Едва ли има фен на Агата Кристи, който да не познава любопитната и с изключителен нюх към криминалните случаи госпожица Джейн Марпъл. Сладката възрастна жена със страст към градинарството е квинтесенция на английската дама, която живее в тихо селце. Зад тази ѝ външност обаче се крие остра като бръснач интуиция за безпогрешно разкриване на престъпления…

Госпожица Марпъл се оказва навсякъде, където е нужно да се потърси истината. Самоубийство, причинено от злостно писмо. Красиво имение, всяващо ужас у собственика си. Сиропиталище, в което една жена умира, а друга изчезва. Сеанс с духове, който разкрива убийство.

Госпожица Марпъл и заплетените ѝ случаи остават завинаги с нас. До голяма степен и благодарение на екранизацията с брилянтната Джералдин МакЮън в главната роля. За съжаление през 2015 година, след дълга и успешна кариера в театъра, телевизията и киното, Джералдин си отиде на 82 г.

10 любопитни факта, които трябва да знаете за госпожица Марпъл

За ролята си във филма „Oranges Are Not The Only Fruit” през 1991 г. Макюън получава награда БАФТА за най-добра актриса. За играта си в спектакъла „Председателите“ пък е номинирана за награда „Тони“ през 1998 г. Била е част от Кралската Шекспирова трупа, но определено образът на госпожица Марпъл е този, с който ще я запомни светът.

Да, Марпъл е всеизвестна! Знаехте ли обаче ето тези 10 неща за нея:

1. Персонажът на госпожица Марпъл е бегло базиран на бабата на Агата Кристи и нейни приятелки, които явно никак не са стояли мирни.

2. Госпожица Марпъл се появява за пръв път в шест кратки истории между 1927-28 г. Първата публикувана книга – „The Murder at the Vicarage”, е издадена през 1930 г. Следват общо 11 новели, като последната от тях – „Sleeping Murder”, на която е базиран първи епизод във втори сезон, е публикувана 1975 г., след смъртта на авторката. Противно на популярното схващанe, госпожица Марпъл не умира в тази книга.

3. В книгите и филмите е показано, че г-ца Марпъл живее сама, но тя самата споменава, че е имала любим в миналото.


4. Агата Кристи описва героинята си като „слаба, привлекателна възрастна дама, с лукав пламък в очите“. Освен градинарството, другите ѝ любими хобита са плетене и, разбира се, клюкарстване.

5. Последното особено ѝ помага да разбира по-добре човешката природа и зловредност. Между одумването и бъркането в чуждите работи, тя успява да наблюдава поведението на хората наоколо и начина, по който се справят с проблемите.

6. Марпъл живее в измисленото градче в южна част на Англия – Сейнт Мери Мийд. С няколко малки изключения, всички истории с нея се развиват в подобни малки градчета, тъй като тя обича да пътува, да посещава приятели и познати. И някак случайно винаги се натъква на престъпление.

10 любопитни факта, които трябва да знаете за госпожица Марпъл

7. Тя става частен детектив, въпреки че няма нищо общо със силите на реда и криминалистиката.

8. Племенникът ѝ – Реймънд Уест, който се занимава с писане, се появява в няколко от историите, и въпреки че обожава леля си, смята че тя живее в собствен свят, което го кара често да я подценява.

9. Друг често появяващ се персонаж е сър Хенри Клидъринг, пенсиониран детектив от Скотланд Ярд, който много уважава работата на Марпъл и винаги насърчава разследващите да се вслушват в мнението ѝ. Макар… повечето от тях да я смятат за възрастна женица, която просто се бърка, където не ѝ е работата.

10. Агата Кристи никога не е възнамерявала да противопоставя госпожица Марпъл на друг свой много известен детектив – Еркюл Поаро, и със сигурност никога не е планирала да го замени с нея. В биографията си тя пише: „Със сигурност нямах намерение да я задържа до края на живота си“.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *