Едва ли има дете, което да не обича адаптациите на Disney по известни приказки и разкази. И има защо…

Светът в тях е вълшебен, изпълнен с любов, надежда и красота. Злото е много ясно разграничено, доброто винаги побеждава.

Тук обаче ще разгледаме мрачните и смущаващи истории и приказки, които всъщност са вдъхновили класиките на Disney, любими на малки и големи.


1. „Замръзналото кралство“

Смята се, че историята на „Замръзналото кралство“ е вдъхновена от тази, разказана в „Снежната кралица“ на Ханс Кристиан Андерсен. Но докато анимацията е утвърждаваща история за сестринската любов и разказ колко е важно да не се страхуваш от силите, които притежаваш, „Снежната кралица“ има много по-мрачен произход, макар и с подобен щастлив край.

В „Снежната кралица“ дяволът прави вълшебно огледало, което показва на хората само техните лоши и грозни страни. Когато огледалото се счупва, парченца попадат в очите на хората по света, замразявайки сърцата им.

Години по-късно парче попада в очите на момче на име Кай, което го кара да стане жесток и да отхвърли баба си и най-добрата си приятелка – Герда. Това обаче го прави лесна мишена да бъде омагьосан и затворен от Снежната кралица. Когато Кай изчезва, се предполага, че е паднал в реката и е умрял, но Герда е сигурна, че е жив и започва епична битка, за да го спаси…

2. „Цар Лъв“

Твърди се, че сценаристите са били вдъхновени от „Хамлет“ на Шекспир, в който принцът възнамерява да търси отмъщение от чичо си Клавдий, след като Клавдий убива брат си – крал Хамлет, за да завземе трона – точно като историята на любимото ни лъвче Симба.

Чичо Скар и чичото на Хамлет – Клавдий, ги убеждават да избягат в изгнание. Скар кара Симба да повярва, че по негова вина баща му умира и той бяга надалеч. Клавдий пък изпраща Хамлет от Дания в Англия, с намерението Хамлет да бъде убит там.

Приликите съвсем не приключват дотук: и в двата сюжета бащите се появяват пред синовете си като видения. Бащата на Симба – Муфаса, му се явява, за да му напомни за рожденото му право да си върне трона и да стане владетел.

Духът на бащата на Хамлет му предава още по-злокобно послание – изрично насърчава Хамлет да търси отмъщение от Клавдий за това, че той го е убил.


3. „Снежанка и седемте джуджета“

„Снежанка и седемте джуджета“ е първият пълнометражен анимационен филм на Disney и се превръща в безспорна класика след излизането си през 1937 г.

Във версията на Братя Грим злата кралица мащеха заповядва на ловец да отведе Снежанка в гората и да я убие (това се случва и във филма на Disney). В историята обаче тя иска той да ѝ върне дробовете на Снежанка. Той се смилява над нея и вместо това носи на злата кралица органите на един глиган. Кралицата ги изяжда, вярвайки, че те са на Снежанка.

В книгата кралицата се опитва два пъти (безуспешно) да убие Снежанка. Третия път, когато кралицата ѝ дава ябълката (точно както във филма), Снежанка припада и не може да бъде съживена. Тя е поставена в стъклен ковчег. Принцът идва и иска да я отведе. Джуджетата колебливо го позволяват, но докато я пренасят, се спъват, ковчегът пада и в резултат от това отровената ябълка излиза от гърлото на Снежанка. Красавицата оживява, а после с принца, разбира се, се женят. Злата кралица е поканена. Като наказание е принудена да носи горещи железни обувки и да танцува, докато не падне мъртва.

4. „Пинокио“

„Пинокио“ на Disney произлиза от италианската класика на Карло Колоди от 1883 г. „Приключенията на Пинокио“. Може да си мислите, че Пинокио е палав в анимацията, но той е далеч по-палав в книгата. В нея той започва да бяга веднага щом се научава да ходи. Намерен е от полицията, която хвърля в затвора Джепето, защото смятат, че Пинокио е бил малтретиран.

Пинокио се връща у дома и убива говорещото щурче Джимини, което го предупреждава за опасностите от хедонистичните удоволствия. Джепето е освободен и настоява Пинокио да ходи на училище. Пинокио обаче продава училищните си книги за билет за Големия театър на Марионета.

Среща лисица и котка, които крадат парите му, и безуспешно се опитват да го обесят. За щастие, след като Джепето го спасява от ужасната малка акула (може би я познавате по-добре като гигантския, ядосан кит от филма), Пинокио се превръща в истинско момче.

5. „Спящата красавица“

В приказката на Джамбатиста Базиле (от която действително идва историята за „Спящата красавица“) един крал обикаля край замъка на Спящата красавица и почуква на вратата. Когато никой не отваря, той се изкачва по стълба през прозореца. Открива принцесата на име Талия и я повиква, но тъй като тя е в безсъзнание, не се събужда. Кралят я занася до леглото и я изнасилва, а след това просто си тръгва. Тя се събужда след месеци – бременна с близнаци.

Кралят се връща и въпреки че той я е насилил, в крайна сметка се влюбват един в друг. Той обаче все още е женен за друга жена. Съпругата му разкрива истината и не само се опитва да убие близнаците, да ги сготви и да нахрани краля с тях, но се опитва и да изгори принцесата на кладата.

За щастие плановете ѝ се провалят. Кралят хвърля жена си в огъня, жени се за принцесата и живеят щастливо до края на дните си. Адаптацията на Шарл Перо е много по-смекчена версия версия на историята на Базил, която вероятно е използвана за адаптацията на Disney, тъй като те са много по-сходни.


6. „Рапунцел и разбойникът“

Рапунцел в „Рапунцел и разбойникът“ на Disney е съвременна героиня, която се измъква от кулата си, за да изследва външния свят и изпада в много беди по пътя.

Във версията на Братя Грим тайната на Рапунцел и принца е, че тя спуска косата си, вързана на плитка, за да може принцът да се изкачва по нея нагоре към кулата всяка нощ, когато я посещава. Когато злата магьосница разбира за това, отрязва косата на своята заложница и примамва привца да изкачи кулата, използвайки отрязаната коса.

Когато той вижда, че всъщност това не е неговата любима, отчаяно скача през прозореца, но бива ослепен от тръните долу. Рапунцел ражда близнаци. Накрая принцът тръгва към нея, когато чува красивия ѝ напевен глас. Сълзите от щастие на девойката, когато го вижда отново, възстановяват зрението му. Те се завръщат в царството на принца и живеят щастливо до края на дните си.

7. „Красавицата и звярът“

В анимацията и всички екранизации на „Красавицата и звярът“ историята е пресъздадена доста точно, с изключение на някои безинтересни подробности (например как бащата на Бел е доста богат човек, който обаче се оказва с огромни дългове). Има една злощастна подробност обаче, която историята успява да изпусне.

В първата версия на приказката (от Габриел-Сюзан Барбот де Вилньов), Бел има две нечестиви сестри (за съжаление много от членовете в семействата в приказките се оказват зли). Звярът позволява на Бел да се прибере вкъщи, стига да я няма само седмица.

Сестрите ѝ стават изключително завистливи, щом разбират за луксозния живот, който тя има в двореца и се опитват да я убедят да остане с тях по-дълго при тях с надеждата, че Звярът ще се вбеси и ще я изяде жива, когато тя се върне при него.

8. „Пепеляшка“

Във версията на Братя Грим една от злите доведени сестри на Пепеляшка отрязва пръстите на краката си, а другата – петата, за да се поберат краката им в стъклената пантофка. Принцът е уведомен от малки гълъби, че има кръв по обувката и накрая открива, че истинският притежател е Пепеляшка. След като доведените сестри осъзнават, че трябва да се опитат да спечелят благоволението на Пепеляшка (все пак тя е бъдещата кралица), те присъстват на сватбата ѝ, но очите им са изкълвани от гълъбите.

Друга версия на тази история: Пепеляшка няма фея кръстница. Всъщност тя засажда дърво до гроба на майка си и се моли под него всеки ден. Именно под дървото намира рокли, които да носи на всеки един от баловете (има три бала в историята, а не един като във филма). И още – помагат ѝ птици, а не мишки.


9. „Малката русалка“

Във версията на Disney по приказката на Ханс Кристиан Андерсен Ариел накрая печели сърцето на принц Ерик, връща гласа си и двамата празнуват с красива сватба на лодка, заобиколени от водните си приятели и семейство.

В оригиналната история на Ханс Кристиан Андерсен нещата не свършват толкова розово. В приказката Малката русалка не иска да има крака и да бъде човек само заради принца, а защото русалките за разлика от хората нямат вечна душа и не отиват в Рая.

Всъщност историята е трагична през цялото време, тъй като преобразяването на Ариел в човек ѝ причинява постоянна агонизираща болка, докато тя ходи – сякаш върви по остри стъклени парчета. Ужасяващо е и когато сърцето ѝ е разбито, защото принцът се жени за друга. Морската вещица я информира, че ако убие принца, тя ще се превърне обратно в русалка и ще живее, но Ариел избира да жертва себе си, хвърляйки се в морето, като се превръща в морска пяна.

10. „Гърбушкото от Нотр Дам“

„Гърбушкото от Нотр Дам“ – със сигурност един от мрачните анимационни филми в обширния каталог на Disney – завършва щастливо, когато Квазимодо спасява Есмералда, приемайки, че тя обича друг и напуска катедралата, за да бъде посрещнат в обществото като герой.

В романа на Виктор Юго обаче историята има много по-тъжен край, тъй като пазителят на Квазимодо – архидякон Фроло, предава Есмералда и я изпраща на смърт. Когато се надсмива над това, че Есмералда е обесена, Квазимодо убива Фроло и посещава гробището, където оплаква Есмералда. Накрая умира от глад на гроба ѝ.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.