понеделник, август 19


10-те най-известни картини на Леонардо да Винчи

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Геният на енигматичния италиански художник, архитект, учен и изобретател Леонардо да Винчи продължава да удивлява и интригува поколения. За Леонардо може да се каже, че е превъплъщение на „универсалния човек“ от епохата на Ренесанса, който достига невероятни висоти в различни области на изкуството и науката.

Всеобхватният гений Леонардо е прочут както с картините, така и с многобройните си изобретения, изпреварили времето си. Допринася също за развитието на анатомията, астрономията и инженерството.

10-те най-известни картини на Леонардо да Винчи

„Витрувиански човек“

Векове наред човечеството черпи информация, идеи и вдъхновение от неговите бележки, скици, наблюдения и научни теории. Отличен пример за това е, че и до ден днешен кардиолози използват неговата скица на сърце като референция, по време на операции. А скицата му за пропорциите на човешкото тяло „Витрувианският човек“ в наши дни не се възприема просто като геометрична схема на човешкото тяло – тя е символ на човека, човечеството и вселената.

Мотиви на творението на гениалния художник и до днес се използват широко в рекламата, в разнообразни символи, емблеми и знаци — от монетата от 1 евро в Италия до емблемата на 2-та космическа експедиция до станцията SkyLab.

Днес ви представяме 10-те най-известни картини на Леонардо да Винчи.

КЪМ ГАЛЕРИЯТА


Коментари

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Сподели

Коментари