Есента е вече факт. Буквално! Астрономически тя започва с есенното равноденствие (около 23 септември в Северното полукълбо и 21 март в Южното). За метеорологията есенни са месеците септември, октомври и ноември в Северното полукълбо и март, април и май в Южното.

И понеже сме на север, време е да се захващаме с есенните приготовления на вкусотиите, които ще хапваме през зимата. С помощта на приятелите от сайта © Вкуси ме днес ви предлагаме 10 бързи, лесни и много вкусни идеи за зимнина, с които да се захванете в задаващите се почивни дни.

1. Туршия от камби
     Рецепта на Сия Рибагина

Начина на приготвяне вижте тук >>

Необходими продукти за 7 буркана:
2 кг камби
600 г моркови
2 глави чесън
10 стръка целина листа
черен пипер на зърна
бахар на зърна
1 пакетче фикс сладко-кисел Dr. Oetker
300 мл винен оцет
150 г захар
1.750 л вода

2. Кисело зеле без претакане
     Рецепта на Ирина Андреева Jolie

Начина на приготвяне вижте тук >>

Необходими продукти:
8 средно големи зелки
600 г морска сол
18 л вода


3. Туршия от зелени домати
     Рецепта на Сия Рибагина

Начина на приготвяне вижте тук >>

Необходими продукти:
2 кг зелени домати
500 г моркови
черен пипер на зърна
1 фикс за консервиране Люта на Dr. Oetker
1.750 мл вода
300 мл винен оцет
150 г захар

4. Лесна и вкусна есенна салата
     Рецепта на Катя Атанасова

Начина на приготвяне вижте тук >>

Взимате карфиол, накъсвате на малки розички. Нарязвате моркови на кръгчета. Няколко червени чушки нарязани на парченца или на ивици. Нарязана целина на парченца (става въпрос за глава целина) и малко от листата. Всичките нарязани продукти се разбъркват.


5. Мързелива лютеница на фурна
     Рецепта на Мария Николова

Начина на приготвяне вижте тук >>

Необходими продукти:
3 кг домати
1.5 кг червена чушка
500 г моркови
2 бр. патладжани
1 ч.ч. захар
3 с.л. сол
1 ч.ч. олио
1/3 ч.ч. оцет

6. Конфитюр от люти чушки
     Рецепта на Ирина Андреева Jolie

Начина на приготвяне вижте тук >>

Необходими продукти:
10-12 броя червени люти чушки (“рибки”)
1 глава кромид лук
2 скилидки чесън
125 мл студена вода
80 мл бял винен оцет
450 г бяла кристална захар
сок от един лимон


7. Сладко от зелени домати
     Рецепта на Ива Сотирова

Начина на приготвяне вижте тук >>

Необходими продукти:
1 малък портокал, нарязан на парченца
1 лимон, нарязан на парченца
60 мл вода
1 кг зелени домати, нарязани на едро
660 г захар

8. Конфитюр от смокини
     Рецепта на Ирина Андреева Jolie

Начина на приготвяне вижте тук >>

Необходими продукти:
1.5 кг зрели смокини
750 г захар
600 мл вода
3 бр. лимонова киселина


9. Сладкото от праскови на баба
     Рецепта на Десислава Митева

Начина на приготвяне вижте тук >>

Необходими продукти:
1 кг праскови
1 кг захар
лимонена киселина
вода

10. Осъвременена пача
      Рецепта на Катя Атанасова

Начина на приготвяне вижте тук >>

Необходими продукти:
4 свински крачета
500 г свински джолан (обезкостен)
1 глава лук
1 по-голям морков (и още един морков за декорация)
сол или вегета – на вкус
малко магданоз
няколко зърна черен пипер
по желание няколко скилидки чесън
няколко сварени яйца (които се нарязват наполовина – броят зависи от вас)


Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *