Всички ние обичаме дома си. Но понякога, дори и в уютната домашна среда става пренаселено и имаме чувството, че таванът може да падне, а стените да ни смажат. В такива моменти ни се иска възможно най-бързо да променим всичко, да преподредим мебелите и боядисаме стените в друг цвят, така че в стаята да може по-леко да се диша и да придобием усещането, че е десет пъти по-голяма.

Днес ви предлагаме няколко хитрости за интериора, които биха помогнали за ефективното използване на пространството на нашето любимо място и ще го направят по-просторно.

1. Мебели с огледални повърхности

10 идеи за добавяне на няколко квадратни метра към стаята ви

Огледалата, вградени в гардероб, добавят дълбочина на помещението. Правят стаята по-ярка и просторна. Основното правило тук е да не се прекалява с количеството, за да не се превърне тя в бална зала.

2. Стени със светли цветове

10 идеи за добавяне на няколко квадратни метра към стаята ви

Тапети или бои в тъмни и топли тонове на пръв поглед правят спалнята по-уютна, но в действителност отнемат ценно пространство от нея. Оформянето на стаята по този начин може да има добър ефект, ако тя е достатъчно просторна. Ако ситуацията при вас не е такава, изберете по-светли, светло сини или сиви нюанси и вместо като килер, резултатът ще бъде като стая от някой дворец.

3. Мебели със стъкло

10 идеи за добавяне на няколко квадратни метра към стаята ви

Стъклени мебели – вълшебни мебели. Дали ги харесвате или не, те съществуват. Предмети, изработени от прозрачно стъкло правят интериора ефирен и безтегловен. По качество и функционалност по нищо не отстъпван на тромавата дървесина.


4. Разтегателен диван

10 идеи за добавяне на няколко квадратни метра към стаята ви

Трудно може да се намери човек, който не е искал да си подремне на меко легло. Уви, такъв лукс не е допустим за малките площи. Но не трябва да се разстройвате – лесно може да замените леглото с разтегателен диван. Това решение е прекрасно и ще ви спести много място, а е толкова удобно, че сутрин няма да ви се става, за да отидете на работа.

5. Щори от лек материал

10 идеи за добавяне на няколко квадратни метра към стаята ви

За да изглежда една стая просторна, в нея трябва да прониква колкото е възможно повече светлина. Поради това, не може да мине без завеси в ярки цветове. Представете си колко романтично ще бъде безтегловен тюл да блести на слънцето и през него да прониква вълна от топъл и приятен летен бриз. За тъмните кадифени завеси с къдри ще трябва да забравите завинаги. В противен случай, стаят ви ще бъде като замъка на Дракула.

6. Добро осветление

10 идеи за добавяне на няколко квадратни метра към стаята ви

Изкуственото осветление също играе важна роля за разширяването на границите на помещенията в апартамента. Тук правилата са прости: колкото по-ярка  светлина, толкова по-добре. Полилеи, лампи на етажи, стенни лампи – могат да се използват всякакви. Основното нещо е да се съчетават с цялостния стил на помещението. Най-доброто решение би било кръгово осветление на тавана.

7. Минимум излишни детайли

10 идеи за добавяне на няколко квадратни метра към стаята ви

Във всеки дом има поне една стая, в която са събрани купища безполезни сувенири, вази, отдавна прочетени списания и какво ли още не, без които може да се мине. След като се отървете от ненужните гирлянди, вие и вашата всекидневна или спалня ще можете да дишате свободно и прахоуловителите ще бъдат значително по-малко.


8. Многостепенни тавани

10 идеи за добавяне на няколко квадратни метра към стаята ви

Ако искате таванът в стаята ви да се устремява нагоре, а да не е мрачно надвиснал над главата ви просто го променете. С добавянето на няколко нива, визуално ще получите повече простор, а в същото време ще може да прикриете някои нередности. За да добавите оригиналност на стаята, бихте могли да използвате различни цветове към дизайна на тавана, съчетаващ тъмно, светло и ярки цветове, както и използване на необичайни форми на осветление.

9. Мебели с малки размери

10 идеи за добавяне на няколко квадратни метра към стаята ви

Времената на пищните кадифени дивани и кресла със златни монограми отдавна отминаха. Някои все още се опитват да поберат обемни, макар и модерни, мебели между четирите стени, като допускат сериозна грешка. Ако в къщата често идват гости, заменете големите дивани с един удобен ъгъл. Така ще има място за всеки и няма да се губи пространство.

10. Картините на стените

Безбройните картини с различни размери на стената създава объркване и смущение в интериора, разсейвайки вниманието и значително намалява площта на помещението. Колко по-добре би било да се избере само една, но каква! Цветна украса на хола с по-голямо изображение може много добре да подчертае същността ѝ, да направи стаята по-свободна и просторна, а вашите гости ще мислят, че интериорът ви е изработен от първокласен дизайнер. Дайте воля на въображението си и смело напред към промяната!Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *