Евтини самолетни билети

Албания е малка балканска държава с площ от едва 29 176 км², разположена по протежение на две морета – Адриатическо на запад и на Йонийско на югозапад.

Райско кътче с богата история, красиви заливи, назъбени планински склонове, живописни каньони, археологически забележителности и уникално вкусна храна…

Днес ще се разходим дотам, за да ви представим 10 места, които си заслужава да посетите и които ще ви накарат да се влюбите в Албания.


1. Берат (на албански: Berat)

Известен още като Берати, градът е живописно разположен на брега на река Осум и пленява с автентичната си атмосфера. Архитектурата на стария град напомня на тази на Мелник или Велико Търново, с накацали бели къщи, като че ли една върху друга по хълма на планината Томор. Къщите са с много и големи прозорци, поради което Берат е известен и като „град на хилядите прозорци“. От 2008 г. е включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Градът е бил неразделна част от Първото и Второто българско царство, и от Охридската българска архиепископия. Запазени са и могат да се видят православни църкви и манастири. В района са и гробовете на Кирило-Методиевите ученици Свети Горазд и Свети Ангеларий. След незабравима разходка по калдъръмените улички на стария град, отделете време и за построената през XIII век Цитадела, която величествено се извисява над града.

Посетете Етнографския музей на Берат и се потопете в традициите и бита на този завладяващ град. Разходете се и по дългия 129 метра и издигащ се на 10 метра над нивото на водата мост Горица, един от най-старите в Албания, построен през 1780 г. За финал на разходката в Берат може да посетите Lodge of Wine – магазин, в който ще откриете селекция от най-добрите албански вина – Kallmeti, Arbërit, Kantina Bardha, Alpeta. Можете да опитате и известния коняк Skanderbeg (Konjak Skënderbeu).

2. Корча (на албански: Korçë или Korça)

Това е най-посещаваният албански град – със специфичен дух, един от центровете на албанското изкуство, в който се намират някои от най-забележителните музеи в страната. Корча е град, известен с културната си стойност, а най-доброто място да научите за местната култура, е в Националния музей на образованието. Разположен е в сградата, в която се е помещавало първото светско албанско училище, създадено през 1887 г.

Националният музей на средновековното изкуство (албански: Muzeu Kombëtar i Artit Mesjetar) заслужава да отделите време, защото съхранява над 7000 предмета на изкуството, предимно икони. Най-старата част от колекцията е от XIII-XIV век, а в една от залите са иконите на най-известния албански зограф – Онуфри. След музеите се насладете на чаша турско кафе в най-красивия квартал на града – Pazari I Vjetër, с цветни си сгради, тесни улички и очарователни магазинчета. Опитайте и местната бира Корча!


3. Ксамил (на албански: Ksamili)

Това е най-известният курорт в Албания, който ще ви изуми с бистрата си тюркоазено синя вода на Йонийско море и красива плажна ивица. Отначало изглежда, че пясъкът е бял и твърде едър, но вглеждайки се, ще видите, че това са малки, фини камъчета. Има няколко необитаеми островчета, на които може да плажувате или просто да си устроите морска разходка. Местните жители са дали имена на островчетата: Близнаците, Смарагдовият, Каменният и Малкият остров. С водно колело може да се стигне и до пътеката в морето, наречена Isole Gemelle di Ksamil, място, което представлява естествено оформена пясъчна пътека, свързваща два от островите.

4. Бутринт (на албански: Butrint)

Античното селище Буринт се намира между едноименното солено езеро, река Павла и Йонийско море, в близост до Гърция (Корфу) и албанския град Саранда. Част е от Национален парк „Бутринт“ и е в списъка на ЮНЕСКО за световното наследство от 1992 г. Уникално съчетание от красива природа и исторически останки от четири цивилизации: елини, римляни, византийци и венецианци.

5. „Синьото око“ (на албански: Syri i Kaltër)

Това е природен феномен, един от карстовите извори, даващи началото на река Бистрица, в южната част на Албания, недалеч от града-музей Гирокастра. Невероятният цвят на водата дава името му – наситен тъмносин цвят в центъра и светло син в периферията. Поглеждайки, ви се струва, че изворът е бездънен. И наистина дълбочината не е ясна. Въпреки проучванията, които са извършени до дълбочина 50 метра, не е известно колко надолу под земята е началото му.

Предполага се, че това е подземна река, която на това място излиза вертикално нагоре. Течението е силно, а водата е студена – дори и през летните месеци не надвишава 13 градуса. „Бездънното езеро“ или както е по-известно „Синьото око“, е най-големият извор в Албания. Традиция сред туристите е да хвърлят камъчета в смарагдово сините води и след минута те да бъдат изхвърлени обратно на повърхността на водата. Заслужава си да опитате и вие.


6. Круя (на албански: Krujë или Kruja)

Град на история и традиции, епицентър на борбата за независимост на страната. В Круя Георги Кастриоти Скендербег – най-големият национален герой на Албания, защитавал страната от нахлуването на османците. Посетете замъка Круя, издигнат на хълма над града, към който е изградена и нова част, представляваща музей на Скендербег. Замъкът Круя е една от най-важните отбранителни крепости в страната. Зад крепостните стени ще видите малък, приятен стар град, който лесно и бързо може да бъде обиколен.

Сред руините е Старата часовникова кула, а в близост до нея е Националният музей „Gjergj Kastriot Skënderbeu“. Ще видите и руините на бивша църква, превърната от султан Мехмед Фатих в джамия, след завземането на страната от османците. На юг от замъка е Етнографският музей, разположен в типична за XIX век къща. В него е показано как е изглеждало типичното албанско домакинство. Интересна е и турската баня на замъка (хамам) с великолепен покрив от XV век. Слизайки от замъка, посетете и стария базар, който е с над 450-годишна история и от който можете да закупите типични за страната сувенири и произведения на занаятчийството.

7. Шкодра (на албански: Shkodër или Shkodra)

Шкодра е многолик град, с огромен принос към албанската култура, разположен близо до Черна ора, покрай Шкодренското езеро. Градът е с характерен облик, дължащ се на съчетанието на древни къщи и тесни улички, свързани с каменни стени и модерни сгради. Разходете се по Крайбрежната алея, ще стигнете до Националния музей на фотографията Маруби, символ на съвременната архитектура, съдържащ най-старата и голяма колекция от снимки. Тук се съхранява т.нар. “първа албанска фотография”, която авторът ѝ Пиетро Маруби нарича “Hamza Kazazi, 1858 г.”. Посетете още: Оловната джамия, построена през 1773-1774; Катедралата „Свети Стефан“, в сърцето на града, близо до крайбрежната алея, изключително красива, наподобяваща Нотр Дам в Париж.

8. Шкодренското езеро

В непосредствена близост да Шкодра, това е най-голямото езеро на целия Балкански полуостров, разположено едновременно в Албания и Черна гора, с площ от 368 км². То привлича туристите с живописните си брегове, богата флора и фауна, чиста вода. А също е и идеалното място за запалените наблюдатели на птици – в него могат да се видят впечатляващи 270 различни вида – почти 80% от всички видове птици, които могат да бъдат намерени в Албания, се намират тук.


9. Язовирът Коман (албански: Liqeni i Komanit)

Коман е едно от най-големите изкуствени езера в Албания с дължина 72 км и обща площ от 34 км². Заобиколено от зелени хълмове, вертикални склонове и дълбоки клисури, често е сравнявано с норвежките фиорди. Язовирът заслепява с красотата си и поради това се превръща в място за посещение от все повече туристи. Местните възприемат красотата му за даденост, но за туристите изживяването е уникално, пейзажите са впечатляващи.

10. Национален парк „Тети“ (на албански: Thethi)

Великолепна красота, изглежда подходяща за пощенска картичка или картина, до която трябва да се докоснете. Може би това е най-красивото място в Албания. Разположен сред планината Проклетия, известна като албанските Алпи, националният парк Тети обхваща обширна площ от 26,3 км². С цялото си великолепие река Шала тече през планината и е изключително величествена гледка. Обиколката включва места като водопада Грунас и каньона Грунас, село Тети с красивата си църква от 1892 година и кулата (Kulla e Ngujimit).
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.