Всяка година светът на киното е в трепетно очакване. Кой ще заслужи най-желаното признание? Кой от всички номинирани ще получи „Оскар“? Според най-популярната легенда наградите са получили името си от библиотекарката на Академията – Маргарет Херик, която, виждайки статуетката на една маса, възкликва: „Досущ прилича на моя чичо Оскар!“.

Публично за първи път името е употребено от Уолт Дисни през 1934 г. в негова реч. Въпреки че в пресата това наименование набира популярност в края на 30-те години на миналия век, Академията приема официално неговата употреба едва през 1939.

Всъщност първите награди „Оскар“ са раздадени на банкет в Блосъм рум в холивудския Рузвелт Хотел на 16 май 1929 г., но сред участниците в банкета няма особено напрежение, тъй като имената на победителите са известни от 18 февруари – 3 месеца по-рано. Първите наградени филми са заснети между 1 август 1927 г. и 31 юли 1928 г.


Първоначално гласуват всичките членове на Академията, като номинират кандидатите във всички категории. След това пет комисии определят десетимата претенденти с най-много гласове за номинации в по три категории. Компетентно жури от петима членове отличава финалистите.

И до днес всяка година телевизионни коментатори, филмови и литературни критици правят списъци на любопитни моменти от събитието на годината за Филмовата Академия. Това е повод за смях, равносметка и много нови контракти.

10 любопитни факта за наградите Оскар

Ето още 10 кратки любопитни факта за наградите „Оскар“.

1. Броят на гласуващите от Академията за кинематографично изкуство и наука е 6261 души.

2. Броят на категориите на наградите „Оскар“ е 24.

3. Дължината на червения килим е 152 метра.

4. Капацитетът на Dolby Theatre (домът на наградите) е за 3401 човека.

5. Броят на местата за фенове по естрадите край червения килим е 745.

6. Първата церемония, която е излъчвана пряко по телевизията е на 19 март 1959 г.

7. Рекордни номинации за жив творец – 50, са за композитора Джон Уилямс, автор на музиката към „Междузвездни войни“, „Индиана Джоунс“, „Джурасик парк“, „Сам вкъщи“ и „Хари Потър“.

8. Най-дългото телевизионно предаване на церемонията за наградите „Оскар“ е 4 часа и 23 минути през 2002 г., а най-късото – 1 час и 40 минути (1959).

9. Човекът, водил церемонията за наградите „Оскар“ най-много пъти, е Боб Хоп – цели 19 пъти.

10. Първият човек, който отказва приза, е Дъдли Никълс, който печели в категория „Най-добър сценарий“ през 1935 г.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.