Още хиляди години преди Новата ера лещата, нахута, бадемите и лененото семе са били познати и широко използвани в древната индийска кухня.

Благодарение на модерната медицина за тях вече е доказано, че са изключително полезни. За вкусни и здравословни рецепти се обръщаме към извора на индийската кухня, каквато я познаваме днес – кулинарните аюрведа рецепти.

Според аюрведа балансът е ключов фактор за човешкото здраве. Именно поради тази причина е важно хранителният режим да се съобрази с естествената природа на всеки един от нас.


Широко приложение в аюрведа рецептите намират бобовите култури

Чистите бобови култури нямат никакво съдържание на глутен. Те са естествена и пълноценна храна. В индийската кухня са на голяма почит, също както и у нас. Ако искате да се храните добре според законите на традиционната индийска медицина, заложете на тях.

10 важни подправки за вкусни и здравословни индийски ястия
  • Боб мунг

В началото се е смятало, че боб мунг спада към същия ботанически род, както и зрелият фасул. Вече се знае, че това не е така. Макар и да са близки селскостопански култури и заедно да спадат към семейство Fabaceae, бобът мунг спада към рода Vigna, докато фасулът, познат по нашите земи, е от Phaseolus.

Все пак двете култури имат доста сходни свойства, но и много разлики. За разлика от зрелия фасул, бобът мунг не натежава на корема. А за да извлечете най-много от неговите полезни качества, консумирайте го, когато бобчетата вече са покълнали.


  • Леща

В Индия са разпространени няколко различни вида леща – урад, архар, масур (позната у нас под името червена леща) и др. Разликата с българската традиционна леща е, че индийците слагат повече свежи зеленчуци, а също и малко настърган джинджифил.

Можете също така да “осъвремените” ястието, като добавите и една доста по-нова и изконно западна култура – зелената тиквичка. Тя идва от американските земи, а у нас са най-разпространени тиквичките, появили се от кръстоски в Италия преди само два века.

  • Нахут (чана)

Нахутът е много стара селскостопанска култура, която още през неолита е облагородена и превърната в лятна реколта.

От бобови култури (обикновено микс от няколко) последователите на аюрведа си приготвят т. нар. дал – яхния с дъхав аромат и богата на хранителни качества.

Подправките от Древна Индия, без които древните индийски ястия няма да са същите:

1. Шафран

В аюрведа кулинарията се използва и най-скъпата източна подправка – шафранът. Тя е високо ценена със своя изтънчен горчиво-пикантен вкус. Освен това има охлаждащи и успокояващи свойства, а също стимулира и метаболизма.

2. Куркума

Сред най-почитаните подправки в аюрведа, а и в другите кулинарни традиции в тази част на земното кълбо, си остава куркумата.

Други аюрведа добавки с обезболяващи свойства са лютият червен пипер, върбовата кора, карамфилът. Посъветвайте се с лекар и специалист по индийска медицина, за да разберете коя е най-подходящата за вас.

3. Индийско къри

Индийското къри или наричаната още “Подправката на Боговете”, всъщност е смес от куркума на прах, джинджифил, кориандър, кимион и стрити люти чушлета. То е толкова характерно с неповторимия си аромат, защото е основната комбинация от подправки в редица емблематични индийски и аюрведа ястия.

10 важни подправки за вкусни и здравословни индийски ястия

4. Аджвайн

Тази подправка е интересна смесица между познатия ни кимион и чубрица. Съответно придава и леко лютив привкус на ястията, което е типично за индийската кухня. Употребата на аджвайн в ястията, спомага за по-добро храносмилане.

5. Кориандър

Тази подправка присъства най-често в трите доши, като придава леко стипчив вкус на ястието. След консумация кориандърът оставя сладникав послевкус. Подходящ вариант е при приготвяне на зеленчуци, особено при кореноплодни.


6. Дафинов лист

Макар да е често срещан и в българската кухня, той е използван и в приготвянето на аюрведа ястията. В индийската кухня е познат като Теджпат. Подправката придава едновременно горчив и леко лютив вкус.

7. Канела

Макар че е често използвана при десертите, в аюрведа ястията тя намира приложение в рецептите с ориз. При правилно съотношение добавянето на тази подправка придава леко сладникав вкус, който е нетипичен в българските ястия.

8. Босилек

Босилекът се отличава със смесените вкусове, които придава на индийските ястия. Можете да се насладите на едновременно лютив, стипчив и леко сладникав привкус. Особено подходящ е при често приготвяните бобови ястия.

9. Джинджифил

Тази подправка спада към останалите, които са използвани за постигане на умерен лютив вкус в ястията. Най-често присъства в приготвянето на различни сосове или супи, тъй като не се усеща толкова силно.

10. Анасон

При използването на анасон в ястията, се постига загряващ ефект и последващ лютив послевкус. Използван е също, освен заради приятния аромат, и като средство, стимулиращо апетита.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.