Геният на енигматичния италиански художник, архитект, учен и изобретател Леонардо да Винчи продължава да удивлява и интригува поколения.

За Леонардо може да се каже, че е превъплъщение на „универсалния човек“ от епохата на Ренесанса, който достига невероятни висоти в различни области на изкуството и науката.

Всеобхватният гений Леонардо е прочут както с картините, така и с многобройните си изобретения, изпреварили времето си. Допринася също за развитието на анатомията, астрономията и инженерството.

10-те най-известни картини на Леонардо да Винчи
„Витрувиански човек“

Векове наред човечеството черпи информация, идеи и вдъхновение от неговите бележки, скици, наблюдения и научни теории. Отличен пример за това е, че и до ден днешен кардиолози използват неговата скица на сърце като референция, по време на операции.

А скицата му за пропорциите на човешкото тяло „Витрувианският човек“ в наши дни не се възприема просто като геометрична схема на човешкото тяло – тя е символ на човека, човечеството и вселената.

Мотиви на творението на гениалния художник и до днес се използват широко в рекламата, в разнообразни символи, емблеми и знаци — от монетата от 1 евро в Италия до емблемата на 2-та космическа експедиция до станцията SkyLab.

Днес ви представяме 10-те най-известни картини на Леонардо да Винчи.

10. „Мадоната с карамфила“

10-те най-известни картини на Леонардо да Винчи

Платното се отличава с това, че е една от ранните творби на Леонардо. Картината е рисувана в ателието на Верокио през 1480 година, когато геният е едва 20-тина годишен. В „Мадоната с карамфила“ Леонардо рисува Св. Богородица бледа, с руси къдрици и примирено сведен поглед. Картината се отличава със своето изящество и нежност. Плътското и духовното в платното се преплитат неуловимо, религиозните персонажи са доста разголени, но без да бъдат прекрачвани границите на добрия вкус.

9. „Мадоната с вретеното“

10-те най-известни картини на Леонардо да Винчи

„Мадоната с вретеното“ е рисувана през 1501 г.. На платното е изобразена Богородица, държаща в ръце Христос с малко вретено във формата на кръст. Шедьовърът се оценява на стойност 50 милиона долара. Произведението, беше откраднато през 2003 г. от замък в Шотландия. Четири години по-късно беше открита от полицията. Кражбата на картината е в списъка на ФБР за 10-те най-крупни престъпления в областта на изкуството.


8. Портрет на Джиневра де Бенчи

10-те най-известни картини на Леонардо да Винчи

Един от най-известните портрети на Леонардо. Картината е от ранния период на твореца и е рисувана през 1474 година. Самата Джиневра де Бенчи е млада, красива, остроумна и богата поетеса. Тя е абсолютният пример за жена, която е навлязла в „мъжка територия“ – чете, пише, участва в обществени дискусии. Картината е малка – 38/37 см, но излъчва необикновена атмосфера. Предполага се, че портретът е бил по-голям, но поради повреда е бил скъсен с няколко см. Специалисти смятат, че са се виждали и ръцете на поетесата.

7. „Йоан Кръстител“

10-те най-известни картини на Леонардо да Винчи

Картина, нарисувана от Леонардо да Винчи с маслени бои върху дърво. Рисувана е в периода 1513 -1516 година и е последната картина на Леонардо. На платното е изобразен Йоан Кръстител, в усамотение, гол, с дълга къдрава коса и загадъчна усмивка, която напомня друга известна картина на Леонардо – „Мона Лиза“. Картината се съхранява в Лувъра във френската столица Париж.


6. „Мадона Лита“

10-те най-известни картини на Леонардо да Винчи

Картина, рисувана от Леонардо в периода 1490-1491 година. Мненията на критиците относно авторството ѝ са разнопосочни – има хипотези, че картината е нарисувана от някои от учениците на Леонардо – Джовани Болтрафио или Марко д’Оджоно. От Ермитажа в Санкт Петербург, където е изложено платното, обаче настояват, че авторството е изцяло на да Винчи. Името на картината произлиза от миланското семейство Лита. Платното било част от тяхната лична колекция през по-голямата част на XIX век.

5. „Тайната вечеря“

10-те най-известни картини на Леонардо да Винчи

Стенописът „Тайната вечеря“ е нарисуван от на Леонардо да Винчи за неговия покровител херцог Лудовико Сфорца. На картината е изобразена сцена от последните дни на Исус, както е описано в Библията. Картината се позовава на Евангелието от Йоан, в което Исус казва, че един от неговите 12 апостоли ще го предаде. Творбата е една от най-познатите и ценни картини в света, но за разлика от много други, тази никога не е била частна собственост, тъй като не може да бъде премествана. Изображението с размери 460 на 880 см се намира на стената в трапезарията на манастира „Санта Мария деле Грацие“ в Милано. Темата е традиционна за християнското изкуство, но интерпретацията на Леонардо ѝ придава изключителен реализъм и дълбочина.


4. „Дамата с хермелина“

10-те най-известни картини на Леонардо да Винчи

Нарисуваната от Леонардо да Винчи през 1489-1490 г. картината с маслени бои е поръчана от херцога на Милано. Тя представлява портрет на младата красавица Чечилия Галерани, за която се твърди, че била любовница на херцога. През 1800 г. шедьовърът е купен от полския княз Адам Йежи Чарториски и е отнесен в Краков, където се съхранява в местния музей. Периодично „Дамата с хермелина“ е излагана в различни части на света. Платното е застраховано за 350 милиона долара!

3. „Благовещение“

10-те най-известни картини на Леонардо да Винчи

„Благовещение“ е рисувана от Леонардо да Винчи и Андреа дел Верокио около 1472 година. Няма данни от кого е поръчана. Изложена е в галерия Уфици във Флоренция. Творбата е замислена да се гледа отдолу и отдясно. От тази гледна точка някои детайли се виждат в правилната позиция – камъните по сградата, ракурса на ръката на Богородица и масата за четене. Вариация на картината има и в Лувъра. Има спорове между експертите в коя картина действително е участвал Леонардо, но според повечето той е участвал в картината, изложена в Уфици. Художникът на версията в Лувъра все още е под съмнение.


2. „Мадоната на скалите“

10-те най-известни картини на Леонардо да Винчи

Картината съществува в две подобни, но не идентични версии. Общоприето е, че платното, което се намира в парижкия Лувър е рисувано по-рано, около 1483-1485 г. и практически изцяло е дело на Леонардо. Картината е поръчана от “Братството на непорочното зачатие“ като олтарна картина за храма „Сан Франческо Гранде“. По-късната Лондонска версия е по-аскетична, с бледи, восъчни лица, безжизненост и отчужденост. Акцентът в „Мадоната на скалите“ е изцяло насочен върху образа на жената – майка, както в повечето картини с мадони на художника. Онова, което отличава тази творба от останалите е силната връзка между майката и Природата.

1. „Мона Лиза“

10-те най-известни картини на Леонардо да Винчи

Със своята загадъчна усмивка, безспорно „Мона Лиза“ не е просто най-известната картина на Леонардо да Винчи, а най-популярното художествено произведение в света. Малко други картини са толкова известни и репродуцирани. Лиза е идентифицирана, като съпруга на богат флорентински търговец. Мона е сливане на думата „мадона“ в италианския език, което има значението на „моята дама“. Така името на картината в буквален превод означава „Мадам Лиза“. Според някои теории обаче „Мона Лиза“ е автопортрет на самия художник в женски образ. Любителите на конспирациите пък твърдят, че платното е изпълнено със скрити кодове, които са ключ към невероятни тайни. Историята разказва, че Леонардо да Винчи рисувал картината в продължение на 4 години като започнал през 1503-а. Още тогава картината предизвиквала много въпроси, вероятно и заради самия Леонардо – творецът не се разделял с нея и навсякъде разгласявал, че това е любимата му и най-добра творба.


Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *