Дни преди настъпване на Нова година всеки се замисля и прави своята равносметка за изминалата. „Какво успях да постигна?”, „Какво не успях да постигна?”… И, наред с въпросите и отговорите, идват и обещанията. Всички сме минали през това: „Нова година – нов късмет” или „От Нова година започвам на чисто”… Човек често очаква през следващите 365/6 дни да се случи някакъв вид прераждане или пък като шанс за ново начало. Статистиката обаче казва, че само един от десет човека успява да постигне новогодишните си обещания.

Сред най-баналните от тях са: „ще спра цигарите”, „ще отслабна”, „ще се храня по-здравословно”… След празниците всички искат да свалят излишните килограми, но при голяма част от хората, върнали се към нормалното си ежедневие, означава завръщане и към старите, нездравословни навици. Експертите съветват да си поставяме малки, реалистични и постижими цели, за да не се разочаровате от себе си и в края на следващата година.

Според германската психоложката Кордула Нусбаум желанията на хората преди са били свързани с по-бърз напредък, високи цели и голяма кариера. Сега обаче се забелязва преосмисляне, а ценностите, които стоят на преден план, са други. По-важни стават например отношенията с близките и приятелите или пък търсенето на работа, която да доставя удоволствие.


Ето и нашите 10-те неща, които си обещаваме, че ще започнем да правим през Новата година. И признаваме си – някои звучат „банално”, но така или иначе всички предновогодишни обещания са банални.

1. Ще спазвам правилата

Правилата са направени, за да се спазват! В народопсихологията на българина е заложен един стремеж към заобикаляне или „затваряне на очите“ пред някои неудобни норми. Някой би казал, че именно това е една от причините, да сме на това дередже като народ и нация. Без повече философстване казваме, че през следващата година ще се опитаме да не нарушаваме правилата.

2. Ще изхвърлям отпадъците разделно

От всичкия боклук, който изхвърляме, пластмасата се разгражда с години и замърсява най-много природата. Така че щом сме решили, че вече ще започнем да се грижим за околната среда, най-лесно ще е да започнем като изхвърляме стъклените бутилки в зелените контейнери и пластмасовите в жълтите. Нека това е нашата малка първа стъпка към опазване на природата.


3. Ще чета повече

„Четенето е удоволствие. Желание да общуваш с фантазията, изказа и хрумването на другия. Уж извън реалния свят, но… съвсем в него. Четенето не е това, което мнозина му приписват – трупане на ум и интелект. Четеното е начин, по който всеки със собственото си възприятие, респективно – това, което вече има в главата, може да общува с мисълта на другия. И… да изпитва удоволствие от това общуване.”

4. Ще купя поне един музикален албум, вместо да го сваля от торентите

10-те неща, които ще започна да правя през новата година

Като че ли консуматорското ни общество се пренасити през последните години. По магазините има всичко и, ако имаш пари, е твое, всеки ден има празник и, ако искаш, празнувай всеки ден. Музика, филми, книги всичко е в нета и е достъпно само на цената на месечен абонамент към интернет доставчик.

5. Ще влагам парите си в по-смислени неща

В своите 10 обещания за 2016-та от немското издание DW се шегуват, че през новата година няма да харчат излишни пари за безсмислени неща, а само за ненужни. Та в този ред на мисли, отделете спестени пари от безсмислени неща и ги вложете в нещо стойностно. Като в билет за театър, например. Въпросът: колко пъти бях на театър през изминалата година, е излишен.

6. Ще посетя поне една културна или природна забележителност

Няма бъдеще без минало, а историческата памет дава идентичност. А има толкова кътчета на памет у нас, на които не си бил.


7. Няма да се блъскам

През новата годината спирам да се блъскам с хиляди други излъгани в поредния „черен петък” из столичните молове, спирам да тичам до хипермаркета към новата промоция на мандарини и спирам да се бутам, за да се кача в метрото, защото след 4 минути пристига следващият влак. От Новата годината спирам да бъда част от тълпата, защото е най-лесно да бъдеш сред тълпата.

8. … и вече ще вярвам повече в себе си

Защото, ако човек няма вяра на себе си, то на кого!?

10-те неща, които ще започна да правя през новата година

9. Ще прекарвам повече време със семейството си

Колкото и банално да звучи, обичайте хората, които са ви отгледали и ви обичат. Ти си това, което си, и благодарение на тях.

10. Ще бъда по-добър

Вече бях лош, сега ще опитам и другата страна. Хаха… И ще опитам да бъда мил с онези хора, които го заслужават, та дори и с тези, които не толкова!
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.