Еволюцията се наблюдава от милиарди години, произвеждайки организми, които са перфектно адаптирани към средата им. И това включва способности, които обикновено бихме считали за суперсили, ако хората ги притежават. Но тези сили наистина съществуват в животинското царство.

Много от любимите ни истории са за хора, които имат специални дарби. От невидимост през летене до суперсила, ние обичаме приказки с уникални способности. В животинското царство някои същества имат способности, толкова невероятни, че почти бихте могли да ги наречете суперсили. В този материал ще ви запознаем с някои от тези животни.

1. Златната къртица

Малко, кръгло и много сладко животно, което „вижда“ всичко около себе си, въпреки кожата и козината, които са върху очите му. „Златна“ къртица, защото космите ѝ блестят в златисти отенъци. В пустините на Централна и Южна Африка може да се забележи като бабунка в пясъка. Усеща вибрациите от стъпките на малките насекоми, с които се храни, и дори не излиза от пясъка, за да си ги хапне – те сами падат в дупките, които тя образува.


2. Бодливата дървесна усойница

10 животни със „свръхестествени сили“

Прилича на малък дракон и има удивително добро зрение през нощта, когато ловува. Ръбестите ѝ люспи ѝ придават рошав вид, а цветът им (бляскавото зелено) ѝ придава драконовидния облик. Среща се в Африка и се храни с жаби, птици, гущери… Все животни, които не можем да си представим дори как побира в себе си. Отровни са и са единствени по рода си – втори като тях не могат да бъдат намерени.

3. Молох (гущер)

Това странно животинче има две глави. Но едната реално е просто израстък, който да заблуждава хищниците. Най-вероятно се е развила с хода на еволюцията. Изглежда доста страшно и бодливо, като мини динозавър в наше време, но всъщност е безобидно животно. Намира се предимно в Австралия. Може да изяде повече от 2000 мравки, а всяка вечер по кожата му се образува роса, която го хидратира. Друго интересно качество, което притежава, е да си сменя тона на кожата – светъл за летните и топли месеци и тъмен за зимните, студени моменти.


4. Електрическа змиорка

Тялото на тази единствена по рода си змиорка може да произвежда електричество. Не е малка – поне 2 метра на дължина и 20 килограма по тежест. Въпреки името си, е по-близо родствено до семейството на сома, отколкото това на змиорките. Има три чифта коремни органи, които произвеждат електричество и през които тече ток от йони: основният орган, органът на Хънтър и органът на Сах. Тези органи съставят четири пети от тялото ѝ и ѝ дават способността да генерира два вида разряда на електричество: с ниско напрежение и с високо напрежение.

5. Лира

Птица, чиято опашка прилича на едноименния музикален инструмент и която може да имитира всякакви звуци от средата си. Тези звуци нямат нищо общо със звука от лирата – те са буквално напълно копирани от тези, които се чуват около нея. Живее само и единствено в Австралия. Друго отличително при тях е поразителната красота на огромната опашка на мъжката птица, която се разтваря, когато мъжкият ухажва. Напоследък се надигат все повече притеснения, че лирите ще станат застрашени животни скоро.

6. Бавноходките

Те са микроскопични безгръбначни организми, които могат да оцелеят във всякакви условия. Срещат се както на височини от над 6000 метра, по планини, така и в дълбините на океаните, на около 4000 метра под вода. От най-студените места на планетата до най-топлите. Определяни са като най-издръжливите животни на Земята и се наричат полиекстремофили. Могат да преживеят до 2 години в анабиотично състояние, след което могат да се върнат към нормалния живот все едно нищо не се е случило.

7. Безсмъртните медузи

Името им говори само за себе си – тези медузи са практически безсмъртни. Откриват се по целия свят в умерени до тропически води. Преносно казано, тази медуза може да натисне бутона за „рестарт“ и да се върне към по-ранен етап на развитие, ако е ранена или заплашена по някакъв друг начин. Освен това е и агресивен нашественик. За морските видове отдавна е известно, че се крият по баластите на корабите. Наскоро изследователите определиха безсмъртната медуза като „отличен стопаджия“, особено пригоден за оцеляване на дълги пътувания из товарни кораби.


8. Морските краставици

10 животни със „свръхестествени сили“

Използват се като лечебно средство за синузит и като естествен пречиствател на водите. Морските краставици се срещат на морското дъно по целия свят. Много от тях са събирани за консумация от човека, а някои видове се отглеждат в аквакултурни системи. Играят полезна роля в морската екосистема, тъй като помагат за рециклирането на хранителни вещества, разграждането на детрит и други органични вещества.

9. Бялата вдовица (паяк)

10 животни със „свръхестествени сили“

Не вижда нищо, когато се движи, но когато спре, може да сканира и запомни целия хоризонт около себе си, за да върви в правилната посока. Може да се намери предимно в Западна Африка, Централна Азия и в пустинните райони на Близкия изток. В сравнение с други паяци-вдовици в региона, бялата вдовица е сравнително рядък вид паяк. Имат, както подсказва името им, бяло тяло, но пък тъмни крачка. Ухапването от този вид паяк е отровно и може да нарани човек. И въпреки че е медицински лечимо, може да убие деца и немощни.

10. Мимически октопод

10 животни със „свръхестествени сили“

Може да заблуждава хищниците, правейки се на тях, и да имитира всичко около себе си. Мимическият октопод е вид от индо-тихоокеанския регион. Подобно на други октоподи, той използва своите пипала и тяло, за да се слее с фона около себе си. Забележително е обаче, че може да копира с жестове голямо разнообразие от други морски животни. Въпреки че много животни имитират или средата си, или други животни, за да избегнат хищничество, мимическият октопод е единственият, за който е известно, че активно го прави, дори когато няма хищници около него.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *