Общото вярване е, че съществуват няколко вида животни, които са изключително отровни и всяка година погубват хиляди човешки животи.

Истината всъщност е, че много повече хора умират от шут на кон или крава, отколкото от следните редки екзотични видове. Но все пак, ако някой ден решим да обикаляме света, е хубаво да знаем от кои животинки да се пазим.

П.П. Мухата цеце също е опасна!


10. Риба балон

Снимка: Brocken Inaglory/CC BY-SA 3.0

Почти всеки познава този вид морско създание или поне го е виждал препарирано по сувенирните магазини. Слабо известен факт: рибата балон, или рибата фугу, е деликатес в Япония и Корея. Но трябва да се приготви само от професионални готвачи, тъй като произвежда токсини, по-силни от цианида.

9. Отровна жаба стрела

10-те най-отровни животни в света

Едно красиво, но същевременно опасно земноводно. Ако се разхождате в тропически гори на Южна или Централна Америка, никога не взимайте в ръце красиви жаби, оцветени в ярки цветове – жълто, зелено, синьо, червено. Със своите едва 5 см дължина, една такава може да убие 10 човека само чрез кожата си (там се съдържа отровата).

8. Кралска кобра

Снимка: Michael Allen Smith@INeedCoffee/CC BY-SA 2.0

Кралската кобра е разпространена в Югоизточна Азия. Нейната отрова всъщност не е толкова силна, но за сметка на това може да инжектира 5 пъти повече токсини от черната мамба например. Това я прави изключително опасна, тъй като убива жертвите си 5 пъти по-бързо от другите змии.


7. Бразилски скитащ паяк

10-те най-отровни животни в света
Снимка: Bernard DUPONT/CC BY-SA 2.0

Бразилският скитащ паяк, известен и като бананов паяк, е най-отровният паяк на планетата. 0,006 мг от неговата отрова убива мишка. Той е много опасен, тъй като може да скрие в дрехите, обувките, колата или някъде другаде (сигурно за това се казва скитащ?) Ухапването от него води до импотентност и смърт.

6. Каменна риба

Снимка: SeanMack/CC BY-SA 3.0

Каменната риба никога не би спечелила конкурс за красота, но за сметка на това носи титлата „най-отровна риба в света“. Тя има добър камуфлаж и човек лесно може да я настъпи. А последствията от това са парализа или смърт.

5. Смъртоносен ловуващ скорпион

10-те най-отровни животни в света
Снимка: מינוזיג/CC BY-SA 4.0

Смъртоносният ловуващ скорпион е разпространен в Северна Америка и Близкия изток. За разлика от другите видове скорпиони, които предизвикват само локални травми, ужилването от този може да доведе до кома, парализа и смърт.

4. Синьопръстенен октопод

Снимка: Rickard Zerpe/CC BY 2.0

Синьопръстенният октопод е разпространен в Тихия океан, между Япония и Австралия. Той е голям, колкото топка за голф, но може за минути да убие 26 човека. Невротоксините му причиняват гадене, парализа и смърт.


3. Мраморен конусовиден морски охлюв

10-те най-отровни животни в света

Мраморният конусовиден морски охлюв е красиво мекотело, което може да предизвика смъртта на 20 души с една капка от своята отрова. Симптомите са парализа на мускулите, нарушаване на зрението и спиране на дишането.

2. Тайпан

Тайпанът е най-отровната змия. Неговата отрова може да убие 100 възрастни човека или 250 000 мишки. Тя е от 200 до 400 пъти по-силна от тази на обикновената кобра. За щастие тайпанът е много срамежлив и няма документирани случаи на ухапвания на хора. А ако това се случи – съществува противоотрова.

1. Медуза морска оса

10-те най-отровни животни в света

Медузата морска оса е разпространена в северните тропични води около Австралия. Нейните пипала достигат дължина около 3 м и всяко едно от тях може да предизвика смъртта на 60 души за 3 минути.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *