Днес е 6 май – денят на българската армия, хилядите именици и… агнешкото месо, което задължително трябва да присъства на трапезата ни.

Гергана, Георги и техните роднини и приятели се събират около трапезата и похапват сладко, сладко агнешко – с ориз, картофи или изпечено на чеверме.

В този ред на мисли преди да седнем около масата и да си кажем „Наздраве за именика“ нека представим 10-те ползи за здравето от агнешкото месо.


1. Богато е на белтъчини

Както знаем, белтъците са важна част за нашия организъм и трябва да бъдат приемани чрез храна. Агнешкото съдържа около 25% белтъчини, което е една много добра доза за укрепване на нашето тяло.

2. Богато е витамини и минерали

Витамините и минералите са изключително важни за нашия организъм. Агнешкото съдържа витамин В12 и желязо, а техният дефицит води до анемия. Също е богато на цинк, селен, фосфор и калий – елементи, които са важни за правилния растеж и развитие на организма.

3. Съдържа креатин

Агнешкото месо съдържа в голяма количество креатин. Той е особено важен за спортистите, тъй като подпомага за мускулна издръжливост. При балансирано приемане на агнешко месо, хората, занимаващи се със спорт, могат да избегнат приемането на добавки, съдържащи креатин.

4. Агнешко и бременност

Бременните жени е добре да приемат агнешко месо, тъй като то намалява риска за загуба на желязо. Също така е важно за правилното развитие на бебето в утробата.

5. Агнешкото месо и сърцето

Червеното месо, каквото е агнешкото, спомага за предотвратяване болести на сърцето като например атеросклероза.


6. Предотвратява рак

Богатите витамини и минерали, които споменахме са важни за организма при борба с ракови клетки. Затова тяхното ниво трябва да бъде оптимално в нашия организъм и така ще се предотварти развитието на най-опасната болест.

7. Агнешкото съдържа важен антиоксидант

Агнешкото месо съдържа глутатион, който е добър антиоксидант. Глутатионът естествено неутрализира процеса на свободните радикали.

8. Поддържа кожата ни

Месото от младо агне съдържа Омега-3 мастни киселини, които предотвратяват бръчки, правят кожата по-гладка и гъвкава.

10 ползи за здравето от агнешкото месо

9. Подпомага отслабването

Агнешкото съдържа линолова киселина, която подпомага стапянето на мазнини.

10. Поддръжа нервната система

Освен витамин В12 агнешкото месо съдържа и други витамини от групата В. А те са важни за правилното функциониране на нервната система и съответно на нашата психика.

И краткият извод, който може да си направим, е да си похапнем агнешко за празника и да бъдем щастливи и доволни. Честит Гергьовден!Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.