Замисляли ли сте се колко може да струва лист хартия, пита порталът на лукса „Милионер“. Отговорът е кратък – много, особено ако на него има подпис на знаменита личност. Предполага се, че най-скъпият автограф в света принадлежи на Уилям Шекспир. Има само шест автентични подписа на един от най-видните драматурзи в световната история, три от които са в неговото завещание.

Ако някога такъв подпис се обяви на търг, най-вероятната цена ще бъде минимум 5 млн. долара. Автографите на други известни личности обаче вече са минавали през световните аукционни къщи, в резултат на което са били продадени срещу огромни суми. Ето 10 от най-скъпо продадените автографи, подредени в класацията на аукциона Ebay.

1. Beatles

Цената на автограф само от един от четиримата членове на легендарната група се продава за 10 500 долара. Автографите са от първата реализирана фотосесия на групата и засега достигат едни от най-високите цени в Ebay.


2. „Междузвездни войни“

Учудващо един от най-касовите филми за всички времена достига цена от 5000 долара за плакат с автографи от главните герои на продукцията на Джорд Лукас.

3. „Магьосникът от Оз“ от 1939 г.

Това е музикално-фантастичен филм на режисьора Виктор Флеминг, базиран на детския роман от 1900 г. „Добрият вълшебник от Оз” от Франк Баум. За участие във филма са избрани: Джуди Гарланд като Дороти Гейл, Рей Болгър като Плашилото, Джак Хейли като Тенекиения човек, Бърт Лар като Страхливия лъв, Били Бърк като Глинда, добрата вълшебница от север, Маргарет Хамилтън като лошата вещица от запад, и Франк Морган като Магьосника. Автографите на всеки един от тях върху статуетка с ролята им от филма струва 5000 долара.

4. Beatles

Членовете на ливърпулската четворка влизат в класацията на Еbay още веднъж – под номер 4. Този път автографите на Джон Ленън, Ринго Стар, Джордж Харисън и Пол Маккартни са на бял лист и са дадени на фен в навечерието на първия им голям концерт. Цената е 3367 долара.


5. Алберт Пюджолс

Автографът на един от най-добрите американски играчи, печелил няколко пъти шампионската бейзболна лига на Щатите струва 2995 долара. Мъжът, когото наричат „принц Алберт на бейзбола“, дава автограф върху бейзболна топка и това е един от редките пъти, в които той го прави.

6. Джон и Робърт Кенеди

Автографите на може би двамата най-обичани американски политици се търгуват за 2000 долара единия. При това върху парче хартия.

7. Китара „Гибсън“

Американската компания произвеждаща китарите „Гибсън“ пусна в Еbay модела си Les Paul с автографи на знаменитости. Цената и е 1744 долара.

8. Американският учредителен конгрес

Документ с подписи от американския учредителен конгрес през 1857 г., с който всъщност официално се декларира основаването на САЩ се продава за 1500 долара. Листът съдържа 35 подписа на учредителите от конгреса.

9. Тайгър Уудс

Автограф от легендата на голфа Тайгър Уудс върху картичка с неговия лик струва 1800 долара, тъй като е една от първите картички на голф-играч номер 1 в света.

10. Rolling Stones

Лист хартия с автографите на изпълнителите на „Angie“, след като успяват да вдъхновят цяла Англия с един от най-големите си концерти през 60-те години, се продава за 1000 долара.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.