Сезонът на пожълтелите листа, леко намръщените лица по улиците и онова приятно хладно чувство, което обзема душата ни, е вече тук. Заменихме коктейлите с вино, а късия ръкав – с мек пуловер. Това е тя, есента. Любима, мразена, но винаги тук.

И тъй като за този преходен сезон е характерна (понякога) есенната депресия, заради многото промени вътре и извън нас, ето списък с 10 филма, които са идеално попадение, ако сме в меланхоличното настроение на есента. Някои от тях са типично любовни, други – не, но всеки ще открие нещо за себе си в тях.

1. “Винаги в същия ден”

Филм участието на Ан Хатауей и Джим Стърджис, по едноименния роман на Дейвид Никълъс. Историята проследява живота на двама приятели – Ема и Декстър, които след завършването в университета се срещат всяка година на една и съща дата – 15 юли. Дори и да ви звучи леко захаросано като идея, гледайте го, няма да съжалявате. Камерата някак си успява да улови нюансите на есента. 🙂


2. “500 мига от любовта”

С участието на Зоуи Дешанел и Джоузеф Гордън-Левит. Една нетипична любовна история. Сюжет, който обрисува реалните премеждия, пред които се изправя един влюбен човек. Това е филм за надеждата, която… ами, винаги умира последна. А ако ни е обхванала есенна депресия, винаги можем да се възползваме от малко светлина в иначе мрачния ни тунел.

3. “Преди изгрева”, “Преди залеза” и “Преди полунощ”

Трилогията на Ричард Линклатър е с участието на Итън Хоук и Джули Делпи. Смесицата от различни култури, в случая американска и френска, винаги е добра комбинация в киното. А когато се появи и любовен елемент, не можем да останем безучастни. Това са филми за търсенето на себе си, преоткриването на любовта и важността от това да сме независими.


4. „Всичко е любов“

Стара българска класика! Янина Кашева и Иван Иванов са млади и влюбени тийнейджъри, олицетворяващи клишето „лошото момче среща доброто момиче“. Филмът, освен че ни дава много храна за размисъл в сферата на чувствата, е подходящ за хладината вътре в нас, която ни обзема есенно време, както и за онова малко гласче, което ни казва: “Никога няма да се влюбя“. Но затова пък си има и поговорка: „Внимавай какво си пожелаваш“.

5. „Козият рог“

Още едно прекрасно попадение в златната ера на социалистическото българско кино. Макар сюжетната линия да не поставя целия акцент върху любовта, Катя Паскалева и Климент Денчев успяват да изградят връзка, по-силна от смъртта. Когато ни обхване есенната меланхолия, е хубаво да си припомним, че има по-страшни неща от това да нямаме желание да станем от леглото. Понякога да умрем в името на любовта наистина е единственият избор пред нас. Както знаем, „вървят ли двама на дълъг път/ и път да няма/ не ще се спрат“.

6. „Опасен чар“

Все още сме на българска вълна. Един от емблематичните филми на Тодор Колев, в който той влиза в ролята на изпечен мошеник, разбивач на женски сърца, който само им взима парите и офейква. По време на есенна депресия най-доброто лекарство е смехът. „Куче-касичка, къща-касичка“/ “Икономията е майка на мизерията“.

7. „Формата на водата“

Носител на 4 награди „Оскар“, филмът все още има своите заклети почитатели, както и „хейтъри“. Без значение от коя страна ще се паднете, след като го изгледате, му отреждаме място в тази класация заради „различния“. Онзи, който промени света на главната героиня Илайза. Защото в сюжета място намира вечната борба между доброто и злото, задава се въпросът за това какво наистина е любовта и можем ли действително да я открием под всякаква форма. Дори и да сте анти-розови-клиширани-захаросани истории, филмът на Гийермо дел Торо ще провокира у нас емоция. Което е важно, ако искаме да се преборим с депресията.


8. „Тетрадката“

Вечният Никълъс Спаркс. И любимият на повечето жени Раян Гослинг. Ами… нямаше как да пропусна този филм. Не защото съм от женски пол, а защото най-сигурният начин да се избавим от лошо и тягостно чувство в гърдите е като му се отдадем. А най-сигурно е да отприщим емоциите си на сълзлив филм (но със силен сюжет!) Почитатели на вечната любов, този филм е за вас. 🙂

9. „Клуб „Закуска“

80-те са втората Златна ера на Холивуд! Change my mind! Бунтът на младостта, през който преминава всеки от нас, търсенето на себе си и дори място за свалка и влюбване – всичко това се случва в един от най-известните филми от 80-те. След като го изгледате, оставате с едно хубаво чувство. Знаете, че не сте сами срещу света; че е имало и ще има още като вас, нас – хора, които се борят срещу системата, хора, които имат кауза и искат… да живеят. Вижте юмрука на Джъд Нелсън в края на филма – заслужава си!

10. „Флашданс“

За една мечта, една танцьорка и… любов, естествено. Няма нищо по-хубаво от това да преследваме мечтите си, без значение колко време ще ни отнеме това. Дженифър Бийлс и Майкъл Нури успяват да пресъздадат история, която над 30 години продължава да вълнува света. И нека не забравяме Ирене Кара и „What a Feeling“. Да вярваме в мечтите (и че по-добро бъдеще за нас е възможно) е най-прекрасното нещо на света.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *