Шахматът е логическа игра за двама души, която се играе върху квадратна дъска, разделена на 64 квадрата. 32 от тези квадратчета са бели, а останалите 32 – черни. Всеки играч разполага с еднакъв брой фигури – 8 пешки, 2 топа, 2 коня, 2 офицера, 1 дама (или популярно царица) и 1 цар.

Целта на играта е да се създаде такава ситуация, при която е пленен царят на противника. За да се постигне това, фигурите се местят по дъската по строго определени правила. Първи на ход са винаги белите.

Шахматът е игра, позната по целия свят от векове. Безспорно е доказано, че допринася за опознавателните умения, развива концентрацията, ангажира интуитивността, провокира интереса към новото и необятното.

10. Родината на шахмата е…

Съществуват много легенди и теории за произхода на играта, като за нейна родина най-често се споменават Персия и Китай. Все пак учените събират достатъчно доказателства, че шахмата се заражда в периода III-VI век от н.е. в Индия.

9. Игра за четирима?

Да, в първоначалния си вариант шахмата се играел от четирима души. На дъската се разполагали четири комплекта фигури, след което хвърляне на зар определял кой ще направи първия ход.

8. Най-слабата фигура

Първоначално фигурата на царицата (от персийски думата се превежда и като „везир“ или „съветник“) можела да се мести само с едно квадратче по диагонал. Но времето минавало, правилата се променяли – от Индия играта проникнала в Персия, а там ролята на Царицата се увеличила съществено.


7. Шахматът и църквата

Християнското духовенство – и православното и католическото, не гледало с добро око на шахмата, тъй като за Църквата това е игра на късмета. В Русия например, играта на шахмат била заклеймявана до XVI век.

6. Продължителност

Една партия шах практически може да продължи безкрайно дълго, но знаете ли, че най-кратката възможна игра се състои само от два хода.

5. Първото състезание

Първото мащабно шахматно състезание се провежда в Лондон през 1927 година. Тогава турнирът бил наречен „Турнир на нациите“. Малко по-късно състезанието било признато за официално световно първенство или шахматна олимпиада.

4. Шахматните часовници

Шахматните часовниците били въведени през втората половина на XIX век, за да могат играчите да следят времето си. Преди това шахматистите можели да играят денонощно. През 1851 година шахматен съдия трябвало да прекъсне партията, тъй като играчите заспали на дъските.


3. Шахматът и Алцхаймер?

Учените отдавна са доказали, че играта на шах активира и двете мозъчни полукълба. Затова хората, които често упражняват своите шахматни умения са по-малко застрашени от болестта на Алцхаймер и сенилна деменция.

2. Правилата се менят

Макар и незначително, правилата на шахмата се променят почти всяка година. Последният път, когато Международната шахматна организация въведе ново правило, то гласеше, че максималният брой ходове от страна на играчите не трябва да надвишава сто. Ако дотогава не е обявен шах и мат, съдията има право да обяви равенство.

1. Шах и бокс?

Да, има такава връзка. И тя се казва шахбокс. Това е хибриден вид спорт, който се осланя на максимата „Здрав дух в здраво тяло“. Правилата са прости: 11 рунда – 6 шахмат и 5 рунда бокс. Започва се с четириминутна игра на шах, след което се продължава с двуминутен бокс, и т.н. След всеки рунд има една минута пауза.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *