От формирането ѝ като наука, та до наши дни, в медицината не липсват странни случаи, които противоречат на всякаква логика. Заболяванията на някои пациенти са толкова редки, че техни описания се срещат единствено в специализираната литература, други пък са толкова невероятни и интересни, че са вписани в рекордите на Гинес.

Днес ще ви разкажем за някои от най-странните случаи от медицинската практика по света. Те са пример, че никога не трябва да губим надежда, дори когато всички медицински показатели вещаят най-лошото.

10. Синдром на Шарл Боне

10 от най-странните медицински случаи в света

Всичко в живота на 67-годишна учителка от щата Кентъки вървяло нормално, докато в един момент нещата не се променили коренно. Тя започнала да вижда учениците си в класната стая като привидения – с удължени лица, с огромни очи и големи зъби. Образите трептели пред очите на учителката, което я уплашило до обезумяване.

В момента, в който възрастната дама била убедена, че е обладана от зли духове, лекарите ѝ поставили диагноза синдром на Шарл Боне – възникване на халюцинации при поява на дегенеративни процеси, свързани с нарушение на зрението.

9. Ефектът след татуирането

10 от най-странните медицински случаи в света

Мъж от Иран решава да отиде доста надалеч в експериментирането с тялото си като направи татуировка на пениса си и то докато е полуеректирал. Посланието на „инструмента на любовта“ било красноречиво – от персийски преводът е „късмет в пътуването“.

Късметът обаче явно изневерил на мъжа, тъй като седмица по-късно той започнал да чувства пареща болка в слабините си, а пенисът му бил в постоянна ерекция. Целият квартал чувал стоновете му от болка, докато накрая не решил да посети лекар. Той обаче не могъл да му помогне, оставяйки мъжа завинаги в състояние на пълна бойна готовност.

8. Най-продължителната операция

10 от най-странните медицински случаи в света

Ще си помислите, че най-дългата операция в света вероятно е свързана с нервната система, мозъка, сърцето или пък друг жизненоважен орган. Всъщност всички рекорди бяха счупени от стандартна операция за премахване на киста на яйчниците. Процедурата отнела на лекарите… цели 4 дни.

Огромната киста трябвало да бъде отстранена от тялото на 280-килограмова жена. След интервенцията нейното тегло драстично се „стопило“ до 140 килограма. Гигантското образувание растяло в продължение на години в тялото на нещастната жена.


7. Най-високата температура

10 от най-странните медицински случаи в света

Обикновено се счита, че при телесна температура от над 42 градуса, телесните тъкани прегряват критично, започват дегенеративни процеси в мозъка, които могат да доведат до фатален край. Каква била изненадата на лекарите от болницата в Атланта, когато през 1980 година, бил приет пациент с температура 46.5 градуса!

Пациентът разказал, че вдигнал рязко температура в следствие на силен топлинен удар. За още по-голяма изненада на медиците, тялото на Уили Джонсън се възстановило от прегряването само за 24 часа, след което той бил изписан по живо, по здраво.

6. Красиво перде на окото?

10 от най-странните медицински случаи в света

Нали се сещате, как в детските филмчета, на героя му се появяват звезди пред очите, когато се удари силно по главата. Е, оказва се, че подобна измислена ситуация не е много далеч от истината. Силен удар по главата с тежък предмет може да причини увреждане на очите, което да доведе до катаракта (перде на очите).

Така се случило и с 55-годишен пациент от Австралия. Неговото перде обаче имало съвсем ясна и правилна форма на звезда. Лекарите изразили мнение, че има шанс пациентът да бъде избавен от необичайното перде. Както мнозина знаят, обикновено катаракта има форма на плътен белезникав облак, на безформено петно, но не и на звезда.

5. Оловни куршуми в стомаха

10 от най-странните медицински случаи в света

Историята на осемгодишен ученик от Австралия, който бил приет в болница с остри стомашни болки. Стандартната рентгенова снимка разкрила наличието на необичайни кръгли предмети в стомаха на детето. Обичайната промивка на стомаха не дала никакъв резултат, затова лекарите препоръчали операция.

При хирургическата намеса, освен апендикса на момчето, от тялото му били извадени 57 оловни куршума. Загадка остава как куршумите попаднали в тялото му и как въобще момчето можело да се движи с цялото това олово в корема си.

4. Най-ниската температура

10 от най-странните медицински случаи в света

Ниската телесна температура също може да бъде смъртоносна, но рядко лекарите приемат пациенти точно с този симптом. През 1994 година обаче 2-годишната Карли била приета в канадска болница с критичните 14,2 градуса. Оказало се, че бебето било оставено на отворена врата в продължение на 6 часа и при температура на въздуха от -22 градуса.

Според лекарите, показателите на бебето направо били несъвместими с живота, тъй като при 25-27 градуса човек обикновено изпада в кома. Малката пациентка обаче се преборила за живота си и оцеляла. Не е ясно какви са последиците за безхаберните родители.


3. Странни последствия след мозъчна операция

10 от най-странните медицински случаи в света

Когато бъдат отстранени определени части на мозъка е възможно да се наблюдават неочаквани ефекти и реакции на тялото. Например, след операция за отстраняване на амигдалата (лечение на напреднала форма на епилепсия), много пациенти развиват свръхчувствителност.

Тъй като този дял от мозъка е отговорен за разпознаването на емоциите, в следствие на операцията пациентите започват да изпитват силно емоционално вълнение и свързаните с това физически ефекти от най-обикновени житейски събития.

2. Рязко спиране

10 от най-странните медицински случаи в света

По време на автомобилно състезание през 1977 година, за да избегне фатален сблъсък, единият от шофьорите рязко набил спирачките. В следствие на внезапното спиране, от 173 км/ч до нула за по-малко от минута, тялото на шофьора претърпяло редица увреждания – сърцето му спряло цели 6 пъти, получил три навяхвания и 29 фрактури. Въпреки това автомобилният състезател оцелял.

1. Най-дълго спиране на сърдечната дейност

10 от най-странните медицински случаи в света

През една студена зима, норвежкият рибар Ян Рессдал паднал от борда на риболовния си корал в ледените води на Северно море. Температурата на мъжа паднала до 24 градуса, той изпаднал в кома, в резултата на която сърцето му спряло да бие… за 4 часа!

След като рибарят бил приет в болница и го включили към апарат за изкуствено кръвообращение, Ян успял да се възстанови и да продължи напред.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *