Според редица статистики, тревожните разстройства, породени от притеснение, засягат над 300 млн. души по света, а само в България над 48% от населението, признава, че усеща стрес, заради ежедневните притеснения, породени от градския начин на живот.

Поради намалена производителност на труда, глобалната икономика губи годишно над 1 трлн. долара. Можем да говорим дълго време в цифри, за случващото се по света, заради ежедневните ни притеснения, но истината е, че тези статистики, освен загуби за икономиката, показват и загуба на качествен и щастлив живот.

Тревожността, често е напълно неоправдана и единственото, което може да донесе със себе си е безсъние, здравословни проблеми и депресия. Макар и трудно да контролирате чувствата си, способността да отсеете важното от маловажното е изключително полезна. Така че, следващия път, когато в главата ви нахлуе вятъра на безпокойството, спомнете си за тези 10 неща, за който няма никакъв смисъл да се притеснявате.


1. Мнението на хората

Хората са прекалено заети с това да мислят за себе си, своите проблеми и желания, че повярвайте не им остава толкова време да мислят за облеклото, избора ви за партньор или скритите ви желания да напишете песен. Така че, следващия път в който се откажете от нещо, заради мисълта „Какво ще си помислят другите?“, замислете се колко всъщност не ви пука на вас самите за тях. Чувството е взаимно.

2. Срама

Добре. Никой не е израснал в идеално семейство, никой не е бил идеалното дете и на никой не му се получава всичко от първия път. Всички сме се излагали в дадени ситуации, не сме реагирали винаги адекватно в разговорите и често сме бягали от отговорности. Няма нищо лошо някой път да станете за смях. Мислете така, успели сте да усмихнете някого, усмихнете се и вие!

10 неща, за които да спрете да се притеснявате още сега

3. Провала

Ако приемем, че животът никога не е подписвал споразумение с нас относно най-смелите ни мечти и тяхното изпълнение, ще ни е доста по-лесно да приемем, че провалът е част от пътя към щастието ни. А както всички знаем, ако не ни навали, няма как да видим дъгата.


4. Чуждите проблеми

Да се опитвате да поемате отговорност за действията и решенията на близките ви единствено може да ви донесе излишни главоболия. Със сигурност никой от нас не изпитва удоволствие от това близките му да страдат, но човек се учи, докато греши. Оставете хората около вас да се учат, точно както и вие.

5. Очакванията

Няма нищо лошо в това да не знаете с какво искате да се занимавате на 20! Няма нищо лошо в това да не сте семейни на 30! И определено няма нищо лошо (дори е препоръчително) да живеете по начин, който ви прави щастливи, независимо очакванията на семейството ви, приятелите и обществото.

10 неща, за които да спрете да се притеснявате още сега

6. Самотата

Във века на технологиите, когато възможностите за комуникация са безкрайни, вероятността да останете самотни е минимална. Правете разлика между това да бъдете сам и това да чувствате самота. Помен Гари казва, че „любовта е най-вероятно най-добрата форма на диалог, измислена от човека, за да говори на себе си„, така че не се страхувайте от любовта.

7. Световни проблеми

Света е преживял прекалено много катаклизми, за да можем спокойно да твърдим, че няма да свърши днес! Така че, бъдете отговорни към себе си и околните и приемете всяко изпитание на Земята като изпитание на волята ви, след което със сигурност ще излезете по-силни и с повече опит.


8. Неизвестното

Ако не скочите в морето, никога няма да разберете какъв е вкуса му, нали? Всичко, което идва в живота ни с молбата да го опознаем не идва с цел да съжаляваме след години, че не сме го опитали.

10 неща, за които да спрете да се притеснявате още сега

9. Бъдещето

Сенека е казал, че „този, който се притеснява за бъдещето е нещастен„. Знайте, че съдбата никога не ни поднася по-големи изпитания от тези, който сме готови да понесем! Вярвайте, че най-доброто тепърва предстои и то неминуемо ще ви се случи.

10. Мислите в главата ви

Много се говори в днешно време за положителното мислене. Толкова много, че често се плашим от лошите мисли изникнали в ума ни в неочакван момент. Страха, както любовта и гордостта е нормална човешка емоция. Не е от приятните, но някой път е от необходимите. Да контролирате страховете си, някой път е невъзможно, затова ги пуснете на свобода. Има примки, от които, за да се измъкнеш, просто трябва да спреш да се съпротивляваш.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *