Египетската цивилизация от векове буди любопитството на хората. Този народ е бил толкова развит духовно (макар някои неща да изглеждат нелепи за нашите очи), но и умствено.

Те са създали и развили много: от гигантски пирамиди и строителни съоръжения до календар, чийто прототип използваме и до днес! Ето и някои от най-интересните вярвания на древните египтяни!

1. Разливът

Наричат Египет „дара на Нил“, защото разливът на реката всяка година отлага богат чернозем върху равнината. Селяните се научили да засяват посевите си в калните наноси, останали след отдръпването на водата. Количеството на годишния разлив на реката било много важно. Древната цивилизация осъзнавала, че твърде много вода означава разрушение на села, а твърде малко – суша и глад. В различните точки по брега на Нил египтяните издигнали „ниломери“. Това били стъпала с определена височина, по които измервали нивото на реката и гадаели каква ще бъде годината.


10 любопитни вярвания от историята на Древен Египет

2. Богове и богини

Страната била разделена на 42 области (наречени „номи“) и всяка от тях имала свои богове. Но Озирис, Хор, Изида*, Хатхор, Анубис (собственик на везните на правосъдието), Тот (бог на йероглифите) и Бес (покровител на домашното огнище) се почитали в цял Египет. Всеки бог си имал свои символи и се олицетворявал на определено животно. Например, богинята Хатхор често се изобразява с лице на жена и уши на крава, а над главата носи слънчев диск. Освен това повечето божества се свързват с определен град, където ги почитали. Дендера станал център на същата богиня Хатхор, а там жреците отслужвали храмови ритуали в нейна чест.

* Счита се, че Изида и Озирис са брат и сестра, но и съпрузи, а техен син е Хор.

3. Хипопотамът

Този едър бозайник не се среща вече в пределите на Египет, но в Древността често бил заплаха. Той преобръщал лодките в реката и нанасял щети на полетата и посевите. Ловът му бил популярно развлечение, особено за фараоните. В египетската митология хипопотамът е символ на Сет, злия брат на Озирис. На много рисунки е изобразено как фараонът побеждава злото, като убива животното.

10 любопитни вярвания от историята на Древен Египет

4. Ка и Ба

Египтяните вярвали, че човек се състои не само от тяло, а има две духовни форми, наречени Ка и Ба. Ба била птица с глава на човек, която излизала от тялото през деня, но се връщала в гроба и живеела в мумията. Ка представлявала духа на мъртвия. Един египетски погребален текст описва, че за „Ка на мъртвия“ били необходими „хиляди пити хляб и кани бира“.


5. Церемония за претеглянето на сърцето

Египтяните вярвали, че сърцето е центърът или „мозъкът“ на човека. Едно от изпитанията, през които трябвало да премине мъртвият, за да влезе в Подземното царство, било претеглянето на сърцето му върху везна с перо. Това е символът на Маат, богинята на справедливостта и истината. Ако сърцето и перото не се уравновесели взаимно, сърцето се изяждало и мъртвият нямало да живее след смъртта си.

6. Чужденци и пленници

Египтяните смятали, че превъзхождат другите народи в Древния свят. Най-големите им врагове били хетите и нубийците. Много релефи в храмовете изобразяват вързани пленници и роби. Изсичали ги, за да изтъкнат силата и воинската си храброст пред останалия свят. Войската се формирала главно от наемници, но с идването на властта на Аменхотеп III, някои пленници можело да изкупят свободата си чрез военна служба.

7. Ролята на фараона

Най-важното задължение на фараона било да са поддържа мира и благоденствието в Египет. Грижел се боговете да бъдат почитани, както подобава, а също така издигал храмове и редовно правел жертвоприношения. Той бил и най-висшият военен ръководител на страната. Неговият народ вярвал, че само той може да осигури постоянна защита от всичко хаотично и опасно.

10 любопитни вярвания от историята на Древен Египет

8. Помада?

Гримът бил създаден преди около 4000 години от олово и оловни соли и се използвал за разкрасяване и потъмняване на очите. Противно на много очаквания се оказва, че оловото в малки количества не убива клетки и не вреди. Самите египтяни вярвали в свойствата му много преди съвременните учени да го потвърдят. Чрез своя грим мъжете и жените се предпазвали от слънчевите лъчи, от бактерии и инфекции около очите.


9. Равноправие

Жените в Египет не успявали да достигнат до високи социални постове, но въпреки това имали много права, за разлика от другаде. Те можело да вземат заеми, да наемат земя, да извършват търговски сделки. Освен това бил задължителен… предбрачният договор. С негова помощ жената била сигурна, че мъжът ще закриля нея и децата ѝ. Клетвата е била повече от закон. Не се налагало някой да ги придружава, когато излизат навън. Не покривали главата си на публични места и имали неограничен достъп навсякъде в дома. Нещо повече – заплащането за двата пола на повечето позиции било еднакво. Египтяните вярвали в няколко богини – знак, че жената е била на почит.

10 любопитни вярвания от историята на Древен Египет

10. Мистиката на астрологията

Дендерският зодиак или зодиакът на Озирис се намира в храмовия комплекс Хатхор в Дендера. В Зодиака са зашифровани знания за Вселената, цикличните процеси на планетата Земя, периодичността на повторението на глобални катастрофи. Освен съзвездията може да се види нашата Слънчева система заедно с Луната. Астрономическа карта показва, че „пътешествието“ на Земята от един зодиакален знак към друг е в продължение на 29 920 години. Според изследователи съзвездие Рак е разположено най-високо, което свидетелства за възможното време на неговото създаване, когато точката на лятното слънцестоене се е намирала в Рак. Зодиакът представлява изображение на египетския календар от 360 дни. Те са разделени на 36 декана, като всеки един декан представлява една трета от зодиакално съзвездие. Всеки знак съответства на сезон от годината. Везните, например, символизират есенното равноденствие.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *