Евтини самолетни билети

Сутрин е! Алармата за събуждане на телефона звъни за ставане, а на теб ти се иска да се завиеш през глава и да продължиш да спиш. Но ставането е неотложно: работа, училище или важни задачи. Повечето хора са свикнали да се събуждат с кафе, но освен освежителния и ободрителен ефект, при редовна употреба напитките с кофеин, могат да доведат и до негативни последици.

Приемът на високи количества от това вещество могат да доведат до трудно заспиване и понижено качество на съня. Освен това кафето може да причини сърдечни аритмии, дехидратация и зависимост. Според италианско проучване ароматната напитка значително повишава риска от развитието на постоянна хипертония при хора с повишено кръвно налягане.

Като помощен наръчник към призива да „се откажем от сутрешното си кафе, замисляйки се върху отрицателните му ефекти“, ние подбрахме 10 други средства, с които можем да се събудим сутрин и да се концентрираме.


1. Вода

10 начина да се събудим без кафе

Малко или много ние всички сме обезводнени сутрин и изпиването на една или няколко чаши студена вода помагат за събуждането на организма и концентрацията.

2. Сутрешен душ

Допирът с вода също помага за събуждане. Ако от по-топла преминете към по-хладна вода – ефектът ще бъде налице. А ако нямате нужда не използвайте препарати, а просто влезте под душа.

3. Свеж въздух

Пет минути на свеж въздух в градината или на балкона например, правилното вдишване и издишане помагат за набавянето на необходимото количество кислород за хубаво начало на деня. Успокояващите звуци на природата пък допълнително подобряват настроението.

4. Слънчева светлина

10 начина да се събудим без кафе

Според изследване на Университета в Лиеж хора, които са били изложени на ярка слънчева светлина рано сутрин, са по-бдителни и с повишена активност на мозъка. Освен това събудени по този начин вие се чувствате по-добре отпочинали.


5. Сутрешна гимнастика

Физическите упражнения също са естествен начин да събудим тялото си. Дори само протягането, след като станем от леглото, засилва кръвообращението.

6. Сутрешна разходка или джогинг

10 начина да се събудим без кафе

Започнете деня си със сутрешна разходка или джогинг и ще постигне ефекта от едно изпито еспресо, но в доста по-здравословна доза.

7. Топло какао

Последните проучвания показват, че флавоноидите в какаото влияят добре на настроението и събуждането на организма. Какаото е и чудесна сутрешна закуска.

8. Чай от мента

Ароматът от ментово етерично масло или чаша чай е също добър старт на деня. Проучванията показват, че миризмата на ментата събужда мозъка и успокоява организма, когато той е изложен на стрес. За максимален ефект след обилната закуска чаша ментов чай е много полезна.

9. Закуска

10 начина да се събудим без кафе

Не пропускайте закуската – тя ви дава енергия и помага за концентрация. Според изследване деца, които закусват сутрин са по-концентрирани и паметливи в училище. Избягвайте обаче въглехидратите. Опитайте се да ядете яйца, зеленчуци и плодове.

10. Събуждане по едно и също време

Ако имате различна програма за ставане през седмицата и уикенда, тялото ви през цялото време се опитва да се адаптира. Ако ставате по едно и също време всеки ден, организмът ви свиква и вие се будите по-свежи.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.