Всеки месец в света завинаги изчезват два езика. Тази информация публикува преди време лингвистът Дейвид Харисън от Института за живи езици (Living Tongue Institute) в САЩ.

В момента на Земята съществуват около седем хиляди езика. На 83 от най-разпространените говори 80 процента от човечеството, а на 3500-те най-малко популярни едва 0,2 процента. Според Харисън езиците изчезват по-бързо от животните в Червената книга.

Въпреки това днес за пореден път ще оставим на заден план изчезващите говори и ще обърнем специално внимание на езиците, които се използват най-много в света. Ето 10-те най-разпространени езика на планетата.

10. Немски – 95 милиона

Германия не е от държавите с най-многобройно население, но въпреки това езикът е широко разпространен. Немският език е западногермански език, близък до английския и нидерландския. Говори се главно в Германия, Австрия, основната част от Швейцария, Лихтенщайн, Люксембург, Южен Тирол в Италия, Източните кантони на Белгия и южна Дания, части от Румъния, в Елзас и североизточната част от Лотарингия във Франция. Освен това, в няколко бивши колониални владения на Германия, най-вече в Намибия, има значителни немскоговорещи общности.

Немскоговорещи малцинства има и в някои източноевропейски страни, като Русия, Унгария и Словения, както и в Северна Америка и в някои латиноамерикански страни като Аржентина и Бразилия (най-вече в щатите Рио Гранде до Сул, Санта Катарина, Парана и Ешпирито Санто.) Немският е европейски език и е много важен и в политическата сфера. В момента се смята, че немски език говорят около 95 милиона души.

9. Японски – 132 милиона

Японският език е от семейството на японските езици. Спада към една категория заедно с рюкюан – група езици, които се говорят на островите в южната част на Япония и постепенно са измествани от японския език. Японската писменост официално се нарича „Kanji kana majiri bun“ или „писмо с канджи, смесени с кана“. Японците имат 3 азбуки – Катакана, Хирагана и Канджи. Японският език се намира на девета позиция в класациите на популярни езици. Един от най-старите езици, а значението му в глобалния свят все повече нараства. Смята се, че езика говорят 132 милиона души.

8. Руски – 144 милиона

Руският език е географски най-разпространеният в Евразия и спада към групата на източнославянските езици. Може да го чуете най-често в самата Русия, Украйна, Беларус, Казахстан, Киргизстан. Използва се предимно в Русия и принадлежи към славянските езици. Смята се, че го говорят около 144 милиона души.

https://mustak.bg/

7. Португалски – 178 милиона

Португалският език е вторият по разпространение романски език след испанския. Той е официалният език в Португалия и Бразилия. Говори се още в Ангола, Мозамбик и др. и се изучава в училищата в Уругвай и Аржентина. Писмеността е латиница. Португалският език е говорен от около 178 милиона души.

6. Бенгалски – 181 милиона

Бенгалският език е част от индоарийски език, произлизащ от областта Бенгал, включваща съвременната държава Бангладеш, индийския щат Западен Бенгал, както и части от индийските щати Трипура и Асам. Има хора, които живеят в Европа, Америка и Саудитска арабия и също общуват на бенгалски. Езикът използва своя собствена бенгалска писменост, която прилича на хинди и санскрит. Това е древен език, в момента говорен от 181 милиона души.

5. Хиндски (хинди) – 182 милиона

Хинди-Урду принадлежи към семейството на индоарийските езици. Този език има две официални форми – стандартен хинди и стандартен урду. Те много си приличат. Хинди е официалният език в Индия, а урду – в Пакистан. Те са говорени и в части на Европа и Северна Америка от индийски и пакистански имигранти. Азбуката е хинди и арабска, като при урду преобладава ислямското влияние в писмеността. Езикът не е много стар, но се използва от около 182 милиона души.

4. Арабски – 221 милиона

Арабският език е семитски език и е разпространен основно в Близкия Изток и Северна Африка. Той е част от централносемитската подгрупа, в която влизат също иврит и новоарамейските езици. Най-близък до арабския е малтийският език, определян понякога като арабски диалект. Арабският език датира от четвърти век и се използва понастоящем от около 221 милиона души.


3. Английски – 328 милиона

Той е от семейството на западногерманските езици. възникнал в Англия и югоизточната част на Шотландия през Англо-саксонската епоха. Той се разпространява в много части на света, в някои региони придобива характера на лингва франка и се превръща във водещия език за международно общуване.

Английският език често се преподава като втори език и е официален език на Европейския съюз и на много държави от Общността на нациите, както и на голям брой международни организации, включително на Организацията на обединените нации. Това е език, който е официален в цели 53 страни. В голяма степен придобива популярност по времето на Колониализма. Английски език говорят около 328 милиона души.

2. Испански – 350 милиона

Испанският е е иберо-романски език и е най-разпространеният романски език. Той е близък до португалския. Испанският е официален език на над 20 страни. В югозападна Америка той е доста разпространен, поради огромния брой на имигранти там. Също така той е един от шестте официални езика в САЩ. Испанският е още един романски език, който датира от девети век. Има много диалекти и общо се говори от около 350 милиона души.

1. Китайски (мандарин) – 1 милиард

Мандарин често е наричан китайски език, но в действителност той е само един от многото езици на тази огромна страна. Произлиза от Сино-тибетско езиково семейство и е официалният език за Китай и Тайван. Също така е един от четирите официални езика в Сингапур. Мандарин има две писмени системи – традиционно-китайската и опростено китайската. Мандарин се говори от около 1 милиард души.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *