Евтини самолетни билети

Витамин D, известен като „слънчевия витамин“, e мастноразтворимо съединение, съставено от витамин D1, D2 и D3. Въпреки името си, това не е обикновен витамин, а стероиден хормон, който има способността да влияе на около 2000 гена в човешкия организъм.

Само един пример за важен ген, който този витамин регулира, е способността на организма да се бори с инфекции и хронично възпаление. Той също така произвежда над 200 антимикробни пептида, най-важният от които е кателицидин, естествено срещащ се широкоспектърен антибиотик.

Това е едно от обясненията защо витамин D е толкова ефективен срещу настинки и грип.


Известни са и много други ползи за човешкия организъм от приема на витамин D, включително поддържане на здрави кости и зъби. Голям брой проучвания доказват, че може да предпази от заболявания като рак, диабет тип 1 и 2, множествена склероза, а неговият продължителен дефицит да е техен катализатор.

Важно е да знаете обаче, че прекалено големи количества витамин D могат да причинят необичайно високо ниво на калций в кръвта, което от своя страна да доведе до гадене, запек, объркване, учестен сърдечен ритъм и дори камъни в бъбреците.

Според изследвания и проучвания е установено, че е почти невъзможно да се получи предозиране с витамин D по натурален начин (чрез излагане на слънце или чрез храна). Почти всяко регистрирано предозиране е било вследствие на прекомерен прием на хранителни добавки.

1. Понижаване риска от падане и костни фрактури при възрастни хора. По-силен ефект се отбелязва при комбинирането му с калций.

2. Подобряване на мускулната и невралната функционалност при възрастни хора.

3. Понижен риск от настъпване на сърдечно-съдови заболявания или усложнения при такива заболявания.

4. Доказана е пряката връзка между нивата на витамин D и високото кръвно налягане. По-високи концентрации на витамина водят до понижаване на кръвното налягане.


5. Драстично понижаване (50%) на риска от поява на рак на дебелото черво.

6. Подобряване на секрецията на инсулин при лица, болни от диабет тип II или лица в риск. Ефектът се свързва пряко със защитните свойства на ниво панкреас.

7. Редуциране на симптомите при туберкулоза.

8. Повишаване на нисък тестостерон с 30% при мъже след едногодишна употреба. Ниският тестостерон може да е в резултат на дефицит на витамина.

10 доказани ползи от витамин D

9. Дефицитът на витамин D се свързва с лошо настроение и депресия, като е установена пряка връзка между суплементацията с витамин D и редуциране на симптомите при депресия.

10. Понижава драстично риска от развитие на множествена склероза, както и редуцира някои от симптомите при вече настъпила такава.

Витамин D има многостранни и незаменими функции за човешкото здраве. Най-забележими примери при дефицит са слаба имунна система, болка и слабост в стави, сухожилия и мускули. Недостиг на витамина се свързва и с някои по-тежки заболявания като остеопороза, диабет и рак.

Най-добрият начин за набавяне на здравословни количества витамин D е чрез излагане на слънце всекидневно.

Тъй като през студените месеци цялостното излагане на тялото на светлина е ограничено, е от изключителна важност да се обърне внимание на здравословно и разнообразно хранене, а при нужда и от суплементация и солариум.

За повечето хора излагане на слънце между 5 и 15 минути, 2-4 пъти в седмицата е достатъчно, за да дадат на тялото възможност да произведе необходимите му количества витамин D.

Честото излагане на слънце или друг метод за набавяне на витамина е важно, тъй като витамин D се разгражда бързо от организма и е необходимо постоянно неговото попълване.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.