Тъкмо започват да се появяват първите топли дни на хоризонта. Те напомнят за така чаканото от всички лято.

Знаем, че е още началото на този желан сезон и вероятно вече планираш своята лятна ваканция. Замислял ли си се колко много хора правят същото като теб. А като си на плажа как да различиш истинският „морски човек“ от туриста?

Ще споделим с теб 10 признака, по които да ги разпознаеш. 😉


1. Ходят на плаж от май до септември

Средностатистическият турист от вътрешността на страната се бори за лятна отпуска през август. „Но защо?“, се пита морският човек, който знае, че точно тогава морето е най-неприятно – появяват се водорасли; водата е топла, а не служи за разхлаждане; има повече морско вълнение.

За туриста лятото е от юни до август. За хората от морето обаче, лятото започва с първите слънчеви дни още през май и приключва чаааак при първия дъжд наесен – в повечето случаи в средата на септември.

Изкарат ли късмет с бонус слънчеви дни, сезонът може да продължи дори до края на септември. Затова истинските морски чеда могат да бъдат разпознати по равномерния и наситен тен почти през половината време от годината.

2. Почукват със солницата по масата

Поръсва си със солницата и не пуска ли, почуква по масата с нея. Това е естествен несъзнателен рефлекс на морския човек. Всичко е факт, благодарение на крайбрежния климат – от влагата солта се слепва. За някои хора това е малко дразнещ „тик“, но пък е красноречив, отличителен белег, който издава всеки човек, родом от морето.

10 признака, по които да познаеш истинските "хора от морето"

3. Умеят да се наслаждават на момента

Нещата са много прости и се коренят ооооще в Древността, когато са откривани начините на прехрана. На полето си има ясни и точни правила – кога е сеитба, кога е беритба – всичко трябва да се прави в точно определени моменти, едва ли не – по график, за да се подсигури насъщният.

На морето обаче нещата стоят по съвсем различен начин – хвърляш мрежите/въдицата и каквото ти е отредила съдбата да хванеш, с това ще се храниш. А докато чакаш улова, се наслаждаваш на момента – море, вълни се разплискват в краката ти, оценяваш факта, че си жив, здрав…

Както пее Стефан Вълдобрев „Времето лети все по-далеко, ние го следим, но по-полека…. Наслади се на момента, забави!“ – това е житейското мото на морските хора.


4. Знаят и другото значение на думата „капан“

Не, не говорим за уреда, с който се ловят непоканените „гости“ вкъщи. Нито за творческия квартал на Пловдив. В света на морските хора „Капанът“ е и място за „улов на хора“. На брега на морето. Това е най-желаното заведение там.

За примамки се ползват прясно уловени морски дарове – калмари, скариди, миди, риби. Е, разбира се, за утоляване на жаждата служат разнообразни алкохолни напитки – като се започне от бира, мине се през узо, та чааак до мента или мастика. Има за всекиго по нещо, само да поиска.

5. Предпочитат извънкурортните местенца за плаж и отдих

Да, повечето хора резервират местата за мечтаната си лятна почивка още от предната година. Защото искат да са на най-посещаваното място – искат да са „на Градина“, в Созопол, в Слънчев бряг. Но това го искат 4 от 5 човека.

Единият, който се „цепи от колектива“, е морският. Той знае, че колкото повече хора, толкова повече шумотевица и излишна показност ще има. Родените край морето обичат да се усещат близо до природата, обичат по-дивите и непокътнати местенца. И, да, има още такива – малко, но се намират. Но ти не ги знаеш? Ами явно не си от морето, затова.

10 признака, по които да познаеш истинските "хора от морето"

6. Първата си работа са започнали почти навършили 18

Докато във вътрешността на страната, младежите на по 18 години се чудят какво да правят през лятото между гимназията и университета – дали да си останат за последно близо до семействата, преди да са се изнесли на „студентски живот“ или да похарчат парите, събрани от абитуриентската си, за лятна ваканция с приятели, морските деца често дори не дочакват навършването на 18-тата си година, за да започнат първата си работа в живота.

Освен че стават по-самостоятелни от рано, по-оправни, сблъскват се с това да разполагат с бюджет и как да го разпределят, те знаят, че това е и поле за завързване на контакти. А в днешно време контактите са най-прекият път до крайната цел, която си си поставил.

7. Имат поне едно работно лято на „Слънчака“ или „Златните“

Е, къде другаде да започнеш работа през ваканцията, освен в летен курорт. А колкото по-известен, толкова по-привлекателен за туристите, следователно хотелиерите там ще имат нужда от повече персонал. Така, логично, Слънчев бряг за южното и Златни пясъци за северното Черноморие са курортите, в които всеки човек от морски град има поне едно лято, в което е работил.

Независимо дали си бил пиколо в хотел, спасител на плажа или служител в чейндж бюро, имаш ли вписан поне един работен сезон в CV-то си, вече си едни гърди пред другите при кандидатстването си на следващата ти работа. Ако не друго, научил си се поне на основни работни навици и елементарна етика и отношение към туристите. А това са доста ценени качества.


8. Поръчват морски риби и деликатеси, седнат ли в ресторант край морето

Да отидеш „на даляна“, на маса с гледка „море“, където морската вода почти ти плиска в краката и да попиташ сервитьора „Извинете, а скара предлагате ли?“ – това веднага те издава, че си турист. Истинският „морски“ би си поръчал миди, скариди, рапани, тарама хайвер, калмари, някакъв вид сезонна риба, но не и нещо, което не е излязло от морето.

Разбира се, винаги добре „гарнирано“ с подходящо питие. Има време и място за барбекюто, но те определено не са през лятото, особено край морския бряг.

10 признака, по които да познаеш истинските "хора от морето"

9. Не ползват шезлонг на плажа

Няма по-приятно удоволствие за морския човек, от това да зарови крака в пясъка и да усети песъчинките, преминаващи между пръстите му. Безценно! В такъв случай какво друго се очаква, като си на плажа, освен да имаш пясък по хавлията?

Та това е доказателство, че не сънуваш – наистина си там, в райската част от Земята, а именно – морския бряг. Как може човек да предпочете шезлонг, пред това да постели хавлията директно на пясъка? А, да! Туристите правят така.

10. Знаят, че за плаж им трябват само бански, хавлия и добра компания

Туристът може да бъде разпознат още по пътя, отивайки към плажа. По какво ли? Ами, има поне една обемна чанта, пълна с шапка, очила, поне един брой слънцезащитен крем, хладилна чанта, сгъваем стол, чадър, разни надуваеми приспособления (в повечето случай дюшек). Та кому е нужно всичко това?

Истинският, роден край морето човек знае, че тези атрибути не са от първа необходимост. За един чудесен плажен ден най-важна е компанията, с която ще го прекараш. Евентуално може да си вземеш бански и хавлия, като за последната – не е толкова належаща също! Просто родените на морето знаят изконното правило, че истината е в простотата – колкото по-малко багаж, толкова по-щастливо преживяване.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *