Евтини самолетни билети

Често в моментите, когато не се чувстваме пълноценно, прибягваме към храна, разсейваме се с неща като гледане на телевизия, говорене с приятели или просто предпочитаме да прекараме един ден по пижама вкъщи. Тези алтернативи в действителност са избор, който ни помага да преодолеем неприятните емоции, но арт терапията ни разкрива много по-интересни и конкретни алтернативи.

Всички трикове са много лесни и можете да направите сами, като използвате единствено материали, с които най-вероятно вече разполагате. Също така няма нужда да имате каквито и да е умения, защото ще се водим единствено от нашата креативност. Ето 10 лесни трика от арт терапията, приложими в домашни условия.

1. В търсене на желания – сглобете си колаж

10 лесни трика от арт терапията, приложими в домашни условия

Понякога се случва да загубим представа за това какво искаме да правим или се колебаем между няколко неща и не знаем кое точно да изберем. В тези случаи можем много лесно да се откъснем от тези терзания и да потърсим алтернативи чрез изкуството. Съберете различни декорации, които може да са под всякаква форма – изображения от списания или вестници, букви, панделки, неизползваеми дрехи, стикери или докъдето ви стигне въображението.


След като съберете вашите материали на едно място, вземете един празен лист хартия и започнете да ги залепяте. Не е нужно да имат някакъв ред или да изобразяват нещо. Вашият краен резултат не само ще бъде оригинален и интересен, но и ще ви помогне да се опознаете. Разгледайте вашето произведение и се опитайте да анализирате избора си според изображенията и техният ред. Ако се затруднявате, просто се запитайте защо точно това избрах да залепя и защо точно на това място.

2. В търсене на решение – рисувайте вълни и кръгове

При изпълнението на тази задача е желателно да не слушате музика, защото тя повлиява силно на вашата креативност. Просто вземете един празен лист и химикалка и започнете да рисувате кръгове и вълни. Това упражнение ще ви помогне да наредите мислите си в правилната посока и да намерите успокоение.

Има и втори вариант, който е насочен към намирането на решения за нещо конкретно. При него ви трябва един кръг, в който да напишете всички неща, които можете да контролирате, а извън него – които не можете. Водете се от инстинкта си и след това помислете върху това, което сте написали.


3. Намиране на себе си – нарисувайте автопортрет

10 лесни трика от арт терапията, приложими в домашни условия

Понякога сме заплетени от различни емоции или действаме по начин, който не ни е присъщ, а в други случаи просто искаме да намерим себе си без причина. Чрез рисуване на автопортрет можете да разбере какво всъщност мислите за себе си. Не забравяйте, че не е нужно да нарисувате шедьовър (при всички случаи, ако имате дарбата да го направите го направете).

Ако все пак смятате, че това е сложна за вас за задача, можете да използвате различни материали, които да ви помогнат, както при колажа. Има и втори начин, който е концентриран върху емоциите. Нарисувайте сърце и вътре в него започнете да пишете всички чувства, които усещате.

Можете вместо думи да използвате цветове. Седнете и се запитайте какво виждате в крайния ви проект, какво ви харесва и какво не чак толкова. Ако сте използвали цветове, потърсете тяхното значение в интернет.

4. Намиране на отговори – рисуване на мандала

Мандалите заемат с право една голяма и важна част от арт терапията. Тук ще насоча вниманието ни към тези моменти, когато искаме да разберем най-дълбоко скритите си мисли относно всичко, което ни интересува.

Преди да започнете трябва да мислите точно за това, което искате да разберете. Бъдете спокойни и се отдайте на въображението си при изпълнението на задачата. Когато се чувствате готови, нарисувайте един кръг, който ще бъде вашето начало. След това започнете да попълвате кръга така, както го усещате. Може да бъде чрез линии, други кръгове или картина.

След като завършите, помислете върху всички детайли, които сте избрали да направите, защото те крият вашите отговори. Ако това ви затруднява, помислете върху следните въпроси:

  • Има ли някакви по-отличителни или игнорирани точки?
  • Има ли нещо, което мога да свържа със сегашен проблем
  • Виждам ли нещо, което е свързано с бъдещето?
  • Виждам ли себе си някъде?
  • Има ли части, които изискват повече внимание?
  • Виждам ли нещо, което е повлияно по негативен начин?
  • Свързан ли нещо с болка в моята мандала?
  • Виждам ли надежда и мечти?
  • Има ли нещо, което е уникално само по себе си?
  • Разказвам ли история с мандала си? Ако да, каква е тя?

5. Спомняне на нещо – чертайте лабиринти

10 лесни трика от арт терапията, приложими в домашни условия

Чертаенето на лабиринти ни помага да насочим мислите си към това, което искаме да си спомним. В същото време е много приятно и релаксиращо занимание. Понякога изисква повече време, но с правилната концентрация този начин е напълно ефективен. Лабиринтът има голямо влияние за настройката на нашето мислене в такива ситуации и лесното му изпълнение го поставя като един от методите, които си струва да бъдат изпробвани.

6. При тревога – направете си оригами

Тревогата и безпокойството са емоции, които често допускаме в себе си. Те могат да попречат на нашия сън и дори да навлязат в нашето ежедневие. За да не допускаме това да се случи, трябва да намерим спокойствие и да се отървем от тези негативни мисли. Арт терапията ни съветва в тези ситуации да изработваме оригами.

Предлагам ви да започнете с нещо лесно, ако преди това не сте се занимавали с подобен вид изкуство. В интернет има стотици примери за различни видове оригами, като в повечето случаи ще се нуждаете единствено от лист, молив и ножица. Това ще ви помогне да се откъснете от всички мисли, които ви карат да сте неспокойни, защото ще насочи вашето внимание към нещо, което ви доставя по-голямо удоволствие и вие напълно ще забравите това, което ви измъчва.

Ако често изпитвате този вид емоции, можете да практикувате този метод често. За по-оптимални и трайни резултати е хубаво да го изпълнявате точно в тази част от деня, когато тези негативни мисли ви атакуват. Това ще ви помогне да изградите навика да заменяте лошите настроения с хубави, а в същото време и ще създавате нещо красиво и креативно.


7. При тъга – нарисувайте дъга

10 лесни трика от арт терапията, приложими в домашни условия

Всеки един от нас е имал моменти, в които се е чувствал дори малко тъжен. С времето повечето от нас сме се научили да се справяме с тях и всъщност тук всякакъв вид разсейване е подходящ, стига да е дълготраен. Някои хора предпочитат да танцуват или пеят, други да излязат с приятели, трети да отидат сред природата.

Има и друг метод, на който ни учи арт терапията и той е просто да си нарисувате дъга. Вашето произведение може да е както просто, така и много сложно. Може да сливате цветовете, като придавате един истински усет на произведението или да изобразите дъгата в някаква нетипична форма. Какъвто и да е вашият избор, той е правилен.

Цветовете на дъгата са успокояващи и гледайки вашето произведение, вие ще прогоните всякакъв вид тъга. Запомнете, че това е една краткотрайна емоция, която лесно можете както да допуснете, така и да отблъснете от себе си.

8. Ярост – чертаене на линии

Някои ситуации ни карат да мислим за тях отново и отново, а когато те предизвикват ярост у нас, не е никак приятно. За да се отървете от тези излишни и непотребни мисли, просто вземете лист и химикалка и започнете да чертаете линии. Линиите не е задължително да са прави и къде ще ги поставите е лично ваш избор. Може да са дълги, къси, прави, криви, накъсани, правопорционални и т.н. Този метод ще ви помогне да се разсеете и ще ви донесе огромно спокойствие, докато нареждате мислите си.


9. Скучно ви е – използвайте вашите бои или моливи

10 лесни трика от арт терапията, приложими в домашни условия

Ако чувствате, че наистина няма с какво да се занимавате или нищо не ви доставя удоволствие, просто вземете един лист и цветни моливи или бои. Започнете да запълвате листа с различни цветове, като не оставяте нито едно празно пространство в края.

Уверявам ви, че ако започнете това упражнение, няма да спрете, докато не сте приключили. Ще усетите как се зареждате с много енергия и дори различни желания при изпълнението ѝ. Не се изисква допълнителна концентрация и дори можете да слушате музика, която ви доставя удоволствие, докато го правите.

10. Умора – нарисувайте цветя

В много случаи умората се поражда от прекалената ни заетост или от ежедневни задачи, които не ни доставят удоволствие. Причината за това е, че когато правим нещо, което не искаме, ние се опитваме (често несъзнателно) да се отървем от тези грижи и това ни кара да се чувстваме уморени.

Един много прост метод, на който ни учи арт терапията е рисуването на цветя. По ваша преценка можете да изберете да нарисувате едно цвете с повече детайли или да запълните листа с безброй по-прости. Оцветяването също е по ваш избор, като най-важното е всичко да ви доставя удоволствие.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.