Евтини самолетни билети

Пионерите на британския синт поп, най-великата алтернативна британска група на всички времена, музикална икона на 80-те – това са само част от определенията за триото Дейв Геън, Мартин Гор и Анди Флечър. Преди 7 години Depeche Mode изнесе първия си концерт у нас пред около 35 000 български фена.

Събитието се състоя на столичния стадион Локомотив, а визитата в България беше част от европейското турне на групата. Три години по-късно, през 2009 г., бе планувано тяхно второ посещение, което обаче бе отменено заради здравословен проблем на Дейв. През 2013 г. на 12 май бандата се завръща у нас, а концертът е част от турнето „The Delta Machine Tour“ в подкрепа на дългоочаквания им нов албум „Delta Machine“.

Турнето започна на 4 май 2013 г. в Ница, като след това групата предвижда общо 34 концерта в 25 европейски държави и обиколка в Северна Америка. Появили се в зората на британското ню-уейв течение, в началото на 80-те години на миналия век, Depeche Mode са сред първите групи, които използват предимно синтезатори и електронни инстументи.


За повече от три десетилетия групата има над 100 милиона продадени албума, 48 песни в UK Singles Chart и 12 албума в UK Top 10 Albums, което ги прави най-успешната електронна група в историята.

Началото е трудно, но годините история доказват, че всичко това определено си е струвало. През 1980 г., докато Дейв се занимава по цял ден да предлага демо-записи на групата на различни звукозаписни компании, Мартин работи в банка, Анди е застрахователен агент, а Винс Кларк (познат днес като Винсент Джон Мартин. Той е част от групата през 80-та и 81-ва г.

След напускането на Depeche Mode Винс става основател на групите Yazoo, The Assembly и Erasure) се прехранва от време на време като шофьор. Демотата и инструментите струват тогава доста пари, които трябвало да се изработят по някакъв начин. Въпреки всичко следват отказ след отказ от звукозаписните компании.

Когато Depeche Mode на 10 декември 1980 г. за втори път излизат на сцена като подгряваща група на Fad Gadget, най-накрая целта е постигната. На концерта ги забелязва Daniel Miller, автор на революционен за времето си проект The Normal, собственик на независимото звукозаписно студио „Mute Records“, при което е и Fad Gadget. Първоначално (до 86-та г.) „Mute Records“ нямат договор с Depeche Mode. Всичко се определя от едно ръкостискане и съгласие за пълно поделяне на разходите, както и на приходите. В днешно време групата сключва единичен договор за издаването на всеки следващ албум.

Едва ли музикалният гений на бандата може да бъде описан в няколко реда, пък и силата на гиганти като тях е в магнетичния им саунд, а не в разказите в минало време. Точно затова ето 10 от най-големите хитове на Depeche Mode.щ


1. Enjoy the Silence

2. Personal Jesus

3. It’s No Good


4. Freelove

5. I Feel You

6. Dream On

7. Wrong


8. Strangelove

9. Precious

10. Heaven
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.