Понякога талантът, отдадеността и постоянството са достатъчни, за да бъде завършен един филм, дори и да няма достатъчната финансова подкрепа. В други случаи пък дори не предполагаме за ниският бюджет, с които е боравено.

Киното е площадката за изява на артистите в бранша, а тук ще отбележим продукции, които доказват твърдението, че не всичко е финанси. Представяме ви 10 нискобюджетни продукции, постигнали зашеметяващ успех.

10. Роки (1976)


Тази вечна драма постига вечен успех, въпреки ниския бюджет от по-малко от 1 милион долара, с който разполага. Филмът се излъчва в целия свят и печели 3 Оскара – за най-добра картина, най-добър режисьор и най-добър монтаж, а приходите им достигат над 115 милиона.

9. Наполеон Динамита (2004)

Американската комедия на Джаред Хес с бюджет от 400 000 долара печели невероятен успех. Историята на тийнейджърите толкова се харесва на аудиторията, че успява да спечели куп награди. По официални данни приходите на филма възлизат на над 46 милиона долара.

8. Проклятието Блеър (1999)

Тази продукция е снимана само за 8 дни с бюджет от 60 000 долара, а на тримата главни актьори е плащано по 1000 долара на ден. Предвид тези цифри и факта, че приходите достигат близо 250 милиона долара, продукцията категорично заслужава мястото си в класацията.


7. Братята Макмълън (1995)

Едуард Бърнс е друг пример, достоен за уважение, когато говорим за направата на нискобюджетен филм. Със скромната сума от малко над 20 000 долара, но с помощта на свои приятели, близки и роднини, той завършва проекта си „Братята Макмълън“. Приходите на филма достигат 10 милиона долара, което и му носи заслужено наградата за най-печеливш филм за 1995 г.

6. Детонатор (2004)

„Детонатор“ е невероятен филм, създаден с изненадващо нисък бюджет от 7000 долара. Приходите му достигат над 800 милиона долара, а Шейн Карут печели заслужено награда за най-добър сценарист-режисьор.

5. Паранормална активност (2007)

Повечето хора смятат тази продукция за катастрофална, но всъщност има огромен финансов успех. За да бъде направена са вложени скромните 15 000 долара, което не би учудило никой, който е гледал филма. Приходите обаче са изненадващи – над 190 милиона долара! Интересно е, че филмът е номиниран, както за най-добър ужас, така и за най-лош, но въпреки това статистиките за рейтинг не са в негова полза.

4. Гумена глава (1977)

Хорърът от 1977 „Гумена глава“ е една гениална продукция, която освен с историята си, печели нашите адмирации и със своя успех. Подготовката на снимките трае 5 години, в които е инвестиран бюджет от 100 000 долара, а приходите му достигат над 7 милиона. За да засили зрителския интерес, режисьорът Дейвид Линч споделя интересни факти, като това, че за да се подготви напълно, той прави дисекция на мъртва котка, а няколко сцени на насилие са изрязани преди излъчването му.


3. Тексаско клане (1974)

Филмът на ужасите „Тексаско клане“ печели голяма популярност с историята си, която е по действителен случай. Въпреки ниския бюджет от 300 000 долара, продукцията излиза с приходи от 30 милиона долара. Освен това „Тексаско клане“ е обявен за един от най-добрите хорър филми в историята на киното.

2. Продавачи (1994)

Комедията на Кевин Смит, която лично той спонсорира със сумата от 27 000 долара, не само му донася значителен брой лични успехи и награди, но и приходи на стойност над 3 милиона долара.

1. Ел Мариачи (1992)

Тази продукция се нарежда на първо място в нашата класация с бюджета си от 7 000 долара и приходи в размер на 2 милиона долара. Тези цифри ясно говорят за големия успех на филма. Режисьорът Робърт Родригес дотолкова драстично намалил разходите за снимане и обработка, че с това „Ел Мариачи“ остава един вечен пример за нискобюджетни продукции.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.