Ако има признаци, по които познаваме дали един филм си заслужава гледането, то участието на Том Ханкс със сигурност е един от тях.

Често приема роли, които други големи имена отхвърлят с лека ръка и прави шедьоври от тях. Той е сред най-великите актьори на всички времена, чувството му за хумор е неизмеримо, сините очи – магични.

А това, че говори малко български ни кара да го харесваме още повече. Ето какво друго знаем за Том Ханкс.

1. Семейството

Томас Джефри Ханкс е роден на 9 юли 1956 година в град Конкорд, Калифорния, САЩ. Той е третото дете в голямото семейство на Амос Мефорд и Джанет Мерилин Фагар. Има двама братя – Джим и Лари, и сестра – Сандра. Баща му е британец и работи като готвач, а майка му е медицински работник. Произходът на Джанет е португалски, но се твърди, че тя е и далечна роднина на президента Ейбрахам Линкълн.

10 любопитни факта за Том Ханкс

2. Разводът

Когато е на пет годинки, родителите на Том се развеждат. Той, Лари и Сандри заживяват с баща си, а Джим – с майка си. Започва местене от град в град. Амос не прекарва много време с децата си: или работи, или е зает с новите си приятелки. Самият актьор споделя: “Имал съм общо четири бащи, три майки, учил съм в пет училища и съм живял в десет къщи”. В крайна сметка, се установяват в Оукланд, където Том завършва гимназия.

3. Призванието

Като дете Ханкс почти не комуникира с връстниците си и няма много приятели. Но има нещо, което поглъща цялото му внимание и това е театърът. Често посещава различни постановки и спектакли. На 12 години се записва в актьорски клуб и изявите му стартират. Баща му не подкрепя страстта му, защото според него няма никакви перспективи. Но Том е решен да стане актьор и уверено преследва целта си.


4. Първият брак

Среща първата си съпруга, докато е в университета. Името ѝ е Саманта Люис и учи във Факултета по драматично изкуство. Младият Ханкс я впечатлява с ролята си в пиесата “Cherry Orchad” и със скромността си. Тя успява да го убеди да се преместят в Ню Йорк и да напуснат университета. Женят се през 1978 година и имат две деца – Колин и Елизабет. През 1987 година се развеждат, а през 2002 година Саманта умира от рак.

5. Хобито

Том Ханкс е запален колекционер на стари ръчни пишещи машини. От 1978 година става притежател на над 80 пишещи машини от цял свят. Признава, че звукът от писането на тях е нещото, което му носи много радост и спокойствие. Той дори е сред създателите на идеята за мобилно приложение за писане на документи, което пресъздава щракащите звуци от стара пишеща машина.


6. Вторият брак

Том и втората му съпруга се срещат през 1981 година по време на снимките на телевизионно шоу, в което и двамата участват. Рита Уилсън е актриса, която е от българо-гръцки произход. Рожденото ѝ име е Маргарита Ибрахимова. Баща ѝ – Хасан Халилов Ибрахимов, е български мюсюлманин, роден в село Брещене, Гърция, а майка ѝ – Доротея, е гъркиня, родена в село Сотире, Албания. Когато двамата актьори се срещат, Ханкс все още е женен, но чувствата им се зараждат при заснемането на историческия филм “Доброволци”. На 30 април 1988 година сключват брак. Преди това той приема нейната религия – православно християнство. Имат двама сина – Честър Марлон и Труман Теодор, а бракът им продължава и до днес.

10 любопитни факта за Том Ханкс

7. Космосът

Като малък Том много иска да стане космонавт, но математиката така и не му позволила. Това обаче не му пречи да бъде привърженик на програмата за човешки полети в космоса на НАСА. Той е член на Американското звездно общество и дори има астероид, кръстен на негово име – “12818 Tomhanks”.

8. Разказите

Както почти всеки човек на изкуството, Том Ханкс не може да се ограничи само в една дисциплина. Освен че е невероятен актьор, той е режисьор, сценарист, продуцент и пише разкази. През 2018 година излиза първата му книга с разкази. В нея е поместен и един доста любопитен такъв. Той проследява историята на българския помак Асан Чепик, избягал по комунистическо време от лагера Куциян и успял да се добере с много перипетии до Америка.


9. Почестите

През юни 2006 година е приет за почетен член на “Залата на славата“ на рейнджърите от американската армия, в знак на признателност към забележителното му превъплъщение като капитан Джон Милър в “Спасяването на редник Райън”. Той е първият актьор, удостоен с подобна чест. Тази роля му носи и Наградата за особени заслуги към обществото, връчена от Военноморските сили на САЩ. Носител е още и на Президентския медал на свободата, връчен му от Барак Обама. През 2019 година става почетен гражданин на Гърция.

10. Наградите

Том Ханкс е вторият актьор, който получава “Оскар“ в две поредни години – през 1994 година за ролята на Андрю Бекет във “Филаделфия“ и през 1995 година за “Форест Гъмп“. За ролята си във “Филаделфия” е удостоен със “Сребърна мечка” за най-добър актьор. Притежава няколко награди “Еми”. Осем пъти е носител на статуетката “Златен глобус”. Получава и “Златен глобус“ на името на Сесил Б. Демил – отличие, което се връчва за цялостно творчество на хора, оставили трайна следа във филмовата индустрия.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *