Рибите са първите гръбначни животни и са приспособени напълно към живот във водата. При повечето видове тялото е покрито с люспи, които го предпазват от нараняване. Те имат непостоянна температура на организма и през целия си живот дишат с хриле.

Рибите са първите животни, при които се появява двукамерно сърце. В природата са известни почти 28 хиляди съществуващи вида. Една трета от тях попадат в някое от деветте най-големи семейства – Шаранови, Попчета, Цихлиди, Харациди, Loricariidae, Balitoridae, Serranidae, Labridae и Морски скорпиони.

При това разнообразие, нормално е рибите да са с различна дължина и маса – от няколко сантиметра до 4-5 метра, както и от няколко грама до над 250 килограма. Представяме ви 10-те най-едри сладководни риби в света.

10. Шаран

10-те най-едри сладководни риби в света

Многобройно е семейството на рибите, спадащи и носещи името на шарана. Този сладководен великан е най-предпочитаният обект за риболов. Той притежава качества на силна, умна, предпазлива и изключително борбена риба. Заради вкусовите си качества, шаранът се превръща в световен риболовен обект. Тези риби са широко разпространени в различни сладководни водоеми по целия свят. Могат да достигнат дължина над 1.2 метра и тегло 100 кг. Те се хранят с мекотели, ракообразни, червеи и ларви на насекоми.

9. Пъстърва

10-те най-едри сладководни риби в света

Пъстървата е вид голяма сладководна риба. В разговорния език се наричат пъстърви, като групата обикновено включва дъговата пъстърва, балканската пъстърва, сивена и хибридите между тях. Тези видове най-често обитават горните течения на реките, високопланинските езера и язовири, които са богати на кислород. Наричат я постна риба, защото не съдържа почти никакви мазнини. Това е в резултат на непрекъснатото ѝ движение. Някои видове пъстърва могат да достигнат дължина 1,5 метра и тегло 60 кг. Най-големият уловен образец, записан от Международната асоциация на спортния риболов е 41.95 кг тегло с дължина от 156 см.

8. Сом

10-те най-едри сладководни риби в света

Сомът е голяма сладководна рибa, която обитава дълбоките части и дъната на реки, езера и язовири в Европа и Азия. Тялото на сома може да достигне 5 метра и да надхвърли тегло от 200 кг. Често в публичното пространство се появяват информации за уловени сомове-гиганти с тегло над 300 кг, но доказателствата в полза на съществуването на такива риби няма. Сомът е типичен хищник и се храни с риба, безгръбначни, земноводни, влечуги, водоплаващи птици, дребни бозайници и дори себеподобни. Официалният рекорд за най-голям сом бе поставен през 2010 година, 134,97-килограмов сом, уловен във водите на река По, Италия.


7. Нилски костур

10-те най-едри сладководни риби в света

Хищни риби, обитаващи речните басейни на Конго, Нил, Сенегал, Нигер и езерата Чад, Волта, Туркана и други водни басейни. Среща се и в езерото Марют в Египет. Нилският костур е хищник, който доминира във водоемите, които обитава. Храни се основно с риба, ракообразни и насекоми. Там където са ограничени хранителните ресурси се наблюдава и канибализъм. Малките се хранят със зоопланктон. Може да порасне до 2 метра на дължина и до 200 килограма. Повечето възрастни екземпляри обаче не надхвърлят 121-137 см.

6. Калуга

10-те най-едри сладководни риби в света

Не трябва да се бърка с морската белуга. Калугата е голяма есетрова риба, обитаваща предимно басейна на руската река Амур, която се влива в Охотско море. Достига дължина до 5,5 метра и тегло от 1 тон. Обитава и частично солени води. Тази риба живее 48-55 години. В първата година от живота си се храни с малки рибки и безгръбначни. Когато поотрасне в менюто ѝ влизат различни видове пъстърва и сьомга. Наблюдава се и канибализъм. В основното меню на калугата присъстват различни видове дънни риби.

5. Бяла есетра

10-те най-едри сладководни риби в света

Най-голямата сладководна риба в Северна Америка. Тя живее на дъното на бавно движещи се реки и заливи по протежение на западното крайбрежие на Северна Америка. Бялата есетра може да достигне дължина от 6 метра и тегло 800 кг. Храни се предимно с риба, ракообразни и мекотели. Наскоро рибари в Канада уловили гигантска бяла есетра, тежаща 340 кг. Специалисти твърдят, че тя е на възраст около 80-100 години. След като си направили снимки, рибата била върната отново в морето.

4. Китайски веслонос

10-те най-едри сладководни риби в света

Обитава водите на река Яндзъ, понякога плува в големите езера и Жълто море. Дължината на тялото на тези риби може да достигне 3 метра и тегло 300 кг. Говори се, че през 1950 година рибари са уловили веслонос с дължина 7 метра и тегло около 500 килограма. За съжаление от години учените правят неуспешни опити да открият поне един екземпляр в реката Яндзъ. Рибата е видяна за последен път преди повече от 10 години. Учените се опасяват, че нейната съдба може да е подобна на тази на китайския речен делфин „байдзи“ от Яндзъ, който вече е обявен за изчезнал.


3. Гигантски сладководен скат

10-те най-едри сладководни риби в света

Тези страшни сладководни риби могат да растат до огромни размери – около 400 килограма, а широчината им може да достигне 15 метра. Въпреки огромните си размери, този вид скат се храни с малки рибки и безгръбначни. Гигантските сладководни скатове обитават реките на Югоизточна Азия. Имат страховити назъбени опашки и също са застрашен вид, заради бракониерите и строежа на язовири.

2. Алигаторова щука

10-те най-едри сладководни риби в света

Тази риба се среща най-често по долното течение на река река Мисисипи и притоците ѝ в Северна и Централна Америка. Това е една много бърз и силна риба. По мнението на експерти рибата може да порасне до 3 метра дължина и тегло от 130 кг. През 2011 г. официално беше регистриран най-големият улов на този вид риба с дължина 2,57 м и тегло от 148 кг. Алигаторовата щука се храни предимно с риба, малки бозайници, птици, костенурки и др. Има и случаи на нападения над деца, но за щастие без фатален край. Алигаторовата щука е включена в списъка на праисторическите риби, които се считат за изчезнали.

1. Гигантски сом

10-те най-едри сладководни риби в света

За разлика от европейския сом, гигантите от Азия мигрират подобно на сьомгата и змиорката. Те могат да изминат няколко хиляди километра от Южнокитайско море нагоре по течението на река Меконг, която тече през Китай, Камбоджа и Тайланд, докато стигнат подходящо място, за да си хвърлят хайвера. този подвид от семейството на сомовете, се намира под защитата на закона и се развъжда специално, защото е на границата на изчезване. Те са тревопасни – хранят предимно на водорасли и планктон. Уникална е скоростта на растежа на тези риби – само за 5-6 години стигат впечатляващи размери и тегло. Най-големият такъв сом бе уловен през 2005 г. Той е с дължина от 2.7 метра и с тегло 293 кг и се счита за най-голямата риба, улавяна от човек.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *