Евтини самолетни билети

Диетите… Вероятно са толкова много, колкото са и желаещите да намалят теглото си. Някои обещават вълшебни резултати след броени дни, други, да го кажем направо, са си направо опасни. Трети наистина дават трайни резултати, но не при всички, които ги изпробват.

Ако сте взели решение да се подложите на определен хранителен режим, добре. Освен желаната фигура, не бихте искали да получите като „бонус“ някое заболяване в следствие на неправилна диета.

Хранителният ви режим трябва да е съобразен с вашия начин на живот, да цели траен резултат, но не на цената на изтощен организъм, отслабен имунитет и крехко здраве.


Няма универсална диета. За да има резултат от нея тя трябва да е съобразена с вашата индивидуалност. Да е балансирана и умерена. Съчетана с достатъчна физическа активност, необходимата доза търпение и голямо желание, със сигурност скоро ще се радвате на желаните резултати.

Сред хилядите препоръчвани методи за отслабване обаче има няколко общоизвестни правила, които са се превърнали в абсолютен стереотип. Но имат ли смисъл, наистина ли помагат? Оказва се, че сред най-популярните правила за хранене съществуват доста заблуди. Ето 10 от най-големите.

Мит № 1

Отказът от едно от трите основи хранителни вещества ще доведе до редуциране на теглото. Не, ако изключите напълно от менюто си храните богати на протеини, въглехидрати или мазнини ще нарушите баланса в тялото си, което може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Всеки специалист по здравословното хранене, ще потвърди, че разковничето е в добре балансираната и разнообразна диета.

10 мита за диетите

Мит № 2

Кратките и изключително строги диети трябва да се спазват по няколко пъти в годината. Не. Подобни ограничения причиняват стрес на тялото ви. Затова преди въобще да предприемете подобна стъпка е най-добре да се консултирате със специалист. Той ще определи най-подходящия за вас режим и колко време да го прилагате. В противен случай рискувате да навредите сериозно на здравето си.


Мит № 3

Плодовете и зеленчуците с ярки цветове водят до напълняване. Това не е вярно. Цветът на плодовете и зеленчуците, по никакъв начин не засяга вашата фигура. Дори напротив, те са изключително полезни. Колоритните химични пигменти, които придават ярките цветове на плодовете и зеленчуците защитават нашите гени, зрение, сърце и предпазват от редица заболявания.

Мит № 4

Ако вечеряме след 8 вечерта часа, задължително ще започнем да трупаме мазнини. Съветът „Вечерята дай на врага си“ в този случай не е най-подходящ, тъй като всеки организъм е различен, както е различен и ритъмът ни на живот. Някои си лягат в 21:30 часа, други в 01:30 часа. Едни стават в 6 сутринта, други в 11. Големите паузи между храненията могат да предизвикат сериозни проблеми със стомаха, особено при хора с гастрит и язва. Затова разделяйте храната за деня си така, че да се храните по-често, но в по-малки количества. Старайте се да вечеряте няколко часа преди лягане.

10 бързи и вкусни десерта

Мит № 5

Десертите са враг. Общоприето е схващането, че сладкишите предразполагат към напълняване. Това е вярно. Но не десертите, а тяхното количество води до трупане на излишни мазнини. Затова – опитайте се да ограничите консумацията на любимите си шоколадови бонбони. От една кутия на ден до един бонбон на ден. По-малък прием на калории, по-малко килограми за сваляне. А, ако сте от хората, които не могат да живеят без сладко в по-големи количества, потърсете нискокалоричните им еквиваленти.


Мит № 6

Протеиновата диета. Този мит е свързан със схващането, че храненето само с протеини от животински продукти и свеждането на приема на плодове до минимум ще извае тялото ви. Всъщност подобна диета наистина може да свали някой и друг излишен килограм. Не бива да забравяме обаче, че пътят към идеалното тегло и постигането на траен ефект е комбинация от правилното съотношение между прием на калории, физическа активност и здравословна храна. Лишаването от важни витамини и минерали, които се съдържат в плодовете, само би навредило на вашия организъм.

10 интересни факта за орехите

Мит № 7

Умерените ограничения в храната със сигурност ще помогнат да редуцираме теглото си. Всъщност дори с лишения в храненето е възможно да качите килограми. Много е важно с какво се храните. Може да сте свели храненията си до две на ден, което е противопоказно само по себе си, но ако и тези две хранения се състоят предимно от мазнини и „лоши“ въглехидрати, трудно бихте постигнали желания ефект. Диетолозите препоръчват храненията да стават на често, по 5, дори 6 пъти на ден, но в малки количества. А самата храна да бъде здравословна, вие знаете какво имам предвид – плодове и сурови или задушени зеленчуци, леко печено или варено месо, печена риба, сурови ядки и т.н.

10 мита за диетите

Мит № 8

Щом не е вкусно, значи е полезно. Категоричността на това твърдение е толкова сериозна, че заради него много хора с лека ръка са склонни да се откажат от любимите си продукти, в опит да постигнат желаното тегло. А не трябва. Истината е, че както не всичко, което е вкусно е полезно, така и голяма част от здравословната храна може да бъде вкусна. Специалистите съветват да се интересуваме повече за ползите и вредите от храната, която консумираме. Да търсим информация за съдържанието на витамините, минералите, калориите и т.н. Така, според тях, в даден момент сами ще стигнем до извода, кои храни са полезни за нашия организъм и кои не.


Мит № 9

Само строгите диети имат ефект. Огромна заблуда. Дори след подобно изтезание за тялото ви да успеете да постигнете резултат, обикновено той е незадоволителен и краткотраен. Излишно е да припомняме, че целта на всяка една диета е постигане на желаното тегло, чрез здравословно и балансирано хранене. Строгите диети обикновено изтощават организма като го лишават от важни витамини и минерали, което от своя страна може да навреди на здравето ви. Ако дилемата се свежда до: отслабнал със строга диета, но болен или здрав, но с няколко килограма отгоре, то за предпочитане е вторият вариант.

Мит № 10

В никакъв случай не може да се яде след 18. Както при заблудата за вечерята след 20 часа, така и тук много хора са уверени на 100%, че това правило ще им помогне да отслабнат. В действителност тялото ни има нужда от енергия дори през нощта. Затова е препоръчително последното хранене за деня да бъде най-малко два часа преди лягане. Така организмът ви ще може да се справи с обработката на храната и по време на сън ще бъде спокоен, а тялото ви ще бъде снабдено с достатъчно енергия. Най-добре вечерята да е нискокалорична, но часът ѝ определяте вие – според начина ви на живот, дневния ви режим и т.н. Експертите припомнят, че е хубаво менюто вечер да е леко – салата, леко месо, не тлъста риба или просто плод.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.