понеделник, август 19


10 любопитни факта за Перперикон

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
10 любопитни факта за Перперикон
Снимка: Anton Lefterov, Wikipedia

В сърцето на Родопите, на скален връх с височина 470 метра, в близост до Кърджали се намира огромният скален масив – Перперикон. Той е сред най-древните мегалитни паметници и е изсечен изцяло в скалите. От мястото се открива прелестна гледка към планината.

За първи път Перперикон е описан от проф. Иван Велков през 1930 година. По-късно проучвания по археологическия комплекс прави и проф. Николай Овчаров и мястото добива все по-голяма популярност. Днес ви представяме 10 любопитни факта за древното светилище – Перперикон.

1. Още в епохата на Халколита преди 8000 години, Перперикон е бил обитаван. Достига своя разцвет през късната Античност. Тогава Перперикон се превръща в градски център на провинция Тракия на Римската империя. Древните обитатели на тези земи вярвали в бога Слънце и култа към него започва още през V хил. пр. Хр.

2. Най-голям разцвет на Перперикон е имало по време на Крито-Микенската култура през XVIII-XII в. пр. Хр., когато е периодът на първата европейска цивилизация. Тогава селището се подобрило и развило дренажна система за отвеждане на водата.

3. Постепенно култът към Слънцето се развива и през ранната Желязна епоха се появяват много други богове. Тракийските племена са силно ориентирани към Орфей и Дионис, а Перперикон става център на техните вярвания и обичаи.

10 любопитни факта за Перперикон
Снимка: Stanimir Stoyanoff, Wikipedia

4. Според древна легенда Перперикон е място, на което са извършвани обреди с вино и огън, а по височината на пламъците се определяла силата на предсказанието. През 2002 година е намерена голяма зала без покрив, която напълно отговаря на описанията на храма на Дионис в старите текстове.

В нейния център има олтар, висок около 3 метра. Залата не е имала покрив заради огъня, по височината на който се е гадаело. Перперикон и околностите му са покрити с хиляди скални изсичания във вид на басейни и преливници. Всички тези олтари са били използвани за жертвоприношения в чест на боговете.

СЛЕДВАЩА СТРАНИЦА


Коментари

1 2
Сподели

Коментари