Високосните години не са само един ден повече в полза на февруари. Те са изпълнени с мистерии, суеверия и обрати и са толкова странни, че не винаги се появяват на 4 години.

Някои са апокаптилични, други – не чак толкова, но всяка може да се похвали със запомнящо се събитие в дните си.

Ден преди бонусния 29 февруари, днес ви разказваме за 10 такива години, които са доказателство, че 366 не е случайно число.

1. 1912:

Презокеанският кораб „Титаник“ потъва в Атлантическия океан

10 емблематични събития, случили се във високосни години

В нощта на 14 срещу 15 април 1912 година, в северната част на Атлантическия океан, потъва презокеанският лайнер „Титаник“. Причината е сблъсък с айсберг. Корабът потъва за 2 часа и 40 минути. На борда му се намират 2207 човека, а спасените са едва 705. Инцидентът се нарежда на пето място по трагизъм сред морските катастрофи.

2. 1952:

Елизабет II е обявена за кралица на Обединеното кралство

В началото на 1952 година, 25-годишната принцеса Елизабет е на обиколка в Кения. Всичко се променя, когато на 6 февруари ѝ е съобщено, че баща ѝ – крал Джордж VI, е починал в съня си. Елизабет, като най-голямо негово дете, става директен наследник на трона. Тя е на престола повече от 68 години, което я прави най-дълго управлявалият монарх на Великобритания.

3. 1964:

Китай провежда първото си изпитание на ядрено оръжие

В 07:00 на 16 октомври 1964 година, на тестовата площадка Лоп Нур, Китай прави своя първи опит с ядрено оръжие. Опитът носи кодовото наименование „596“. Ядрената бомба използва Уран-235, има мощност 22 килотона и е взривена на кула с височина 102 метра. С този опит Китай става петата официална ядрена сила в света.


4. 1980:

Убийството на Джон Ленън

На 8 декември 1980 година, пред дома си в Ню Йорк, Джон Ленън е убит от фанатичния си фен Франк Чапман. Броени часове преди инцидента Ленън е дал автограф на Чапман. Още тогава пистолетът е бил в джоба на убиеца, но той решава, че моментът не е подходящ. Затова изчаква певеца пред дома му и го прострелва 4 пъти. След стрелбата не бяга от местопрестъплението, а сяда да чете „Спасителят в ръжта“ на Селинджър – втората му мания след Ленън. Като причина за убийството, Чапман изтъква желанието да се прочуе по цял свят и накърненото му християнско достойнство в следствие на репликата „Beatles вече са по-известни от Исус Христос!“

5. 1988:

Мехран Карими Насери остава на летище „Шарл дьо Гол“ 18 години

10 емблематични събития, случили се във високосни години

Иранецът Мехран Карими Насери, известен още като сър Алфред Мехран, е бежанец, живял в салона за излитане на Терминал 1 на най-голямото френско летище. Престоят му стартира на 26 август 1988 година и приключва на 1 август 2006 година, когато е хоспитализиран. Историята му е вдъхновение за филма на Стивън Спилбърг „Терминалът“ и е разказна в книгата „Човекът от терминала“, излязла през 2004 година.

6. 1992:

Подписването на Маастрихския договор

На 7 февруари 1992 година в град Маастрихт, Холандия, между членовете на Европейската икономическа общност е подписан Договорът за Европейския съюз. Влиза в сила на 1 ноември 1993 година по време на комисията Делор. Договорът от Маастрихт поставя основите на Европейския съюз, регламентира дейността на органите му и определя минималните му компетенции в различни области. С него Европейската икономическа общност е преименувана на Европейска общност.

7. 2000:

Изчезването на Пиренейския ибекс

10 емблематични събития, случили се във високосни години

Този интересен вид дива коза живеел в Пиренеите. До средата на 19 век изчезнал от френската част на планинската верига, благодарение на постоянното му избиване. В началото на 20 век, в Испания останали само 100 броя. След това популацията паднала до 40 и повече не минала този брой. В края на 80-те години на миналия век, те били около 14. Последният, роден в Пиренеите ибекс, наречен Силия, е намерен мъртъв на 6 януари 2000 година, на 13-годишна възраст. През 2003 година екип от испански и френски учени успява да клонира пиренейски ибекс, използвайки ДНК от тялото на Силия. За жалост, животът на клонинга продължава само 13 минути.


8. 2004:

Основаването на Facebook

На 28 октомври 2003 година, по време на втората си година в Харвард, Марк Зукърбърг създава Facemash, хаквайки недостъпна информация от мрежата на университета и копира лични снимки на студентите от всички общежития. Няколко дни по-късно сайтът е затворен от Харвард. През януари 2004, Зукърбърг започва да пише код за нов сайт. На 4 февраури 2004 година той пуска Thefacebook.

9. 2008:

Фидел Кастро се оттегля от поста Президент на Куба

10 емблематични събития, случили се във високосни години

Фидел Кастро превръща Куба в социалистическа държава и установява еднопартийната система в страната. След 50 години начело на държавата, поради влошено здравословно състояние, чрез писмо на 18 февруари 2008 година, той заявява, че няма да приеме поста на председател на Държавния съвет и главнокомандващ армията на предстоящото Национално събрание на 24 февруари. Събранието избира за президент брата на Фидел Кастро – Раул Кастро. Фидел Кастро умира на 25 ноември 2016 година. Кремиран е на следващия ден.

10. 2012:

Краят на света

… или поне според маите. При тях съществуват няколко паралелни летоброения. Ритуалният им календар се състои от 260 дни, математическият – от 360 дни. Освен това времето е поделено на кратки цикли от по 20 дни и се проследява назад с голяма точност до деня, който маите са обявили за първи от съществуването на света – 3114 години преди Христа. На 20 декември 2012 година се слага край на 13-ия 400-годишен цикъл от календара им, а това според много тълкувания има силата на прокоба. Целият свят беше притихнал в очакване на своя край, който така и не дойде. Поне не физически.


Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *