От 9 септември емблематичният режисьор Стивън Спилбърг ни кани да отпразнуваме заедно 40 години от пристигането на E.T. на Земята и то не как да е, а с уникалната възможност да видим отново на големия екран един от киношедьоврите на всички времена – „Извънземното“.

Празникът за феновете ще е наистина специален, защото за първи път ще имат уникалната възможност да изживеят филма и в един от най-отличителните формати за кино – IMAX.

Създаден по сценарий на Мелиса Матисън, „Извънземното“ разказва историята на малкия Елиът (Хенри Томас), който открива своята сродна душа в лицето на добронамереното извънземно E.T., което по случайност е изоставено на Земята.


Заедно със своите брат и сестра Елиът трябва да запази E.T. в тайна от агентите на правителството и да му помогне да се завърне у дома. Подобрил редица боксофис рекорди през 1982, филмът на Стивън Спилбърг докосва сърцата на зрителите като никой друг филм до момента/

Със своята уникална и емоционална история „Извънземното“ остава една от задължителните филмови продукции, които всеки кинофен трябва да изживее. С посланията си за любов, приятелство и важността на дома и семейството, „Извънземното“ е по-актуален от всякога, предвид тежките, турбулентни и саркастични времена, в които живеем днес.

Празнувайте заедно с нас 40 години на Земята и изживейте уникална и незабравима среща с „Извънземното“ – от 9 септември, ексклузивно в кината и IMAX, а в дните преди премиерата © Мустак • Мъжката зона ви дава шанс да спечелите двойни кинобилети за филма. Попълнете формата за регистрация, отговорете на въпроса до 10 часа на 9 септември и бъдете готови за награда. Успех!


Дни преди официалната премиера на ремастерираната версия „Извънземното“ у нас поглеждаме зад кулисите на продукцията. Ето 10 любопитни факта за актьорите, сюжета и тайните детайли около лентата. А тук е скрит и отговорът на въпроса.

1. Стивън Спилбърг заснема по-голямата част от филма „Извънземното“, поставяйки камерата на равнището на очите на дете, за да подсили и пресъздаде още по-максимално и точно връзката между Елиът и Е.Т.

2. За ролята на Е.Т. са създадени три костюма – един, който е можел да ходи сам; един, който е имал електронни, движещи се части и е можел да бъде използван за близките кадри и един, който бил костюм, в който да се събира актьор, с детски размери.

3. Лицето на Е.Т. е вдъхновено и създадено по лицата на популярния американски поет Карл Сандбърг, Алберт Айнщайн и муцуната на куче от породата мопс.

4. Една от емблематичните сцени във филма е тази, в която на Хелоуин Е.Т. вижда дете, облечено в костюм на Йода и го разпознава. Това е специална препратка от Стивън Спилбърг към неговия добър приятел – създателят на „Междузвездни войни“ Джордж Лукас. В „Междузвездни войни: Епизод I – Невидима заплаха“ (1999) Лукас връща жеста в сцена, която се провежда в Галактическия сенат. В долния десен ъгъл на кадъра, в който част от сенаторите спорят разгорещено, се виждат и няколко „Е.Т. създания“, които се разхождат между сенаторските банки.

5. На прослушванията за филма младият актьор Хенри Томас, който влиза в ролята на Елиът, си мисли за деня, в който кучето му е умряло, за да може максимално достоверно да възпроизведе мъка и тъга. Прави го толкова достоверно, че режисьорът Стивън Спилбърг се разплаква и веднага му дава ролята на Елиът.


6. Основната част от сценария на филма е написана по време на почивките между снимките на филма „Индиана Джоунс: Похитители на изчезналия кивот“ (1981). Стивън Спилбърг диктувал историята на сценаристката на филма Мелиса Матисън, която била там, тъй като във филма участвал приятелят ѝ и бъдещ съпруг – Харисън Форд. Форд влиза в ролята на учителя на Елиът, в последствие обаче кадрите с него отпадат.

7. Един от гласовете, с които Е.Т. говори е този на Пат Уелш – възрастна жена от област Марин, Калифорния. Уелш пушела по два пакета цигари на ден, за да може да пресъздаде точно този глас, търсен от създателя на звукови ефекти Бен Бърт. Тя записала репликите си за 9 часа и половина, като за това получила $380. Oтделно Бърт записал вокали на още 16 други хора и различни животни, за да създаде гласа на Е.Т. Сред тях били самият Стивън Спилбърг, Дебра Уингър, спящата съпруга на Бърт, която имала настинка, звук от оригване от един от преподавателите на Бърт от Университета от Северна Каролина, миещи мечки, морски видри, коне и др.

10 любопитни факта за кинокласиката "Извънземното"

8. „Извънземното“ е най-касовият филм на всички времена до премиерата на „Джурасик парк“ (1993) – филм, отново на Стивън Спилбърг. Ако се вземе предвид инфлацията и приходите му се преизчислят към днешна дата, той си остава четвъртият най-касов филм на всички времена.

9. На 27 юни 1982 г. Стивън Спилбърг лично прожектира филма в Белия дом пред президента на САЩ Роналд Рейгън и съпругата му Нанси Рейгън.

10. Близо 10% от филмовия бюджет, който е $10.5 милиона, били изхарчени за създаването на куклите на извънземните създания от филма и аниматрониката, необходима за техните движения. Майкъл Джексън притежавал една от кулите Е.Т., участвали в снимките на филма.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.