В последните години Дубай се превърна в една от най-посещаваните дестинации от родните любители на екзотиката. Наричат Дубай „перлата на арабския свят“. Там всичко е „по“ и „най“ – най-голямо, най-модерно, най-високо, най-скъпо.

Дубай предлага един различен свят – по-луксозен, отколкото предполагате, по-контрастен, отколкото си мислите и значително по-впечатляващ от очакването ви. И въпреки целия си привиден лукс Дубай се слави като истински рай за любителите на шопинга. Там цените често са по-ниски в сравнение с други места по света.

Ако и вие сте решили да включите Дубай сред местата, които ще посетите тази година, може да сте напълно сигурни, че пред вас ще се открие един град на мечтите, полет на фантазията, създаден с технологиите на бъдещето.

Внимавайте обаче! Макар че в емирството съществуват многобройни варианти за забавления, не мислете Дубай за Лас Вегас на Близкия Изток. Ако не спазвате местните привички и обичаи – от това да сте облечени подходящо до ръкуването с лявата ръка, със сигурност може да обидите вашите домакини. И дори да попаднете в ареста.

1. Пиенето на алкохол на обществени места в Дубай е строго забранено. Има само лицензирани места, на които можете да пиете, но за тях трябва да си извадите специално разрешително. Законната възраст за употреба на алкохол е 21 години.


2. В Дубай се смята за много оскърбително да използваш лявата си ръка. Според местните хора лявата си ръка се използва, за да се бършеш при нужда. Така че, ако ги пипате с нея при поздрав, за тях е сериозна обида. Смята се за много грубо също да ядете храна, да отваряте врати с лявата си ръка. Ако сте левичар е по-добре да избягвате Дубай или ще се сблъскате с неодобрителните погледи на местното население.

3. В Дубай целуването на публични места е напълно забранено. Ако ви хванат да се целувате на улицата или на плажа, могат да ви арестуват и да ви върнат в собствената ви страна.

10 неща, които е добре никога да не правите в Дубай

4. Прегръщането също само по себе си не се възприема добре от местните жители, но не е незаконно.

5. Дубай, в сравнение с други арабски страни, е либерален по отношение на облеклото. Можете да се печете по бански костюм на плажа, но не и по монокини. Жените в Дубай се обличат в черни роби и покриват главата си, за чужденките това не е закон, но от уважение към местните, избягвайте да слагате къса пола или дълбоко деколте. Бялото е цветът за мъжете, а черното – за жените.


6. Местните култура и общество в Дубай са много запазени и изолирани като цяло. Ето защо трябва да се отнасяте с уважение към местните жени по време на престоя си в емирството. Сексуалният тормоз и незачитането на жените се наказват строго. Продължителният зрителен контакт също се смята за обиден.

7. Избягвайте да посещавате Дубай по време на Рамадан. Мюсюлманите не ядат и не пият нищо между 5:00 сутринта и 17:00 часа следобед по време на празника. А това означава, че дори туристите не могат да ядат, пият и пушат на обществени места. На нарушителите бива налага глоба, а често и по-сериозна санкция.

10 неща, които е добре никога да не правите в Дубай

8. Всички наркотици са забранени в Обединените арабски емирства, ето защо дори и малко количество от тези вещества може да доведе до лишаване от свобода. Санкциите, свързани с наркотици, са много тежки. Не е изключен вариантът за затвор до живот, а понякога и смъртно наказание.

9. По отношение на лекарствата – дори те да са ви изписани с рецепта, първо проверете дали може да ги взимате със себе си в Дубай. В емирството някои лекарствени продукти могат да бъдат незаконни.

10. В Дубай не може да снимате местните, освен ако преди това не сте получили тяхното разрешение. В противен случай ви грози глоба.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *