Наричат Лепа Брена “фолк легендата на Балканите”. Кариерата ѝ започва през 1980 година и е предречено, че ще продължи, докато е жива.

Поставя рекорд с изнесени 31 концерта за месец в най-голямата зала в Белград. Концертът ѝ на 24 юли 1990 година на националния стадион “Васил Левски” е най-посещаваният музикален форум в историята на българската концертна дейност и в кариерата ѝ.

Тя е една хубава, хубава девойка, а със следващите редове ви потапяме в най-интересното от живота ѝ.

Виж 10-те най-популярни песни на Лепа Брена (част 1)
Виж 10-те най-популярни песни на Лепа Брена (част 2)

1. Раждането

Фахрета Яхич се ражда на 20 октомври 1960 г. в Тузла, Босна и Херцеговина, в семейството на Ебид Яхич и Ифета Яхич. Тя е третото и най-малко дете в семейството и е единствената, родена в болница. Прекарва детството си в Бръчко. Семейството ѝ не е живяло богато, но родителите ѝ били добри и имала прекрасно детство.

2. Името

Майка ѝ ѝ дава името Фахрета. Тя не обичала умалителните имена и затова я кръщава с име, което няма такова. В превод означава “победа”, “награда”.

За Коледа ти пожелавам...

3. Първото предсказание

Още когато е на 13 години, по-възрастен мъж ѝ предсказва, че ще стане голяма звезда. Предрича ѝ слава като тази на Тито, пътувания, докъдето погледът ѝ стига, и пари, колкото може да събере в ръцете си.

4. Псевдонимът

Псевдонима си получава oщe прeз 1975 година, когато тoгaвaшният ѝ трeньoр по баскетбол – Влaдa Бaйeр, ѝ заявява, че ще я нарича “Брена”. В Бocнa тoвa означава “хубaвo мoмичe”. Кoгaтo в началото на музикалната ѝ кариера я питат има ли прякoр, ce ceща зa тoзи cлучaй и тaкa остава Брeнa. Пoд тoвa имe зaпoчва дa пee, oщe дoкaтo е гимнaзиcткa. През 1981 година Милoвaн Илич Минимaкc дoбaвя към “Брeнa” и “Лeпa”. Тaкa ce пoлучилa и тaвтoлoгиятa: “Хубaвa, хубaвa дeвoйкa” – Лeпa Брeнa.


5. Второто предсказание

През 1988 гoдина посещава баба Ванга за първи път. Тогава тя ѝ казала, че през следващата година ще дойде в България. И наистина през 1989 година Брена прави грандиозен концерт в София, за който все още се носят легенди. След концерта Лепа Брена отново отива при баба Ванга, за да ѝ каже, че предсказанието се сбъднало. Тогава Ванга описва бъдещия ѝ мъж с бяла униформа. Пророчицата разкрива още на певицата, че ще притежава къща, пълна с музиканти и че ще работи с тях. През 1998 г. заедно с дългогодишния си приятел Саша Попович откриват Grand Production, най-голямата музикална компания на Балканите, която през 2021 г. звездата продаде на компанията United Group.

6. Любовта

Влюбва се в мъжа си – тенисиста Слободан Живойнович, виждайки го на заглавната страница на един вестник, протегнал ръка, държейки ракетата си и облечен в… бял екип. Успява да се запознае с него на премиерата на филма “Hajde da se volimo”. Връзката им трае 4 години, а след това се венчават. А през 1991 година правят тържество, което е обявено за сватбата на века. Събитието се състои в хотел “Интерконтинентал”. Присъстват над 700 гости. Роклята на булката е “Dior”. Кумовете са мъже и то не какви да е – тенисистът Борис Бекер и бившият тенисист Йон Циряк. Йон пристига на събитието с личния си самолет. А подаръкът за младоженците е най-новият мерцедес – 300 L. Сватбата се снима от националната телевизия, издава се в тираж от 100 000 броя, а видеокасетата се продава за 40 марки.

7. “Прототипът”

Лепа Брена е първата балканска звезда, чийто лик се използва за направата на кукла Барби.

8. Киното

Еуфорията около нея обхваща цяла бившя Югославия и тя се появява и в множество филми. Първи е комедията “Tesna koža”. През 1983 година получава роля във филма “Kamiondžije 2”. Година по-късно участва в “Нema problema”. Снима се и в трилогията “Hajde da se volimo”.

9. Отвличането

Отвличането на сина ѝ Стефан на 23 ноември 2000 година, направо от двора на къщата им, е най-трудният момент за нея. Тогава детето е на 8 годинки, а откупът за живота му бил 2.5 милиона марки, които родителите платили след 5 кошмарни дни. След този случай семейството заминава в доброволно изгнаничество във Флорида.

10. Болестта

Диагностицирана е с венозна тромбоза през 2004 година. Първите симптоми на болестта получава на концерт в Берлин. Дясната ѝ ръка изтръпва и посинява, но тя завършва участието си с вдигната ръка.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *