понеделник, януари 20


10 любопитни факта за Перперикон

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

В сърцето на Родопите, на скален връх с височина 470 метра, в близост до Кърджали се намира огромният скален масив – Перперикон. Той е сред най-древните мегалитни паметници и е изсечен изцяло в скалите. От мястото се открива прелестна гледка към планината.

За първи път Перперикон е описан от проф. Иван Велков през 1930 година. По-късно проучвания по археологическия комплекс прави и проф. Николай Овчаров и мястото добива все по-голяма популярност. Днес ви представяме 10 любопитни факта за древното светилище – Перперикон.

1. Още в епохата на Халколита преди 8000 години, Перперикон е бил обитаван. Достига своя разцвет през късната Античност. Тогава Перперикон се превръща в градски център на провинция Тракия на Римската империя. Древните обитатели на тези земи вярвали в бога Слънце и култа към него започва още през V хил. пр. Хр.

2. Най-голям разцвет на Перперикон е имало по време на Крито-Микенската култура през XVIII-XII в. пр. Хр., когато е периодът на първата европейска цивилизация. Тогава селището се подобрило и развило дренажна система за отвеждане на водата.

3. Постепенно култът към Слънцето се развива и през ранната Желязна епоха се появяват много други богове. Тракийските племена са силно ориентирани към Орфей и Дионис, а Перперикон става център на техните вярвания и обичаи.

10 любопитни факта за Перперикон
Снимка: Stanimir Stoyanoff, Wikipedia

4. Според древна легенда Перперикон е място, на което са извършвани обреди с вино и огън, а по височината на пламъците се определяла силата на предсказанието. През 2002 година е намерена голяма зала без покрив, която напълно отговаря на описанията на храма на Дионис в старите текстове.

В нейния център има олтар, висок около 3 метра. Залата не е имала покрив заради огъня, по височината на който се е гадаело. Перперикон и околностите му са покрити с хиляди скални изсичания във вид на басейни и преливници. Всички тези олтари са били използвани за жертвоприношения в чест на боговете.

5. Легендите разказват за две исторически пророчества, които са направени от олтара в храма на Дионис. Първото предсказва славата и великите дела на Александър Македонски, а второто пророкува властта на Гай Юлий Цезар.

6. Перперикон е съставен от четири части: здрава крепост – Акропол, точно под Акропола е разположен Дворец – светилище и две предградия – северно и южно. Има издълбани улици, които са подходящи за разходка, а до всяка улица се виждат каменни къщи.

10 любопитни факта за Перперикон
Снимка: Vislupus, Wikipedia

7. Най-голямата раннохристиянска църква в Родопите, която ни е известна до днес, е открита на Перперикон. Голямата базилика е била древен храм, а в ранното християнство е превърната в църква.

8. Перперикон е разрушен от турците през 1362 година, а жителите на града са поробени. Няколко десетилетия по-късно хилядолетният град е напълно запустял.

9. Професор Николай Овчаров открива така наречения „Град на мъртвите“ през 2017 година. На мястото са намерени 105 гробни камери разположени една върху друга. Те са от периода 12-14 век.

10. През 13 век на Перперикон е имало и гето. В него е живяла най-ниската прослойка на обществото. Това е доказателство, че дори по онова време е имало силно изразено класово разделение.

Коментари

Сподели

Коментари