Лепа Брена е родена на 20 октомври 1960 г. в град Тузла (Босна и Херцеговина). Израства в малкото босненско градче Бръчко. Истинското ѝ име е Фахрета Яхич, а псевдонимът идва от периода, в който тренирала баскетбол в гимназията. Всички в отбора имали кратки имена, и тъй като нейното не можело да се съкрати и било трудно за треньора, той започнал да я нарича Брена. „Брена“ е нарицателно за красива сръбска девойка от народа.

По-късно, когато започнала да пее с оркестър „Сладки грех“, дошло и Лепа и така се „родила“ Лепа Брена. Като малка искала да учи медицина, но това ѝ желание останало несбъдната мечта, поради липса на пари за следването. Записва туризъм в Природо-математическия факултет в Белград, но се чувства тъжна и самотна, излизайки за първи път извън родния дом.

Музикалната ѝ кариера започва през 1981 г. Оттогава до днес Лепа Брена успява да се превърне в институция в музиката на Балканите. Добрата си фигура поддържа с фитнес, аеробика и йога. Не яде хляб, не пие подсладени сокове, не смесва въглехидрати и протеини. Рядко готви, защото често е ангажирана по цял ден. Обича морски деликатеси със зехтин и бяло или червено вино.

10-те най-популярни песни на Лепа Брена в България (част 1) вече повече от година е в топ 5 на най-четените материали в © 10-те най, затова ето и втора част на едни от най-големите ѝ хитове.

https://mustak.bg/

1. „Jugoslovenka“

Част от албума „Cetiri godine“ от 1989 г.

2. „Jedan dan zivota“

Заглавна песен към дуетния макси сингъл с Мирослав Илич от 1985 г.

3. „Ja nemam drugi dom“

Песента е посветена на първородния син на Брена и Боба – Стефан. Дава име на 11-ия албум на изпълнителката, появил се през 1994 г.

https://mustak.bg/

4. „Okreces mi ledja“

Песента е най-големият хит от албума „Uske pantalone“ от 1986 г.

5. „Golube“

Част от един от най-успешните албуми на Лепа Брена “Hajde da se volimo“ от 1987 г.

6. „Evo zima ce“

Излиза през 1987 г. в албума “Hajde da se volimo“.

7. „Udji slobodno“

Заглавната песен от 15-ия албум на Брена от 2008 г.

https://mustak.bg/

8. „Pozeli srecu drugima“

Излиза през 1989 г. в албума „Cetiri godine“. Видеото е част от музикалния филм „Hajde da se volimo 2“.

9. „Kazni ga boze“

Излиза в албума „Boli me uvo za sve“ от 1990 г. Кадрите във видеото са от знаменитото гостуване на звездата на стадион „Васил Левски“ в София през 1989 г.

10. „Biber“

Заедно с „Brisi me“ и „Ne bih bila ja“ това е един от трите топ хита от последния албум на Лепа Брена „Zacarani krug“, появил се през 2011 г. Автор на музиката на „Biber“ е Желко Йоксимович.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *