Повече от век след потъването на кораба „Титаник“, неговата история продължава да пленява хората от всички краища по света. И макар отдавна да има официална версия за инцидента, апетитите към изследването на кораба не са потънали на дъното на океана.

Лондонска туроператорска компания дори се възползва от интереса, организирайки туристически експедиции до останките на лайнера. Още през 2018 година „Blue Marble Private“ ще пусне офертите за екскурзиите на дълбочина 4000 метра под водата в Атлантическия океан.

Групата на привилегированите вероятно ще е доста малка, тъй като посещенията ще бъдат скъпи – около 105 000 долара на човек.

10 любопитни факта около потъването на кораба "Титаник"Наскоро стана ясно, че причината за потъването на злощастния кораб може да е пожар в трюма за въглища. Така поне твърди британският журналист Шенън Молони, който 30 години изследва историята на кораба. Според Молони пожарът на борда е възникнал още преди съдът да отплава от Саутхемптън.

В продължение на няколко седмици безуспешно се опитвали да загасят горенето на въглищата. През това време обшивката на кораба се нагряла и именно заради това сблъсъкът с айсберга, довел до трагедията, се оказал с толкова печални последици. Журналистът успял да анализира снимки, направени още преди началото на фаталното плаване на „Титаник”. По тях на мястото от обшивката, повредено при сблъсъка с айсберга, изследователят открил следи от сажди.

10 любопитни факта около потъването на кораба "Титаник"Специалистите потвърдили, че те с голяма вероятност са се появили заради наличие на горене в един от складовете за гориво на лайнера. Собствениците на съда, както твърди Молони, знаели за пожара, но скрили факта от пътниците. На екипажа било заповядано да мълчи за инцидента. Заради температурното въздействие на огъня обшивката на кораба на определено място се е нагряла до температура около 1000 градуса по Целзий, губейки до 75% от здравината си, което направило стоманата много чуплива.

Когато на петия ден от пътешествието „Титаник” се сблъсква с айсберга, обшивката не издържа и в борда се появява огромна пробойна. Именно заради това, както твърди журналистът, айсбергът не трябва да бъде смятан за единствен виновник за катастрофата.


Презокеанският лайнер „Титаник“ потъва по време на първия си трансатлантически рейс в нощта на 14 срещу 15 април 1912 г. в северната част на Атлантическия океан след сблъсък с айсберг. Корабът потъва за 2 часа и 20 минути. В момента на катастрофата на борда му се намират 1 316 пасажери и 891-членен екипаж или общо 2 207 човека. От тях се спасяват 705, а 1 502 загиват. Крушението на „Титаник“ е една от най-големите по брой на жертвите морски и транспортни катастрофи в историята.

Ето и 10 любопитни факта около потъването на кораба „Титаник“, които може и да не сте чували.

1. Не е имало луна в нощта, когато “Титаник” потъва. Единственият шанс за наблюдателите да забележат айсберга бил на фона от звездите. Твърде вероятно е обаче горещият и студен въздух да са създали мираж, изкривявайки морето и повдигайки хоризонта зад айсберга, като по този начин са го скрили.

2. Има данни, че през 1912 година, над 1 000 айсберга влизат в морските пътища на Северния Атлантик. Айсбергът, повредил “Титаник”, идва от ледниците в Гренландия, носен от смразяващото течение Лабрадор.

3. Айсбергът, с който корабът се удря, уврежда 6 от общо 16-те херметически затворени помещения на “Титаник”.

4. Само в рамките на 5 секунди, помещенията по протежение на около 60 метра от дължината на корпуса на “Титаник” са разбити.

5. Титаник потъва насред рекордните за Арктика 1’035 милибара – най-високото налягане, измервано в северното полукълбо по това време.

6. Менюто в ресторанта на кораба от 14 април 1912 г., включва 40 предложения, от които каймакът на тогавашното общество можел да избира между ястия като яйца по аржентьойски, консоме „Фермие“, пиле по мерилендски, желирано пиле или печени овнешки пържоли.


7. Интериорът на кораба е вдъхновен от този на хотела Ritz в Лондон. Екстрите на борда включвали фитнес зала, басейн, турска баня, развъдник за кучета и игрище за скуош. На кораба са били заредени 20 000 бутилки бира, 1 500 бутилки вино и 8000 пури – всички на разположение на пътниците първа класа.

8. На кораба е имало 26 двойки, които са били на меден месец.

9. Екипажът на борда е наброявал 885 души, само 23 от които жени. 699 от тях се качват на борда в Саутхемптън, като 10 са били от самия град.

10. Цената на билет в една посока за салонен апартамент в първа класа е струвал 4 350 щатски долара през 1912 г., което се равнява на 83 200 долара днес. Втора и трета класа са стрували съответно 60 и 40 долара – 1 200 и 793 долара приравнено към днешна дата.

Източници: Уикипедия и „Титаник: Случаят е приключен“ на Тим МалтинКоментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *