Животът на Уилям Шекспир е мистерия. Спекулации има около датата му на раждане, външния му вид, сексуалната му ориентация, религиозните му убеждения, както и за авторството на някои от произведенията му. Но едно е сигурно – той е един от най-големите писатели в англоезичната литература и световно признат драматург.

Няма човек, който да не е чувал за Хамлет или Ромео и Жулиета. Пиесите му са преведени на почти всички езици и се играят непрекъснато. Запознайте се и вие с 10 любопитни факта за обгърнатия с мистерия живот на Уилям Шекспир.

1. Датата на раждане

Знае се, че е роден през 1564 година, умира на 23 април 1616 година и е кръстен на 26 април 1564 година. Мнозина изследователи смятат, че Шекспир е роден на 23 април и по обичая е кръстен на третия ден след раждането си. Освен това се получава и „красиво съвпадение” – точно известно е, че Шекспир почива на 23 април 1616 година.

И още едно съвпадение – на 23 април се пада деня на свети Георги, а Шекспир от английски се превежда като „тресящ копие”. Семейният герб на фамилията Шекспир е с изображение на рицарски доспехи и рицарско копие.

10 любопитни факта за Уилям Шекспир

2. Сватбата

На 28 ноември 1582 година, когато е на 18 години, се жени за Ан Хатауей – дъщеря на местен фермер, 8 години по-възрастна от него. Те имат 3 деца, първото от което се ражда шест месеца след брака им и се казва Сузана. С брака си, Шекспир тотално скандализира обществото.

Две години по-късно (през 1585 година) се раждат и близнаците Джудит и Хамнет. Хамнет е единственият син на Шекспир, но умира на 11 години. Има легенда, според която синът всъщност се е казвал Хамлет.

3. Приносът към езика

Шекспир е известен като летописец, „ковач на думи“. Според Oxford English Dictionary английският език дължи на Шекспир авторството на близо 3000 нови думи. Думи, които се срещат и до днес в модерния английски език като assassination (убийство), frugal (пестелив, скромен), critical (критичен), excellent (отличен, превъзходен) и countless (безброен) са дело на неговия ум.

https://mustak.bg/

4. Правописът

Правописът на Шекспир е бил ужасен. Както личи в някои от копията на пиесите му, от време на време той изписвал думата silence (тишина) като scilens. Многократно е бъркал дори името си, варирайки между Shappere, Shaxberd, Shakspere и Shakespere.

5. Речникът

10 любопитни факта за Уилям Шекспир

За разлика от правописа, речникът му бил изключително богат. Дори и без да разполага с разговорници, синонимни и тълковни речници, Шекспир е боравил с над 30 000 думи. Наистина впечатляващ брой, имайки предвид, че обикновеният гражданин на САЩ днес знае между 10 000 и 20 000 думи, дори и да не ги използва в ежедневни разговори. Там броят намалява до едва 400.

6. Двойнственият живот

Шекспир е водел двойнствен живот – ако към края на столетието в Лондон е бил познат като известен драматург, то в родния му град Стратфорд, където живеели жена му и децата му и където често се отбивал, той бил познат като уважаван бизнесмен и собственик на имоти.

7. Краят на фамилията

Уилям Шекспир няма наследници. Единственият му син Хамнет умира на 11. Сузана няма деца, а тези на Джудит умират, още докато са млади. Никой от тримата му братя не се жени. Родът Шекспир спира да съществува 25 години след смъртта на поета.


8. Съмненията

В средата на ХІХ век в Англия се появява човек, който „доказвал“, че авторът на произведенията на Шекспир бил някакъв беден учен, който срещу заплащане го снабдявал с произведенията, които той подписвал като свои. По повод „Шекспировия въпрос“ американците пускат над 160 книги и статии. От тях едва двадесет и трима признават Шекспир за Шекспир.

9. Неуважението

Театърът се подиграва с творчеството му след неговата смърт. Театрите правят каквото си искат с пиесите на Шекспир. Най-абсурдното е, че в един момент премахват трагичното в трагедиите, като им слагат щастлив край. Истинска почит към Шекспир започва да се отдава едва през ХIX век.

10 любопитни факта за Уилям Шекспир

10. Смъртта

Оттегля се в Стратфорд около 1613 година, където умира три години по-късно на 52-годишна възраст. Погребан е в църквата „Света троица“ в Стратфорд на Ейвън. На надгробната му плоча има епитаф, който кълне онзи, който премести костите. Смята се, че тялото му е погребано на 17 фута под земята.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *