10 любопитни факта за Уилям Шекспир

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
10 любопитни факта за Уилям Шекспир

Животът на Уилям Шекспир е мистерия. Спекулации има около датата му на раждане, външния му вид, сексуалната му ориентация, религиозните му убеждения, както и за авторството на някои от произведенията му. Но едно е сигурно – той е един от най-големите писатели в англоезичната литература и световно признат драматург.

Няма човек, който да не е чувал за Хамлет или Ромео и Жулиета. Пиесите му са преведени на почти всички езици и се играят непрекъснато. Запознайте се и вие с 10 любопитни факта за обгърнатия с мистерия живот на Уилям Шекспир.

1. Датата на раждане

Знае се, че е роден през 1564 година, умира на 23 април 1616 година и е кръстен на 26 април 1564 година. Мнозина изследователи смятат, че Шекспир е роден на 23 април и по обичая е кръстен на третия ден след раждането си. Освен това се получава и „красиво съвпадение” – точно известно е, че Шекспир почива на 23 април 1616 година.

И още едно съвпадение – на 23 април се пада деня на свети Георги, а Шекспир от английски се превежда като „тресящ копие”. Семейният герб на фамилията Шекспир е с изображение на рицарски доспехи и рицарско копие.

10 любопитни факта за Уилям Шекспир

2. Сватбата

На 28 ноември 1582 година, когато е на 18 години, се жени за Ан Хатауей – дъщеря на местен фермер, 8 години по-възрастна от него. Те имат 3 деца, първото от което се ражда шест месеца след брака им и се казва Сузана. С брака си, Шекспир тотално скандализира обществото.

Две години по-късно (през 1585 година) се раждат и близнаците Джудит и Хамнет. Хамнет е единственият син на Шекспир, но умира на 11 години. Има легенда, според която синът всъщност се е казвал Хамлет.

3. Приносът към езика

Шекспир е известен като летописец, „ковач на думи“. Според Oxford English Dictionary английският език дължи на Шекспир авторството на близо 3000 нови думи. Думи, които се срещат и до днес в модерния английски език като assassination (убийство), frugal (пестелив, скромен), critical (критичен), excellent (отличен, превъзходен) и countless (безброен) са дело на неговия ум.

СЛЕДВАЩА СТРАНИЦА


Коментари

1 2 3
Сподели

Коментари