Когато чуят Ирландия, вероятно много хора си представят червенокоси хора с лунички, Деня на Свети Патрик и неговия символ – детелината, ирландската музика и местно уиски. Но Ирландия определено не е само това. Страната пленява с удивителната си природна красота, богата култура и митология.

Ако имате късмета да отидете дотам, вероятно ще чуете множество предавани от поколения легенди за всеки замък, скала и езеро, които срещнете по пътя си. Да, суровото време на „изумрудения“ остров допринася затова притокът от туристи да не е особено голям, но ако се абстрахирате от него, ще осъзнаете колко лесно може да се влюби човек в тази страна.

Днес ви представяме 10 любопитни факта за Ирландия – страната на елфите, гномите и леприконите.


1 пъб на 100 човека

10 любопитни факта за Ирландия

Столицата Дъблин е рекордьор по брой пъбове на глава от населението. Иначе Ирландия се нарежда на четвърто място по количество изпита бира в света.

2 пъти

10 любопитни факта за Ирландия

Само преди два века населението на Ирландия е било два пъти по-голямо от това на САЩ. Сега съотношението е доста различно – САЩ водят с цели 60 „обиколки“.

3 чаши на ден

10 любопитни факта за Ирландия

Ирландците са най-големите почитатели на чая в света. Средно един жител на страната изпива по 1184 чаши чай на година, което прави по малко повече от 3 чаши от ободряващата напитка на ден.


Четиридесет последователни дни…

10 любопитни факта за Ирландия

… непрестанен дъжд. Това се случва в Ирландия през 2007 година. Валежите са с рекордна продължителност дори за характерна с честите си валежи страна като Ирландия.

5 хиляди години

10 любопитни факта за Ирландия

Толкова е възрастта на най-старата обсерватория в Европа, а вероятно и в света – Нюгрейндж. Подобно на египетските пирамиди, тази мегалитна структура в Източна Ирландия, е служила и като гробница.

6 милиона души

10 любопитни факта за Ирландия

Толкова е спадът на населението в Ирландия през 1961 година. Причината – икономическата и политическата криза в страната, която принуждава хиляди ирландци да напуснат родината си, докато в страната остават само 2.6 милиона души.

7 победи на Евровизия

10 любопитни факта за Ирландия

Ирландия е рекордьор по количество победи на певческия конкурс Евровизия. Страната е печелила конкурса цели 7 пъти – повече от всяка друга държава-участничка.


8-стотин години

10 любопитни факта за Ирландия

Вече 800 години фарът Hook Lighthouse в Ирландия предупреждава корабите за наближаващата суша. Това е най-старият маяк в Ирландия и един от най-старите в света.

9 хиляди години

10 любопитни факта за Ирландия

Собственикът на популярната марка бира Артър Гинес без съмнение е един най-успешните ирландски бизнесмени. Пример за неговата проницателност е пивоварната, която той взима под аренда. Договорът за наем е за срок от 9000 години. Наемът е сключен преди два века и половина и е определен на 45 британски лири… годишно! Такъв е и до днес!

10 пъти по-скъпо

10 любопитни факта за Ирландия

1880-та не била от добрите години за ирландските земеделци. Реколтата от пшеница била изключително слаба, но въпреки това капитанът от британската армия Чарлз Бойкот, който управлявал като наместник ирландско имение, отказал да намали данъците на местните селяни. Вместо насилствени методи, работниците прибегнали до невиждана дотогава мярка – те напълно игнорирали наместника, отказали да работят за него, дори не забелязвали присъствието му. В крайна сметка се наложило Бойкот да наеме английски работници и охрана, които да съберат и без това слабата реколта. Така пшеницата му излязла 10 пъти по-скъпо, а името му се превърнало в нарицателно за организирана изолация.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *