10 неща, за които не предполагате, че идват от Германия

Ще се изненадате колко много типично американски артикули всъщност идват от Германия. От най-големите празнични символи до важните представители на американската кухня – вижте 10 неща, за които не предполагате, че идват от Германия.

1. Джинджифилова къщичка

10 неща, за които не предполагате, че идват от ГерманияВероятно първата ви асоциация с популярните коледни джинджифилови къщички е САЩ, но трябва да ви признаем, че корените им идват от друго място. Тръгвайки от произведението на Братя Грим „Хензел и Гретел“, джинджифиловият шедьовър влиза в домовете на всички германци и с годините се разпространява по целия свят.

2. Адвент календар

10 неща, за които не предполагате, че идват от ГерманияПроизходът на тази коледна традиция идва от немските лютерани още в началото на 19 век. Календарът бил прост, писмен начин да бъдат преброени дните до Коледа. Години по-късно върху него са прибавени малки вратички, а едва след Втората световна война календарите започват да се пълнят с бонбони и да се продават в дните преди коледните празници.

3. Шницел

10 неща, за които не предполагате, че идват от ГерманияМакар и името му тайно да ни подсказва, че може би вкусното ястие от смляно месо може да идва от немскоговорящите страни, произходът на шницела до днес не е много точен. Най-широко е схващането, че пърженият деликатес всъщност става популярен благодарение на германски и австрийски имигранти, които го приготвяли в Тексас.


4. Коледна елха

10 неща, за които не предполагате, че идват от ГерманияДруг празничен елемент, разпространен по целия свят, но идващ от Германия, е украсената коледна елха. Традицията на декорирането на немския „Tannenbaum“ датира още от 16-ти век. Идеята за украсяването на клонките с восъчни свещи, плодове и дрънкулки в крайна сметка започва да се разпространява в християнския свят, когато кралските семейства от съседните страни я приемат като прекрасен начин за отбелязването на празника.

5. Великденският заек

10 неща, за които не предполагате, че идват от ГерманияВеликденското зайче, поне в този вид, в който го познаваме днес, за първи път се появява в немски литературни писания от 16 век. През 1700 година, холандски заселници в Пенсилвания донесли великденската традиция с тях в Новия свят. Децата им вярвали, че ако са добри, великденското зайче ще дойде и ще се грижи за тях.

6. Желирани мечета

10 неща, за които не предполагате, че идват от ГерманияОткъде смятате, че идват гумените мечета? Ако и вие като повечето хора смятате, че родината им отново е Америка, то тогава ще побързаме да ви кажем, че всъщност те са дошли от Германия. Сладкото изкушение е открито през 20 век от Ханс Ригел, когато той започва работа в популярната компания „Харибо“.

7. Вдъхновението на Disney

10 неща, за които не предполагате, че идват от ГерманияСледващата изненада в списъка ни включва най-популярните аспекти на американското филмово студио Disney. Освен за логото на компанията – замъка на Пепеляшка, който всъщност е немският „Нойшванщайн“, Disney трябва да благодари на Германия и за най-известните си филми. От „Снежанка и седемте джуджета“ до „Рапунцел“ – голяма част от филмовите продукции на компанията са всъщност адаптация на немски приказки.


8. Хот-дог

10 неща, за които не предполагате, че идват от ГерманияОказва се, че почти всички съставки на традиционния американски пикник имат германски произход. Популярният в цял свят хот-дог, например, датира още от 13 век и носел името на немската наденица – „франфуртер“. Майонезата, с която той се гарнира, отново може да се похвали със своите родители германци.

9. Кетчупът

10 неща, за които не предполагате, че идват от ГерманияКетчупът от друга страна,пък е разработен от компанията Heinz през 1869 година. Хенри Дж. Хайнц бил убеден, че потребителите не искат химикали в кетчупа си, затова компанията му започнала да произвежда кетчуп без консерванти и скоро се превърнала в гигант на пазара. Като резултат на това, само през 1905 година Heinz продали пет милиона бутилки кетчуп. Днес 97% от американците споделят, че имат кетчуп в хладилника си по всяко време.

10. Картофена салата

10 неща, за които не предполагате, че идват от ГерманияНе на последно място по важност, в списъка ни с неща, идващи от Германия, се нарежда и широкоразпространената в България картофена салата. Въпреки многобройните ѝ варианти, най-разпространената рецепта е именно тази на немската картофена салата.

Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *