понеделник, август 19


10-те най-добри танцувални песни на всички времена

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Малко преди началото на лятото музикалното списание Rolling Stone попита своите читатели кои според тях са най-добрите танцувални песни на всички времена. След финалното отчитане на гласовете голямата изненада за екипа на списанието дошла от факта, че в челната десетка няма нито един сингъл от електронната ера на музика, а най-новата песен, попаднала в топ 10, е “Groove Is in the Heart” на Deee-Lite от 1990 година.

10. Chubby Checker – The Twist

Песента “The Twist” е написана и първоначално записана от Ханк Балард през 1959 година. През следващата година Чъби Чекър я представя в легендарната зала Dick Clark’s American Bandstand и с това поставя началото на периода на “националната танцувална лудост” в САЩ, обхванал страната с пълна сила в следващите 2 години. През 1961 година Чъби издава “Let’s Twist Again”, а през 1962 година – “Slow Twistin’”. През същата година танцът туист се разпространява вече и в нощните клубове на Ню Йорк, а върховете на музикалните класации са запазено място за туист песни като “Twistin’ the Night Away” на Сам Куук, “Twist and Shout” на The Isley Brothers и “Twistin’ Postman” на The Marvelettes.

9. Deee-Lite – Groove Is in the Heart

Когато нюйоркската денс четворка Deee-Lite издава своя дебютен сингъл “Groove Is in the Heart”, те едва ли са предполагали, че песента ще се превърне в огромен поп хит по целия свят. В нея са използвани семпли от “Uptight” на Били Престън, “God Made Me Funky” на The Headhunters и дори от темата на популярния през 60-те години в САЩ сериал “Green Acres”. Парчето е странна смесица от звуци (включително и рап от Q-Tip), които се сливат по уникален и неповторим начин. За съжаление Deee-Lite никога след това не успяват да повторят успеха на “Groove Is in the Heart”, но това май няма никакво значение… Песента е включена в много филми, ТВ програми и денс видеоигри.

СЛЕДВАЩА СТРАНИЦА


Коментари

1 2 3 4 5
Сподели

Коментари