Коронавирусът се появи едва през декември миналата година, но светът вече е в пандемия, причинена от Ковид-19, припомня BBC. Повечето хора прекарват болестта леко. За съжаление обаче при някои има фатален край.

Инкубационният период на болестта е около 14 дни и започва, когато вирусът достигне до тялото. Той може да проникне в организма ни, като го вдишаме (когато някой се изкашля близо до нас) или докоснем замърсена повърхност и след това лицето си. Вирусите навлизат в клетките на тялото и ги поразяват.

На този ранен етап не се чувстваме болни и някои хора може никога да не развият симптоми. Времето между инфекцията и появата на първите симптоми, е с доста широки граници, но средно продължава около 5 дни.


Повечето хора прекарват леката форма на болестта. За 8 от 10 човека, които се заразяват, Ковид-19 протича като лека инфекция. Какви обаче са симптомите, които всеки трябва да следи, ако почувства неразположение?

1. Кашлицата първоначално е суха (без отделяне на секрет) и това вероятно се дължи на дразненето на клетките по време на инфектирането им от вируса.

2. Възможна е появата на болки по тялото.

3. При част от инфектираните има възпалено гърло.

4. Възможно е и главоболие, но не задължително.

5. Следва треска, която е резултат на реакцията на имунната система към инфекцията. Тя вече е разпознала вируса като „враждебен нашественик“ и изпраща сигнали до останалите части на тялото, че нещо не е наред, като освобождава химически вещества, наречени цитокини. Те мобилизират имунната система, но причиняват треска.

6. Болният усеща обща отпадналост.

7. По-късно някои хора могат да започнат да отделят храчки при изкашляне – гъста слуз.

Изброените дотук симптоми се лекуват на легло, с приемане на много течности.

8. При висока температура се използват медикаменти, които да я понижат. Не е необходимо специализирано болнично лечение.

Този етап продължава около седмица – период, през който повечето хора се възстановяват, тъй като имунната им система се е преборила с вируса.

10 симптома на Ковид-19

9. Има проучвания, според които болестта може да причини симптоми, подобни на настинка (като хрема).

10. Ако болестта се развие, това ще се дължи на свръхреакцията на имунната система към вируса. Химическите сигнали, подавани към останалата част на тялото, причиняват възпаление.

Възпалението на белите дробове се нарича пневмония. Вирусът стига до алвеолите, откъдето кислородът се изпраща в кръвта, а въглеродният диоксид се изнася. При пневмония алвеолите започват да се пълнят с вода, което може да предизвика недостиг на въздух и затруднения в дишането. Смята се, че този етап засяга около 14% от хората, на база на данни от Китай.

Според изчисленията само около 6% от случаите на пациенти с Ковид-19 стигат до критично състояние.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.