на времето и ще се спрем на 10-те най-влиятелните мислители в различни дисциплини и от различни епохи, подредени по начин, който представя силата на техните идеи и тяхното въздействие върху света.

Най-мъдрите мъже и жени, най-добрите философи, физици, известни поети, мислители, учители, физиолози, художници, изобретатели, инженери, икономисти и политици и тези, чиито таланти се простират в много области на познанието. Ето ги и тях.

10-те най-велики умове на всички времена

1. Леонардо да Винчи
(1452 г. – 1519 г.)

Леонардо ди сер Пиеро да Винчи е италиански енциклопедист, художник, скулптор, архитект, музикант, математик, инженер, изобретател, анатом, геолог, картограф, ботаник и писател. Той е смятан за един от най-големите художници на всички времена и може би най-разнопосочно талантливият човек, живял някога. Неговият гений е олицетворение на ренесансовия човек, събуден от дълбок сън, жаден за знание.

2. Исак Нютон
10-те най-велики умове на всички времена(1643 г. – 1727 г.)

Сър Исак Нютон е английски физик и математик, който е широко признат като един от най-влиятелните учени на всички времена и като ключова фигура в научната революция. Неговата книга Philosophiæ Naturalis Principia Mathematica, публикувана за първи път през 1687 г., полага основите на класическата механика. Нютон посява семената за бъдещото развитие на оптиката. Той споделя своя успех заедно с Готфрид Лайбниц за развитието на висшата математика. Малко хора знаят, че Нютон е водил двойствен живот, скрит за останалите жители на Лондон. Макар че много биха си помислили, че той би могъл да е ползвал услугите на най-древната професия, всъщност е работел над дешифрирането на текстове от Библията. Въпреки усилията, които Нютон посветил върху тази работа, тя била неплодородна. Оказало се, че в Библията няма закодирани послания или просто Исак Нютон в крайна сметка не ги е открил!

10-те най-велики умове на всички времена

3. Алберт Айнщайн
(1879 г. – 1955 г.)

Алберт Айнщайн е роден в Германия, физик-теоретик, писател, философ. Работата на Айнщайн също става известна с неговото влияние върху философията на науката. Той разработва общата теория на относителността – един от двата стълба на съвременната физика. Работил е в Германия, Швейцария и САЩ до 1955 г., когато почива в Принстън, Ню Джърси. Името на Айнщайн се свързва с еквивалентност на масата и енергията. Той извежда познатата на всички формула E = mc². Публикува над 300 научни труда и над 150 други разработки. Получава почетни докторски степени от множество европейски и американски университети. През 1921 г. Алберт Айнщайн получава Нобелова награда за физика за своя принос към теоретичната физика и откриването на закона за фотоелектрическия ефект.


4. Галилео Галилей
10-те най-велики умове на всички времена(1564 г. – 1642 г.)

Галилео Галилей, повече известен само като Галилей, е италиански физик, астроном, астролог и философ. Той играе важна роля в научната революция през Възраждането. Неговите постижения са подобренията на телескопа и наблюденията на Венера и Юпитер. Галилей открива спътниците на Юпитер, по-късно наречени галилееви спътници, и също така описва фазите на Венера. Смята се, че той първи е използвал телескоп, за да наблюдава нощното небе. По-късно е „баща на съвременната наблюдателна астрономия“.

10-те най-велики умове на всички времена

5. Аристотел
(384 г. пр.н.е. – 322 г. пр.н.е)

Аристотел е гръцки философ и учен, роден в македонския град Стагира, по северната периферия на Гърция. Баща му – Никомах, умира, когато Аристотел е бил дете. На осемнадесет години, той се присъединява към Академията на Платон в Атина и остава там до навършване на тридесет и седем. Неговите съчинения обхващат много теми – включително физика, биология, зоология, метафизика, логика, етика, естетика, поезия, театър, музика, риторика, икономика, психология, теология, анатомия и география. Съчиненията на Аристотел представляват енциклопедия на древногръцкото познание.

6. Майкъл Фарадей
10-те най-велики умове на всички времена(1791 г. – 1867 г.)

Фарадей е символ на това какво може да постигне един човек, стига да има волята и желанието за това! Той напуска училище още на 8, тъй като учителката му се е подигравала на неспособността му да произнася буквата „р“. На 20 години, през 1812 г., Фарадей посещава лекция на Хъмфри Дейви, на която си води изключително точни записки, след което ги подвързва собственоръчно и ги изпраща на Дейви. Той не обръща особено внимание на младия Фарадей, но след един злощастен инцидент се налага да го наеме като асистент. Това е шансът, който Фарадей е чакал толкова време. Той вече има възможност да се доближи да кралското научно общество на острова. Не след дълго геният на Фарадей се проявява и започва да засенчва своя ментор. Дори из Лондон започнали да говорят, че най-голямото откритие на Дейви е самият Фарадей. Затова той започнал да му поставя неползотворни задачи. Въпреки това Фарадей успява да открие електромагнитната индукция и да преобърне хода на човечеството. Неговите открития стоят в основата на съвременните електромотори, микрофони, камери, дори и телевизията.

10-те най-велики умове на всички времена

7. Никола Тесла
(1856 г. – 1943 г.)

Никола Тесла е бил сръбски изобретател, електроинженер, машинен инженер, физик и футурист. Известен е с приноса си към дизайна на променлив ток и системата за доставка на електроенергия. Тесла трупа своя опит в телефонната и електротехническата сфера. През 1884 г. младият Тесла решава да емигрира в Америка. Той почукал на вратата на Едисон и когато тя се отворила, Тесла му подал едно писмо от неговия началник в Европа. В писмото пишело: „Г-н Едисон, аз познавам двамата най-велики човека в света. Единият сте вие, а другия стой пред вас. Ако не наемете този млад и способен човек, то тогава не знам колко всъщност сте умен.“

За Коледа ти пожелавам...

8. Чарлз Дарвин
10-те най-велики умове на всички времена(1809 г. – 1882 г.)

Чарлз Робърт Дарвин е английски естественик и геолог, известен с приноса си към еволюционната теория. Той установява, че всички животински видове са произлезли от един общ прародител. Най-общото в неговата теория е че еволюцията, която Дарвин описва, се основава на естествения подбор. Дарвин дръзва да направи това, което никой до тогава не се е осмелявал. Той оспорва произхода на човека, описан от Библията, като променя една научна парадигма и дава шанс на науката да започне да дава отговори на безбройните въпроси. Теорията на Дарвин за естествения подбор е заимствана в Икономиката, като основните насоки, които служат на икономистите са конкуренцията, растежа и еволюцията.

10-те най-велики умове на всички времена

9. Уилям Шекспир
(1564 г. – 1616 г.)

Уилям Шекспир е английски поет, драматург и актьор. Считан е за най-големия писател на английски език в света и често е наричан „поетът на нацията“. Неговите съществуващи произведения, включително и някои в съавторство, се състоят от около 38 пиеси, 154 сонети, две дълги повествователни поеми и няколко други стиха, като авторството на част от тях не е несигурно. Някои вярват, че зад името на Уилям Шекспир (William Shakespeare) се крие анаграма (I am a weakish speller), която означава „Аз съм слаб в правописа“.

10. Мари Кюри
10-те най-велики умове на всички времена(1867 г. – 1934 г.)

Мария Склодовска-Кюри е полско-френска физичка и химичка, която провежда пионерски изследвания за радиоактивност. Тя е първата жена, която печели Нобелова награда, и първата жена, която я печели цели два пъти. Всъщност цялото семейство на Кюри, включително и нейният зет, са носители на нобелови награди. Мари Кюри е първата жена, станала професор в Университета на Париж, по-известен като Сорбоната.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *